Fietsers Paleisstraat: Greet Steynen en Philippe Henquet

Antwerpse werknemers die de auto laten staan, krijgen korting voor fiets

De komende jaren zijn er grote wegenwerken in Antwerpen. Laat u uw auto staan en fietst u minstens twee dagen door de werfzone, dan kan u financiële steun krijgen van de stad. Een korting tot 450 euro voor een nieuwe (e-)fiets of voor onderhoud van een bestaande fiets.

Tot en met 2019 zijn er veel werven in Antwerpen met grote hinder voor het autoverkeer. Een voorbeeld is de ‘knip’ van de Leien in juni. Met de wagen kan u een lange tijd de Leien niet oversteken. Met de fiets wel.

Korting voor fietsers

Werknemers die door het hindergebied moeten voor hun woon-werkverkeer, krijgen een mooie korting.

 • Nieuwe (e-)fiets: korting tot 250 euro, of zelfs tot 450 euro als uw werkgever aangesloten is bij Slim naar Antwerpen. Info in deze tabellen
 • Bestaande (e-)fiets: korting op onderhoudsbeurt tot 175 euro.

De korting geldt enkel als u:

 • Voordien met de auto naar het werk ging.
 • Minstens twee keer per week de fiets zal nemen (2x heen en terug).
 • Uw fietsgebruik een jaar lang opvolgt.
Marwa Louali Alami op fiets

Voor wie?

 • Antwerpenaars die in het hindergebied wonen en elders werken.
 • Pendelaars (ruime regio) die in het hindergebied werken of erdoor passeren.

Hindergebied

 • vanaf 1 februari: Antwerpen-centrum, Antwerpen-Noord, Borgerhout intra muros
 • vanaf 1 juni (na knip Leien): Antwerpen-centrum, Antwerpen-Noord, Merksem, Berchem, Borgerhout, Deurne
Gerd Morren op fiets

Fietsen is winnen

 • korting
 • minder file, minder stress
 • u voelt zich fitter
 • u vervuilt de lucht niet

Meer info

Fietsers
21 reacties op dit artikel:
Jouw avatar
elena.zadorojnaya@stad.antwerpen.be

Hoeveel minimale prijs voor fiets moet zijn?

Jouw avatar
JessyVanStrydonck

Beste, het is wel spijtig dat dit enkel is voor diegene die nog niet met de fiets komen. Er zijn heel wat mensen die al met de fiets komen en die ook wel een schouderklopje kunnen gebruiken. Zeker met de wegenwerken, waardoor de agressie op de wegen alleen maar is toegenomen (mensen hebben geen geduld meer en plegen meer verkeersovertredingen). Een gemiste kans!

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Elena, alle informatie zal te vinden zijn op www.sna.be.

Jouw avatar
eddie@vandoninck.net

Kan ik als gepensioneerde ook van deze voordelen genieten ? Of vallen wij nog maar eens uit de bood ?

Jouw avatar
Kristof

Op zich vind ik het een goed idee om wagengebruikers meer te laten fietsen (waarom doen die dat nu nog niet????), maar waarom bvb. de fietsvergoeding niet (tijdelijk?) verhogen zodat elke werknemer gemotiveerd is om met de fiets te (blijven) komen? Dat zou diegenen die nu al met de fiets komen ook steunen en hen motiveren om op die ingeslagen weg te blijven rijden. Beetje wrang om dit als regelmatige fietser (Antwerpen>Wilrijk) te lezen. Hopelijk volgt er ook nog een positieve maatregel voor fietsers die nu al hun inspanning leveren Want slim naar/in/door/uit Antwerpen, dat doe je niet met de wagen. Dat is duidelijk. :-)

Jouw avatar
FrancisV

De gepensioneerden vallen inderdaad ook hier uit de boot. Gemiste kans om deze ook wat te steunen in een gezonde en ecologische mobiliteit.

Jouw avatar
pierre.vanhove@skynet.be

En wat met de gepensioneerden die vrijwilligerswerk doen?

Jouw avatar
Hansdebie

Mooi initiatief, maar spijtig genoeg vallen zij, die al geruime tijd dagelijks de stadsjungle trotseren met hun fiets weer uit de boot. Een gemiste kans, zoals dikwijls het geval is. Nieuwe klanten of gebruikers lokken met mooie voorstellen, maar vaste klanten of mensen die al lang het goede voorbeeld geven blijven in de kou staan. Ik zal er mijn fiets niet voor aan de haak hangen, want elke dag merk ik nog het voordeel als ik al die aanschuivende wagens voorbij rijdt. Maar een duwtje in de rug kan altijd helpen om de gevaren onderweg, op te smalle, slechte of ontbrekende fietspaden te trotseren...

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Jessy, er is een eenmalige korting van 150 tot 450 euro aan voor de aankoop van een nieuwe (e-)fiets of tot 175 euro voor een onderhoudsbeurt op uw huidige fiets.

Jouw avatar
Lydiav

ik rij ook al jaren met de fiets naar mijn werk - kom ik dan ook in aanmerking voor die 175 euro aan onderhoud? Hoe gaat dit in zijn werk?

Jouw avatar
jan.kuypers1

'k Had een attentie voor jarenlang fietsgebruik wel eens leuk gevonden. Door het niet altijd geweldige wegonderhoud heeft een fiets in Antwerpen een hard 'leven' en meer onderhoud nodig (bij mijn vorige fiets moest de vork vervangen worden, dat hadden ze bij de hersteller nog niet vaak gezien). Nog een voorbeeldje: we delen een auto met twee gezinnen die vlak bij elkaar wonen (6 rijbewijzen). Welnu, wij mogen elk jaar een parkeertoestemming vragen i.p.v. om de twee jaar voor anderen (die zonder bijbetalen tot twee auto's per adres mogen hebben). Zit daar een systeem in?

Jouw avatar
jan.kuypers1

Er zit natuurlijk geen systeem in, toch niet bewust (hoop ik), maar toch weer dit weekend: De premies voor cng-auto's gaan aangepast worden. Hebben we toch net een nieuwe deelauto op aardgas besteld! Er zit nauwelijks een benzinetank in (13 liter), we kunnen dus niet lang op benzine rijden. Van de minister begrijp ik dat hij alleen het misbruik uit het premiestelsel wil uithalen. We zullen zien. Overigens, we hoorden pas van de korting toen we specifiek naar een cng-auto vroegen...

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Lydiav, alle info over de kortingsregeling voor (e-)fietsen leest u op de website van slimnaarantwerpen.be.

Jouw avatar
hansgrootjans

Beste is Stad Antwerpen als werkgever aan gesloten bij Slim naar Antwerpen?

Jouw avatar
rudiadriaensen

Gaat de Stad haar eigen werknemers dezelfde korting toekennen wanneer ze kiezen voor een e bike of is dit enkel voor privé bedrijven ? Of kan ze voor haar eigen werknemers een groepsaankoop opzetten bij een degelijk merk zodat de korting bijna vanzelfsprekend is dat het de stad als dusdanig niets zal kosten ! Adriaensen Rudi

Jouw avatar
FatimaAkili

Ik heb ook dezelfde vraag: gaat de Stad haar eigen werknemers B2B ( verhoogde korting) toekennen? Ik zou het wel jammer vinden mocht het niet zo zijn, men zou toch verwachten dat terwijl de stad deze initiatief promoot, ook zelf een voorbeeld zou nemen en haar ongeveer 6000 medewerkers zou aanzette om wat meer met de fiets te komen.

Jouw avatar
FatimaAkili

Wij verwachten graag een antwoord, want ik heb hetzelfde vraag gesteld op verschillende manieren, en had tot heden geen antwoord ontvangen.

Jouw avatar
FabienneVerstraete1

Ik vind de website en de uitleg behoorlijk onduidelijk. Hierboven schreef Stad Antwerpen in een post dat je voor een huidige fiets een subsidie voor een onderhoudsbeurt kan krijgen. Maar als ik goed lees, moet je voordien wel met de auto naar het werk zijn gegaan. "De korting geldt enkel als u: ◾Voordien met de auto naar het werk ging. ◾Minstens twee keer per week de fiets zal nemen (2x heen en terug). ◾Uw fietsgebruik een jaar lang opvolgt." En wat als je gewoon altijd al het goede voorbeeld hebt gegeven door geen auto te hebben en je altijd al met de fiets naar het werk bent geweest? Dan kan je de korting voor de onderhoudsbeurt op je buik schrijven, zoals altijd. Bedankt, voor alweer niks.

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Hans, Rudi en Fatima. Dit is momenteel in onderzoek dus kunnen we helaas nog geen definitief antwoord op geven. Zodra hier meer over bekend is, zullen we alle deelnemers van de Stad Antwerpen hierover inlichten.

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Fabienne,u komt niet in aanmerking voor een vergoeding. De ‘kortingsregeling (e-)fiets’ heeft als doel om het aantal auto’s in de spits te verminderen vanaf 1 februari 2017 en dit in het kader van de grootschalige wegenwerken. Om aan deze doelstelling te werken, richt deze actie zich in eerste instantie enkel naar mensen die momenteel de auto gebruiken voor hun woon-werkverkeer. We hebben inderdaad wel voorzien dat ook bestaande fietsers gebruik kunnen maken van de app Ring-Ring. Met deze app kan een deelnemer fietskilometers verzamelen die hij/zij vervolgens kan inwisselen tegen voordelen bij lokale handelaars. De informatie hier rond vindt u hier: https://www.slimnaarantwerpen.be/nl/app-ring-ring-1. Het spreekt voor zich dat de stad Antwerpen ook veel belang hecht aan de mensen die reeds fietsen. Zo investeert ze doorlopend in fietsinfrastructuur en in de uitbreiding van de deelfietsen Velo.

Jouw avatar
elkevanherck1

Had net besloten om mijn busabonnement niet te verlengen en met de fiets te komen naar het werk. Wel erg spijtig dat ik niet kan genieten van het voordeel korting op onderhoudsbeurt. Om woon-werkafstand te overbruggen is het aangewezen dat mijn fiets even die controle krijgt, tja dus zonder korting. Als het vechten tegen de wind me te moeilijk wordt had ik al in gedachten me een elektrische fiets aan te schaffen, zodat ik het fietsen blijf volhouden (ook na alle wegenwerken). Ook hier spijtig genoeg geen voordeel en dit omdat je koning auto niet gebruikt :-( Neemt niet weg dat ik wel wil gaan fietsen. En...blijven de mensen die de auto nu opzij zetten en genieten van deze voordelen ook na de werken verder trappen?