Ingrid Geldhof in haar winkeltjeTom Cornille

Ook in Hoboken vechten mensen tegen armoede

De eindejaarsperiode kan een harde tijd zijn voor mensen die leven in armoede. Maar eigenlijk duren de uitdagingen het hele jaar door. Gelukkig zijn er organisaties die mensen in armoede bijstaan. Kevin De Pelsmaker is jongerenwerker bij Recht-Op. Ingrid Geldhof coördineert de voedselbedeling van Welzijnsschakel Hoboken.

Sterk en verantwoordelijk

Kevin De Pelsmaker: “Recht-Op is een organisatie waar armen het woord nemen. Samen met mensen in armoede strijden we voor een samenleving zonder armoede. In Hoboken hebben we een jongerenwerking voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. Ze vinden moeilijk de weg naar het klassieke jeugdwerk en sportaanbod. Daarom organiseren wij elke woensdagnamiddag een activiteit. We willen een veilige thuis zijn voor jongeren, een plek waar ze hun problemen even achter zich kunnen laten. We eten samen en daarna doen we een activiteit: sport, spel, bowlen, zwemmen, klimmen. We willen ook de stem van jongeren in armoede laten horen. Zo hebben we een fotografieproject georganiseerd. Jongeren trokken foto’s van hun leefwereld en die lieten we zien aan mensen die iets aan hun situatie kunnen doen. Jongeren in armoede krijgen vaak te horen dat ze de kansen niet grijpen. Maar dat klopt niet. Ze krijgen gewoon niet dezelfde kansen. Tegelijk zijn dit ook heel sterke jongeren. Ze missen spijtig genoeg een stuk van hun jeugd, maar zijn vaak heel verantwoordelijk.”

Gewone babbel

Ingrid Geldhof: “Welzijnsschakel Hoboken opent elke vrijdag een winkeltje met gratis voedsel voor mensen in armoede. We proberen hen ook gericht door te verwijzen naar andere hulp en te begeleiden met hun budget. En we geven Nederlandse les, vooral aan volwassen nieuwkomers die nog geen Nederlands kennen. Wanneer iemand voor het eerst bij ons komt, bekijken we samen wat nodig is. We vragen wel dat mensen ook zelf inspanningen doen. Noodhulp is mooi, maar je moet ook structureel iets veranderen. Naast het winkeltje hebben we ook een koffieruimte. Daar kunnen mensen rustig praten met vrijwilligers en lotgenoten. Sommigen hebben daar veel nood aan, zeker de ouderen. Een gewone babbel over het weer kan zoveel deugd doen. Als mensen merken dat wij allemaal vrijwilligers zijn, is de dankbaarheid erg groot. Dat geeft voldoening. Sommigen worden zelf vrijwilliger als het wat beter gaat.

Kent u Hobokense jongeren of volwassenen die in armoede leven?
Verwijs hen zeker door naar Recht-Op en Welzijnsschakel Hoboken. Recht-Op organiseert elke woensdag een activiteit om 13 uur waar iedereen welkom is. De voedselbedeling van Welzijnsschakel gaat elke vrijdag door van 13.30 tot 15.30 uur.

Feestontbijt

Steun Welzijnsschakel Hoboken en andere armoedeorganisaties en bestel een feestelijk ontbijtpakket. Op 1 januari wordt het bij u geleverd. Bestellen kan voor 20 december.

www.ontbijtactiedamiaan.be

Meer info

Jongerenwerking Recht-Op Hoboken
De Blikfabriek, Krugerstraat 232
tel. 0488 28 35 75 (Kevin De Pelsmaker)
kevin.depelsmaker@recht-op.be
www.recht-op.be

Welzijnschakel Hoboken vzw
Broydenborglaan 2
tel. 0468 18 75 59 (Ingrid Geldhof)
wzshoboken@hotmail.com
www.welzijnsschakels.be

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!