Straatvrijwilliger Wouter in actie samen met zijn zoontjes

Wouter is 1.500ste straatvrijwilliger

Wouter Van Buggenhout uit Hoboken is de 1.500ste straatvrijwilliger van Stadsmakers. “Ik wil mijn steentje bijdragen aan een propere buurt. De eerste aanblik van de straat bepaalt voor een groot stuk de sfeer en de ambiance.”

In 1999 startte de eerste straatvrijwilliger in Antwerpen. Ondertussen staat de teller op 1.500 en zijn de vrijwilligers actief in heel de stad en alle districten. Zij zetten zich in voor een propere buurt, ruimen zwerfvuil op en signaleren sluikstort.

Steentje bijdragen

Wouter Van Buggenhout: “Wij verhuisden onlangs van het centrum van Antwerpen naar Hoboken, waar we tijdelijk wonen. Het viel me meteen op dat onze straat een triestige aanblik gaf door het zwerfvuil. Ondanks dat ik hier slechts tijdelijk woon, wil ik toch mijn steentje bijdragen. Ook in Wilrijk, waar we binnenkort naar verhuizen, wil ik dat doen.”

Vijftig vuilniszakken

“Ik doe dit samen met mijn zoontjes Achiel en Tuur. Zij zijn heel begaan met de netheid van de buurt. Toen ik me als straatvrijwilliger opgaf, kreeg ik van Stadsmakers een complete uitrusting: grijptang, rode vuilniszakken, fluo hesje, regenjas, vuilblik, borstel, noem maar op. Een keer per week trekken we de straat in om te vegen en afval op te rapen. Het doel is om dit jaar vijftig vuilniszakken te vullen. Dat gaat jammer genoeg zonder probleem lukken. Vorige week was onze zak al vol na 100 meter. Blikjes, papiertjes, legoblokjes, batterijen … we kwamen het allemaal tegen.”

Buren overtuigen

“Met onze opruimacties hoop ik de straat proper en netjes te houden. De komende weken ga ik flyers maken om te bussen bij de buren. De boodschap is simpel: ‘Ik veeg regelmatig de straat. Help je mee?’ Op die manier hoop ik om nog enkele buren over de streep te trekken om mee te doen.”

Meer info

www.stadsmakers.be

Verwante info:

4 reacties op dit artikel:
Jouw avatar
DaveC

ken er alles van, ik ga hier in berendrecht ook minstens 1x per week met mijn zoontje van 3 met een grijper opruimen Het is wel dweilen met de kraan open. Het bussen van die flyers is wel een goed idee

Jouw avatar
KristelVerbuyst

In Deurne zuid is het ook dweilen met de kraan open, MAAR we houden de moed erin en hopen dat de mensen ooit inzien dat het anders moet. Als we andere mensen kunnen aansporen om ook straatvrijwilliger te worden en hun buurt zelf proper te houden, dan hebben we al een stuk van de missie volbracht.

Jouw avatar
Dirk.vl

Als medewerker van de veegdienst, kan ik deze acties enkel toejuichen! Het is inderdaad dweilen met de kraan open, maar toch de moed erin houden. Als wij en jullie het niet doen, leven we binnen de kortste keren op een vuilnisbelt. Dank jullie wel straatvrijwilligers!!

Jouw avatar
ShirleyDeBlieck

Misschien kunnen we - zoals in IJsland - de schoolkinderen gedurende één week in de zomervakantie de straten netjes laten houden. Zij sporen dan hun ouders aan om geen afval op straat te gooien en zelf zijn ze de volwassenen van morgen en houden hopelijk die goeie gewoonte ook aan.