Maud en Elske voor de BelvédèreTom Cornille

Kleur je oma: een nieuw project van stadsdichter Maud Vanhauwaert

Hebt u een sprekende foto van uw overleden grootmoeder of -vader? U kan er een originele kleurplaat van laten maken in het kader van 'Kleur je oma'.

Dat is het nieuwe project van stadsdichter Maud Vanhauwaert, in samenwerking met schrijfster Elske van Lonkhuyzen. Maud Vanhauwaert: “Ik was meteen enthousiast om van de Belvédère in park Sorghvliedt mijn werkplek als stadsdichter te maken. Het gebouwtje spreekt tot de verbeelding en heeft een prachtig uitzicht over het park. Ik wilde er een plek van maken waarvan iedereen kan genieten. Zo kwam ik op het idee om het om te dopen tot het 'Kleinste Museum Ter Wereld Met Weliswaar De Langste Naam'. De bedoeling is dat ik in het museumpje elke keer in dialoog ga met een andere kunstenaar. Nu is dat Elske van Lonkhuyzen, een schrijfster met een heel eigen stijl die ik heel erg bewonder. Het idee voor het 'Kleur je oma'-project kwam aanvankelijk van haar. We vragen mensen om een foto van hun overleden grootouder in te sturen. Daarvan maken we kleurplaten, getekend door Mila Van Goethem, een professionele tekenares die in Hoboken woont en er verbonden is aan de Academie. In de zomer organiseren we in de Belvédère een moment waarop iedereen welkom is om die kleurplaten in te kleuren. Dat is meteen ook de start van de expo met de ingekleurde kleurplaten.”

Speels en ontroerend

“Voor mij bestaat poëzie niet altijd uit een tekst met woorden, maar kan het heel veel vormen aannemen. Dit idee van Elske vind ik heel poëtisch. Voor mij komen realiteit en fictie hierin samen. Het heeft iets speels en kinderlijks, maar ook iets heel ontroerends. Zo’n foto van een overleden persoon inkleuren zal misschien wel wat vragen oproepen. Dat vreemde kantje maakt het voor mij tot iets artistiek interessants. Bij veel kleurboeken gaat het over plaatjes kleuren, terwijl hier heel veel verhaal achter zit. We vragen ook dat mensen iets vertellen over hun foto. Iedereen heeft grootouders gehad, dus iedereen mag een foto insturen.”
 

Tafereeltjes voor de Belvédère

“Veel mensen in de buurt voelen zich mee verantwoordelijk voor de Belvédère. Soms komt iemand kijken of alles wel oké is, want er brandt nu weer licht nadat het gebouw lang leeg stond. Ik zie er heel verschillende mensen passeren: de wandelaar met de hond, jongeren die er afspreken met hun liefje, families die komen wandelen met de kinderwagen. Soms komen mensen aankloppen omdat ze eens willen binnenkijken. Maar het is geen overrompeling, eerder een aangename verstrooiing. Ik vind het wel fijn om de tafereeltjes voor de Belvédère te bekijken. Ooit had een vrouw haar trouwring door de rooster laten vallen. Toen haar man die er uitviste met een takje, was hij de held van de dag. Een paar rakkers
kwamen eens een beetje stoer doen, maar vroegen dan schoorvoetend om binnen te mogen kijken. Ze voelden zich vereerd, eentje wilde zelfs ook stadsdichter worden.”

Meer info

Kleur je oma
www.kleurjeoma.be
www.maudvanhauwaert.be

Stuur een foto van uw overleden grootouder naar foto@kleurjeoma.be
U kan uw foto ook afgeven in het Gravenhof, Louisalei 7, Hoboken

Het Kleinste Museum Ter Wereld Met Weliswaar De Langste Naam
Park Sorghvliedt
Krijgsbaan, Hoboken

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!