Brandweermannen op het dak van een Umicore-gebouw, waar zich opnieuw rookontwikkeling voordeed. Brandweerzone Antwerpen

Brand bij Umicore Hoboken onder controle

De brand die vanochtend ontstond bij Umicore in Hoboken, is onder controle. Omstreeks 16.00 uur was er een nieuwe rookontwikkeling maar ook deze is ondertussen onder controle.

 

update 16:45 uur
De hulpdiensten hebben de brand inmiddels onder controle, er is geen rookontwikkeling meer. In samenspraak met de bedrijfsbrandweer van Umicore houdt Brandweer Zone Antwerpen vannacht een ploeg ter plaatse om de situatie te monitoren.

update 16:00 uur
Er is een nieuwe rookontwikkeling vastgesteld bij Umicore. Daar zou isolatiemateriaal vuur hebben gevat. De hulpdiensten zijn ter plaatse. Buurtbewoners die hinder ondervinden, houden best ramen en deuren gesloten.

update 12:25 uur

Vanmorgen om 7.30 uur ontstond er brand ter hoogte van een scrubberinstallatie (een eenheid die gassen reinigt vooraleer ze uitgestoten worden) van Umicore in Hoboken. Toen de brand ontstond waren er nog 30 mensen aan het werk. De afdeling werd meteen ontruimd en de werknemers werden in veiligheid gebracht op de site, wat verderop. De betrokken afdeling werd stilgelegd. De andere afdelingen van het bedrijf hielden hun activiteiten aan. 

De hulpdiensten waren snel en massaal ter plaatse. Brandweer Zone Antwerpen kreeg ondersteuning van de collega’s van Brandweerzone Rand, de Civiele Bescherming en de veiligheidsdiensten van het bedrijf zelf. Bij de brand ontstond een sterke rookontwikkeling en geurhinder die ver in de omgeving te merken was.

Omstreeks 11.45 uur was de brand onder controle. Bij de metingen in de ruime omgeving werden geen abnormale waarden gemeten. Bewoners kunnen opnieuw ramen en deuren openen.

Preventief werden bij de afhandeling van het incident omwonenden geëvacueerd in de onmiddellijke omgeving en opgevangen in een nabij gelegen dienstencentrum. Deze kunnen spoedig terugkeren naar hun woning.

De gemeentelijke fase van het rampenplan, die maakt dat alle hulpdiensten in nauw overleg aan incidentbestrijding doen met zorg voor de omgeving, werd ondertussen opgeheven. De hulpdiensten blijven wel ter plaatse om de situatie verder op te volgen.

BE-Alert geactiveerd

De stad Antwerpen besliste om BE-Alert in te schakelen om de inwoners te informeren. In totaal werden ruim 2.500 abonnees die zich reeds inschreven, in de loop van de ochtend gewaarschuwd. Zij ontvingen een sms en een e-mail. In de eerste plaats werden de inwoners van Hoboken verwittigd over het incident en de rookontwikkeling. Ze kregen de raad om onder meer ramen en deuren te sluiten. Toen later ook meldingen binnenkwamen over geurhinder op het Kiel en in Wilrijkse buurten, werden ook deze inwoners gewaarschuwd. Nadat de brand onder controle was, werd een afsluitend bericht gestuurd.

Wie zich nog niet heeft ingeschreven op BE-Alert, kan dit eenvoudig en gratis op www.be-alert.be.

Verwante info:

15 reacties op dit artikel:
Jouw avatar
Jimmy.J

Meldingen komen goed binnen, maar mocht sneller gebeuren. Een uur te laat naar mijn mening

Jouw avatar
Hennissen

inderdaad laat,nieuwsapp kwam eerst binnen voor de bealert.En dan wanneer er al minder te zien was.

Jouw avatar
Miemertens@telenet.be

Melding ontvangen om 9u47, brand sinds 7u30.

Jouw avatar
m.m.d@telenet.be

Hoe giftig is deze rookwolk ??

Jouw avatar
lutc@skynet.be

Waarom altijd reclameren??? Ik vertrouw er op dat al het mogelijke gedaan wordt en ben dankbaar dat ik verwittigd word.

Jouw avatar
Hennissen

@lut niet reclameren dit is een tip naar bealert toe.Ik woon net naast het bedrijf,ze doen steeds hun uiterste best maar was al eerder bezig en met alle respect ik krijg eerst bericht van nieuwsapp voor ik van bealert bericht krijg,wij ondervinden gelukkig geen hinder door de vlugge reacties,maar als we zelf niet gaan vragen komen ze hier heus niet rond om te melden hoor,en met toch nog wat gepensioneerden die hier in de buurt wonen die geen mail,gsm of radio opzetten.

Jouw avatar
guyborremans@gmail.com

Dat we verwittigd worden is inderdaad een grote vooruitgang. Dat het iets direkter mag is wel waar. En wat met mensen die geen social media gebruiken. Een omroepsysteem zou parallel moeten blijven gebruikt worden.

Jouw avatar
guyborremans@gmail.com

En, zonder negatief te willen zijn, het is nu 2,5 uur geleden dat er een update verschenen is.

Jouw avatar
KenDeSmedt

Beste mensen, een nieuwsredactie hoeft maar te melden dat er een brand is, hoe klein of groot deze ook maar is. Een overheid en hulpdienst moet dit eerst verifiëren en de grote inschatten voordat zij een melding kan maken. Zij kan niet voor elk klein incident direct alle alarmen laten afgaan want dan zou u het niet meer vertrouwen of op reageren.

Jouw avatar
Hennissen

Bij deze er is al zeker uur geen pluim meer te zien politie is ook al reeds weg,geen afsluitingen meer.Bij deze lijkt me alles dan ook onder controle wat volgens mij eigenlijk al vanin het begin zo was.Wij maken ons dan ook geen zorgen hier als buur

Jouw avatar
Jill_Lorrentop

https://www.gva.be/cnt/dmf20180912_03738346/brand-bij-umicore-in-hoboken-hou-ramen-en-deuren-gesloten

Jouw avatar
m.m.d@telenet.be

Evacuatie ???

Jouw avatar
Jjsmits

Umicore is een Seveso bedrijf , bevolking moet direct verwittigd worden, toevallig via radio1 gehoord, ernst kan niet vanaf eerste moment bepaald worden, duurde 3 uur vooraleer brand onder controle ,volgens berichten op radio1. Motregen doet rook neerslaan in grote omgeving ,niet alleen Adolf Greinerstraat, eerste berichten 'bedrijf in Adolfs Greinerstraat ' is Desinformatie ! Nieuws 11u transmigranten en Syrië kinderen belangrijker dan situatie in Hoboken.

Jouw avatar
MARIA-THERESIA-LUDOVICA

Mijn woonplaats is Verenigde Natieslaan 2660 Hoboken. Ik vind het wel heel raar dat ik geen enkel bericht heb ontvangen via Be alert. Ik heb die mensen gecontacteerd en kreeg deze melding:Bij een noodsituatie op gemeentelijk niveau beslist de burgemeester wanneer, naar welke zone en via welk kanaal BE-Alert wordt ingezet. Waarom hooren wij niet bij de gevaarlijke Zone. In vogelvlucht is het toch nog geen km ver.

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Maria, heeft u uw adresgegevens opgegeven bij uw inschrijving voor BE-Alert? Bij inschrijving ontving u een bevestigingsmail, hier kan u dit in nakijken.