Contacteer stad Antwerpen

grondwaterpeil en riolering schematischAquafin

Denk hieraan bij rioleringswerken in uw straat

Zijn er binnenkort rioleringswerken in uw buurt? Dan let u beter op waterinsijpeling in uw kelder.
Bij het vernieuwen van de rioolbuizen verandert het grondwaterpeil, wat gevolgen kan hebben voor een droge kelder.

Oude rioolbuizen verkeren vaak in slechte staat en vertonen tal van lekken. Door deze openingen kan grondwater binnensijpelen. De lekke rioolbuis werkt zo ook als afvoer van grondwater.

Lekkende riolen worden natuurlijk op een bepaald moment vervangen.
De nieuwe riool voert alleen nog afvalwater af. Het grondwater blijft ter plaatse en het grondwaterpeil keert terug naar zijn oorspronkelijk niveau, wat soms hoger ligt dan het huidige niveau.

Lage grondwaterstand = droge kelder

De oude, lekke riool voert grondwater af. Hierdoor daalt het grondwaterpeil tot onder het niveau van de kelder. Alle kelders, ook kelders die niet voldoende waterdicht zijn, blijven hierdoor droog. Eigenaars met een onvoldoende waterdichte kelder krijgen zo soms het idee dat de kelder waterdicht is. Ten onrechte: er waren in het verleden geen vochtproblemen omdat het grondwater nooit tot kelderniveau kwam.

Hoge grondwaterstand = mogelijk vocht in kelder

Wanneer een nieuwe riolering wordt aangelegd, sijpelt er geen grondwater meer in de riolering. Het grondwaterpeil stijgt terug naar de natuurlijke toestand, boven kelderniveau. Als de kelder onvoldoende waterdicht is, zal het grondwater langs de vloer of de muren binnensijpelen. Het grondwaterniveau is sowieso een dynamisch verschijnsel. Het stijgt en daalt onder invloed van meerdere factoren zoals de seizoenen en (al dan niet extreme) natte en droge perioden.

Daarom: controleer vóór rioleringswerken in de straat de waterdichtheid van je kelder. Is deze onvoldoende waterdicht? Laat dan je kelder preventief waterdicht maken. Je kan ook kiezen voor een pomp die het binnensijpelende grondwater wegpompt.
TIP: elektrische toestellen die in de kelder staan, zet je best op hoogte.

Volgende animatiefilm van Aquafin licht dit heel goed toe: https://youtu.be/I8o_83UrvVU

Meer info kan je steeds terugvinden op de website van Aquafin : www.aquafin.be