De Hobokense helden: Nello en Patrasche
In 1872 schreef de Britse Marie-Louise de la Ramée haar boek 'Een hond van Vlaanderen' na een bezoek aan Brussel en Antwerpen. De schrijster met pseudoniem Ouida kon niet vermoeden dat meer dan een eeuw later haar personages zouden voortleven in de vorm van een bronzen beeldje dat in Hoboken staat. Het verhaal is ontzettend populair in Japan en Korea omdat er veel waarden instaan die belangrijk zijn in hun cultuur.
Het verhaal
Kennismaking met Patrasche
Er was eens… een arme weesjongen, Nello, die elke dag samen met zijn grootvader melk van de boerderij in Hoboken naar de grote stad, Antwerpen, bracht. Op een ochtend treffen ze een mishandelde, afgepeigerde hond aan op hun tocht. Patrasche werd zonder medelijden aan de kant van de weg achtergelaten door zijn baasje. Nello en zijn opa ontfermen zich over de uitgeputte hond.
Nello als kunstenaar
Als Nello niet moet werken, tekent hij veel. Samen met Patrasche, zijn grootvader en zijn vriendinnetje Aloïse , de dochter van de molenaar, beleeft hij een fijne tijd.
Op een dag passeert Nello de indrukwekkende O.L.V.-Kathedraal in de stad. Hij is een en al bewondering voor de schilderijen van Rubens, maar hij vindt het niet eerlijk dat een deel van de schilderijen enkel getoond wordt aan betalende toeschouwers. Geïnspireerd door de grootmeester, schrijft hij zich in voor een tekenwedstrijd.
Voor het ongeluk geboren
Maar het zit de jongen niet mee. Zijn grootvader sterft en de molenaar is niet blij dat zijn dochter optrekt met een berooide jongen als Nello. Tot overmaat van ramp brandt de molen af en de molenaar geeft Nello hiervoor de schuld.
Nello en Patrasche staan nu op straat. Zijn allerlaatste sprankeltje hoop vestigt hij op de tekenwedstrijd, maar als blijkt dat hij ook die niet gewonnen heeft, zakt hij op kerstavond in elkaar in de kathedraal. Met zijn armen stevig rond zijn hond geklemd, sterft Nello onder de Kruisafneming van Christus, het schilderij van Rubens waar hij zo van hield…
Schrijfster Marie Louise de la Ramée
Dit droevige verhaal vloeide uit de pen van Marie Louise de la Ramée – pseudoniem: Ouida- een negentiende-eeuwse schrijfster die zelf ook gek was op honden. Nog steeds is het duo waanzinnig populair in Japan. Veel Japanse toeristen zijn dan ook oprecht ontroerd als ze het bewuste schilderij van Rubens in het echt aanschouwen.
Een bronzen standbeeld
In de Kapelstraat verwijst een standbeeld naar de geschiedenis van de arme jongen en zijn trouwe hond. Een kunstwerk gemaakt door kunstenares Yvonne Bastiaens naar een ontwerp van Willy Vandersteen, de auteur van de strips van Suske en Wiske. Samen met Paul Geerts tekende hij het stripboek 'Het Dreigende Dinges' over het verhaal 'Een hond van Vlaanderen'.
Nello en Patrasche als aandenken
De Hobokense middenstand zorgde ervoor dat Hobokenaars, bezoekers of Japanse toeristen niet zonder Patrasche-souvenirs naar huis moeten gaan. Zo is er Nello's blond en Patrasches bruin bier, pralines, gin, rode wijn...
Heruitgave kinderboek ‘Mijn verhaal, Nello van Hoboken’
Het oorspronkelijke boek 'Een hond van Vlaanderen' is verouderd. Na besprekingen met de leden van Nello's Droom Genootschap, de hulp van auteur Peter Moerenhout en overleg met illustrator Rik Willemen kwam auteur Daisy Daems tot een hedendaagse update 'Mijn verhaal, Nello van Hoboken'.
De rode draad van het oorspronkelijke verhaal bestaat nog maar het hoofdpersonage Nello is een deugnietje geworden. In elk hoofdstuk wordt iets vermeld waar leerkrachten of ouders verder kunnen over praten. Naast vriendschap, creativiteit en loyaliteit gaat dit boek over kinderarbeid en schoolplicht anno 1900.'
Nello&Patrasche staan symbool voor eeuwige trouw en loyaliteit, liefde voor dieren en een onafscheidelijke vriendschap.