Sint-BernardsesteenwegWim Wienen

Sint-Bernardsesteenweg: Werken kruispunten

Om de veiligheid voor fietser en automobilist te verhogen, startte op 9 september een aannemer met werken op de Sint-Bernardsesteenweg. Wegens het niet verkrijgen van een signalisatievergunning werden de werken even stilgelegd. Nu maandag, 23 september worden de werken opnieuw opgestart.

In het gedeelte tussen de Krijgsbaan en de Zwaantjes wordt er aan de kruispunten gewerkt. De werken zouden afgerond zijn tegen 8 november.

Gedurende deze periode is er op dat gedeelte van de Sint-Bernardsesteenweg enkel bestemmingsverkeer mogelijk. Doorgaand verkeer richting stad rijdt het best om via de Krijgsbaan en de A12. Doorgaand verkeer richting Hemiksem rijdt om via de Antwerpsesteenweg. 

Werken

Men werkt aan de kruispunten van de Sint-Bernardsesteenweg met de Aartselaarstraat, de Coöperatielaan en de Eikenlei/Salesianenlaan. Hiermee maakt men de weginrichting veiliger voor de automobilisten en de fietsers. De verkeerslichten stelt men zo af dat auto's niet op hetzelfde moment groen krijgen als tram en fietsers. Voetgangers krijgen meer opstelruimte om veiliger over te steken en men haalt de voorsorteervakken om links af te slaan weg.

Ter hoogte van de school Don Bosco worden de voetgangersoversteken verbeterd.

Aan het kruispunt Zwaantjes komt er een afgescheiden fietsoversteek. Een nieuwe fietsopstelstrook sluit rechtstreeks aan op deze oversteek.

Fasering

De aannemer start zijn werkzaamheden op 23 september. De werken nemen 2 maanden in beslag. Onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden zijn de werken op 29 november afgerond.

De werken worden gefaseerd uitgevoerd:

Eerst werkt men de fase 6 ( 23/9 - 27/9) af waarmee men op 9 september reeds was begonnen. Daarna volgen: 

Richting Stad

Fase 1: Kruispunt Salesianenlaan (30/9 - 4/10)
Fase 2: Oversteken Don Bosco (7/10 - 11/10)
Fase 3: Kruispunt Coöperatielaan (14/10 - 18/10)
Fase 4: Kruispunt Aartselaarstraat (21/10 - 25/10)

Richting Hemiksem

Fase 5: Kruispunt zwaantjes (4/11 - 8/11)
Fase 7: Kruispunt Aartselaarstraat (12/11 - 15/11)
Fase 8: Oversteek Don Bosco (18/11 - 22/11)
Fase 9: Kruispunt Eikenlei (25/11 - 29/11)

Hinder

Bestemmingsverkeer blijft tijdens de werken mogelijk. Doorgaand verkeer wordt als volgt omgeleid:

- Richting stad via Krijgsbaan (R11), A12 en de VIIde Olympiadelaan

- Richting Hemiksem via de Antwerpsesteenweg, Louisalei, Jozef Leemanslaan en Krijgsbaan​

De bussen en trams van De Lijn volgen hun gewone reisweg.

Meer info

Meer informatie vindt u op de website van het Agentschap Wegen & Verkeer

De plannetjes van de verschillende fases van de werken vindt u als bijlage onderaan dit artikel.

4 reacties op dit artikel:
Jouw avatar
Alfons Mulder

Verbetering voor auto, fiets en voetganger. Ze kunnen beter camera's plaatsen aan deze kruispunten tegen de roodlichtrijders. DIE ZIJN GEVAARLIJK

Jouw avatar
Michel Van de Wiele

Richting stad omrijden via Krijgsbaan - A12 ... het verkeer op de Krijgsbaan staat nu al bijna de gehele dag stil van aan de Sint-Bernardsesteenweg tot aan de A12. Sommige rijden zelfs dwars door het Schoonselhof om de file te vermijden. Of gebruiken de zijweg van de Krijgsbaan, waar ze over het fietspad vliegen om de drempels te vermijden en aan de brandweerkazerne zich terug in het verkeer wringen.

Jouw avatar
Gitti Vacas

Tip: het fietspad (dubbele richting) langs de Sint-Bernardsesteenweg tussen de Krijgsbaan en Hemiksem mag ook best verbreed worden om de veiligheid van de fietsers te waarborgen. Of ontdubbel het fietspad en maak er eentje aan de overkant.

Jouw avatar
Frank Bruynseels

Had men beter niet de St.Bernardsesteenweg gelaten zoal deze was. Kronkels, bochten, fietsers welke van 2 kanten komen alhoewel het niet mag. Als automobilist moet je ogen overal hebben en dan nog. Vrachtwagens rijden balustrade van haltes van De Lijn stuk. En..de fietsers zouden zich beter ook eens aan het verkeersreglement houden. Denken dat zij alles mogen en overal voorrang hebben. Wanneer gaat het centrum af zijn? Hoboken is precies een doolhof geworden en ligt vol met verkeersremmers. Hou mij al vast als de werken aan de Kioskplaats gaan beginnen. Zitten we terug in de miserie en al er al eens aan gedacht dat door het versmallen van de straten er nog meer luchtvervuiling is door de files?