Bijenhotel tussen bloemrijke aanplantingen

Nieuw bijenhotel in park Gravenhof

Sinds kort staat in park Gravenhof een bijenhotel. Leer meer over het nut daarvan en het belang van een grote bijenpopulatie in de natuur.

Opnieuw meer (wilde) bijen in de natuur

Bijen hebben het vandaag erg moeilijk in een landschap waarin steeds minder nectarplanten voorkomen en lijden erg onder pesticidengebruik en ziektes. Al meer dan tien jaar worden er door de groendienst geen bestrijdingsmiddelen meer gebruikt. Dit heeft als gevolg dat insecten en ook (wilde) bijen opnieuw vaker gezien worden.

Wilde bijen steken niet

Om de Hobokenaar bewust te maken van hun aanwezigheid en om de dieren een duwtje in de rug te geven is er een groot bijenhotel gezet in park Gravenhof. In een bijenhotel worden bamboestengels en gekleefde houten stammetjes met gaatjes van diverse diameters geplaatst. Dat zijn ideale nestmaterialen voor bijen. Voor wilde bijen die zich daarin nestelen hoeft u niet bang te zijn want ze steken niet en zijn nodig om meer dan 80 procent van alle landbouwgewassen te bestuiven.

Bijvriendelijke aanplantingen in Hoboken

Dit bijenhotel staat middenin een heleboel bloemen die vorig jaar werd aangeplant. De laatste jaren zijn in Hoboken veel nieuwe plantsoenen aangelegd met extra aandacht voor bijvriendelijke planten zoals de Persicaria, Sedum, Verbena, Geranium, Nepeta, Hortensia en lavendel. Maar niet alles moet worden aangeplant. Ook het niet of minder bosmaaien in bosgebieden zorgt ervoor dat bijvoorbeeld bramen meer kans krijgen. In Fort 8 laat de groendienst de bramen vaak uitgebreid in bloei komen wat resulteert in een zee van bloem en een massa bijen. Ook het maaien van gras wordt doordacht uitgevoerd. Zo zullen we grote grasvlakten en middenbermen waar mogelijk extensief maaien. Want tussen al dat gras zit vaak veel bloem verscholen zoals de margriet, wikke, duizendschoon, en het jakobskruiskruid.

Meer info

Groendeskundige Inge Lathouwers
tel. 03 338 50 22

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!