Een team brandweerlieden voor de nieuwe kazerne in Wilrijk.Walter Saenen

Brandweer in nieuwe kazerne: "Sneller dan ooit ter plaatse”

Wilrijk en Hoboken kunnen sinds januari extra gerust zijn. Brandweer Zone Antwerpen opende een gloednieuwe kazerne aan de Jules Moretuslei opdat ze nog sneller ter plaatse kunnen zijn in geval van kleine of grote incidenten. 

Ben D’Hooghe (42) en Kristien Fauconnier (39) maken deel uit van het brandweerteam in Post Wilrijk. “Sinds januari zijn er in de nieuwe kazerne de klok rond 12 voltijdse brandweermannen en –vrouwen aanwezig", vertelt Kristien. "Daarvan staan er op elk moment 9 paraat om uit te rukken. De ploegen lossen elkaar om de 12 uur af. Post Wilrijk is dus dag en nacht en 7 dagen op 7 bemand.”

Hier en daar moeten er nog wat zaken worden afgewerkt aan het nieuwe gebouw, maar Kristien en Ben hebben het er al naar hun zin. Ben D’Hooghe: “Ik hou wel van het uitzicht van die rode glimmende tegeltjes: een beetje retro en Amerikaans.”

De twee brandweerlieden voor een autopomp van Brandweer Zone AntwerpenWalter Saenen
Ben D'Hooghe en Kristien Fauconnier

Sneller ter plaatse

Vanuit zijn nieuwe kazerne is de brandweer sneller dan ooit ter plaatse in Wilrijk en Hoboken. “We winnen enkele minuten in vergelijking met vroeger, toen we uitrukten vanuit de Paleisstraat op het Antwerpse Zuid. Die kortere aanrijtijd kan het verschil betekenen tussen leven en dood. Niet enkel in Hoboken en Wilrijk, maar ook in randgemeenten zoals Hemiksem, Aartselaar of Mortsel, waar we bijstand kunnen leveren aan de plaatselijke korpsen.”

In de grote garage van de nieuwe brandweerkazerne staan 2 grote rode wagens vertrekkensklaar. “Het ene voertuig is de autopomp. Die bevat alles wat we nodig hebben bij het blussen, denk maar aan brandweerslangen en -spuiten. Maar de autopomp bevat ook heel wat ander materiaal, zoals een hydraulische kniptang, hamers en een boomzaag. De andere wagen is uitgerust met een 30 meter hoge ladder. En als we daarmee niet toekomen, kunnen we nog altijd bijkomend materiaal laten aanrukken vanuit de hoofdkazerne op de Noorderlaan.”

8 brandweerlieden in interventiekledij voor de brandweerkazerne.Walter Saenen.
Kristien, Ben en hun collega-brandweermannen voor de gloednieuwe Post Wilrijk.

Samen uit, samen thuis

Intussen hebben de brandweervrouw en -mannen al regelmatig mogen uitrukken vanuit hun nieuwe kazerne. “Enkele autobranden, een aanrijding en nog een pak andere ongevallen”, somt Kristien op. “Ik ga niet zeggen dat we blij zijn wanneer er een oproep binnenloopt”, glimlacht Ben. “Het is wel fijn om regelmatig in actie te mogen schieten en te doen waarvoor we opgeleid zijn”, vult hij aan. “En het belangrijkste is dat er geen slachtoffers vallen en dat we ook steeds met zijn allen terugkeren naar de kazerne. Samen uit, samen thuis.”

Ook tussen de interventies door weten Ben, Kristien en hun collega’s wel wat gedaan. “Elke shift beginnen we met het nakijken van de wagens, de radio’s die we voor onze communicatie gebruiken en het interventiemateriaal. We controleren ook of alle voorraden zijn aangevuld. En tussendoor doen we aan sport en zorgen we voor eten. Ook dat is nodig als je shiften van 12 uur draait.”

“Daarnaast controleren we her en der in onze sector of de hydranten in orde zijn en we gaan langs bij bedrijven. Samen met hen bekijken we dan waar de gevaarlijke producten staan en hoe we het best aanrijden in geval van een incident. Goed voorbereid zijn, daar draait het om.”

3 gouden tips van de brandweer

Schrijf u in op BE-Alert | Via dit systeem kan de overheid u snel en doelgericht verwittigen bij een noodsituatie. Zo verneemt u via sms, telefoon of e-mail welke acties u moet ondernemen. Inschrijven op BE-Alert kan op www.be-alert.be. Het is gratis en duurt maar een paar minuutjes.

Haal rookdetectoren in huis | Met een rookmelder stijgt de kans om een brand te overleven met meer dan 70 procent. Plaats er dus minstens één op elke verdieping van uw woning. Rookmelders zijn al verplicht in huurwoningen, maar vanaf 2020 geldt dat voor élk huis.

Sluit altijd de binnendeuren voordat u gaat slapen | Deze eenvoudige handeling geeft u 20 minuten extra tijd om te vluchten of gered te worden wanneer het brandt. Gesloten deuren houden de giftige rook – de grootste bedreiging bij brand – nog een tijd tegen. 

Op zoek naar nog meer nuttige tips? Surf dan naar de webpagina van Brandweer Zone Antwerpen!

1 reactie op dit artikel:
Jouw avatar
albert syniawsky

Jammer dat er blijkbaar geen (of onvoldoende) communicatie is geweest over de openingsplechtigheid. Die had ik graag bijgewoond. Immers, bijna 40 jaar geleden had ik (samen met verschillende werkgroepen) reeds voorstellen ingediend om daar een brandweerpost in te planten (Valkstraat). Maar ja ik was maar een gewone brandweerman, toch leuk om na 10 jaar met pensioen te zijn en na zo vele tientallen jaren gelijk te krijgen. Voor het personeel van de kazerne wens ik het allerbeste en steeds een behouden thuiskomst !