Speel- en sportterrein Wijngaardberg

Heraanleg speel- en sportterrein Wijngaardberg

Het district Merksem legt het speel- en sportterrein aan de Wijngaardberg opnieuw aan. Midden september 2019 start de aannemer met de werken. Begin volgend jaar kan er gespeeld worden in een nieuw speelterrein en gevoetbald op het trapveld in kunstgras.

Uitvoering

Als de weersomstandigheden het toelaten start de aannemer in de week van 16 september 2019 met de heraanleg van het speel- en sportterrein Wijngaardberg. In de week van 9 september verwijderen de onderhoudsdiensten van de stad de toestellen die nog in voldoende staat zijn voor hergebruik op andere speelterreinen. De aannemer verwijdert vanaf 16 september de resterende toestellen. Daarna worden het nieuwe speel- en sportterrein ingericht en de nieuwe toestellen geplaatst. Aansluitend wordt het gras hersteld en wordt het groen aangeplant. Omdat het gras moet groeien, blijft het speel- en sportterrein dan nog afgesloten. Vanaf begin volgend jaar kan er opnieuw gespeeld en gesport worden.

Er worden verschillende zones voorzien. Vanuit de centrale groene inkomzone met banken en picknicktafel zijn alle delen van het terrein makkelijk bereikbaar via een nieuw pad. Het trapveld wordt in kunstgras aangelegd met twee nieuw doelen en twee nieuwe ballenvangers. Daarnaast kunnen jonge fietsertjes zich uitleven op een klein heuvelparcours. In de speelzone spelen kinderen van verschillende leeftijden op schommels, een klimtoestel, een glijbaan, veerfiguurtjes en met een zandspeeltoestel. Wie echt van uitdaging houdt, kan een ritje maken op de kabelbaan. Verschillende plekken van het terrein worden opgefleurd met bomen en met bij- en vlindervriendelijke bloemen en planten.

Definitief ontwerp

Na de bevraging en suggesties van de bewoners en gebruikers van het speel-en sportterrein werd het definitief ontwerp opgemaakt. Het concept werd door de omwonenden en gebruikers van het terrein positief beoordeeld. Er waren weinig uitgesproken bemerkingen tijdens de bevraging. In het nieuwe speel-en sportterrein zal er voldoende plaats zijn voor sport en spelen. Het speel-en sportterrein wordt aangelegd volgens het principe Design & Build. Het ontwerp en de realisatie van het terrein worden door één opdrachtnemer ontworpen en uitgevoerd binnen bepaalde voorwaarden. 

In de speelzone komen er toestellen voor de kleinsten (0-4 jaar) en de grotere kinderen. De kleinsten spelen met een zandspeeltoestel, een glijbaan, een peuterschommel, een veerwip en een evenwichtsparcours met stappaaltjes. De grotere kinderen kunnen zich uitleven op een meer uitdagende klimtoren en kabelbaan. De kabelbaan werd tijdens de bevraging door meerdere gebruikers gevraagd. 

Gebruikers van het trapveld vroegen om een degelijke ondergrond. In het definitief ontwerp krijgt het trapveld een nieuwe kunstgrasondergrond. Daarnaast worden twee nieuwe doelen en nieuwe ballenvangers voorzien. 

In de inkomzone worden de twee ingangen met elkaar verbonden. Langs de verbinding komen nieuwe zitbanken en vuilbakjes.  Er worden ook 3 fietsbeugels voorzien. Het speelterrein wordt één geheel waarbij de toestellen qua kleur en materiaal bij elkaar passen.

De beplanting aan de zijde van de tuinen wordt vernieuwd. Naast het trapveld worden enkele nieuwe bomen aangeplant.  

Resultaten bevraging juli - september 2016

Van juli tot en met september 2016 kregen de bewoners en de gebruikers van het speel- en sportterrein de kans om hun ideeën en suggesties te geven. In totaal hebben 85 personen, kinderen, jongeren en volwassenen de bevraging ingevuld.De resultaten van de bevraging vindt u hier

Op het huidige terrein zijn voetballen en schommelen het meest populair. De bezoekers ergeren zich aan zwerfvuil, vandalisme en rondhanggedrag.

Op het toekomstige terrein willen bezoekers graag schommelen, glijden en voetballen op degelijke ondergrond. Op het verlanglijstje staan ook banken, picknicktafels, een drinkfontein, verlichting en vuilbakken. 

Waar heeft u nood aan? 

Op basis van de gegevens uit de bevraging hebben ontwerpers een concept opgemaakt. Het concept bestaat uit een speelzone, een trapveld, een inkomzone en groen. 

In april 2017 hadden de bewoners en gebruikers van het terrein kans om hun mening te geven over de verschillende zones in het concept. Zij konden dit digitaal doen of op een infomoment ter plaatse. 44 personen vulden de digitale bevraging in. De resultaten vindt u hier

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende zones met een samenvatting van de verschillende bedenkingen van de bevraagden: 

  • Speelzone 0-10 jaar

Kinderen van verschillende leeftijden spelen hier samen. Voor de kleinsten (0-4 jaar) moeten de toestellen gemakkelijk toegankelijk zijn. Een zandspel met evenwicht en glijden staat centraal. De groteren (4-10 jaar) kunnen schommelen en klimmen.

De meerderheid van de bevraagden vindt dit idee voor de speelzone 0-4 jaar (82%) en de speelzone 4-10 jaar (86%) goed. 

  • Trapveld

Het trapveld wordt op dezelfde plaats voorzien met doelen en een ballenvanger. De opties hoe de ondergrond te verbeteren worden nog onderzocht.

De meerderheid van de bevraagden (82%) vindt dit idee goed. Enkele bevraagden hebben suggesties voor het trapveld.

  • Inkomzone

De bestaande draadafsluiting blijft behouden en plaatselijk aangekleed met extra groen. De twee toegangen blijven behouden en worden met elkaar verbonden door een pad. Langs dit pad komen nieuwe zitbanken en vuilbakjes. Door de banken vooraan te plaatsen verhoogt de sociale controle en vermindert het rondhanggedrag en het vandalisme achteraan het terrein.

De meerderheid van de bevraagden (84%) vindt dit idee goed.

  • Groen

De beplanting aan de zijde van de tuinen wordt verfraaid. Naast het trapveld worden enkele nieuwe bomen aangeplant. 

De meerderheid van de bevraagden (77%) vindt dit idee goed.

  • Samenvatting

Er zijn veel concrete en duidelijke tips voor het speel- en sportgedeelte. Het zone van groen scoort net iets minder goed dan de speelzones, het trapveld en de inkomzone. Sommige bevraagden gaven oplossinggerichte ideeën voor het trapveld. 

Concept speel-en sportterrein Wijngaardberg

 

Wilt u op de hoogte blijven van dit project? 

Als u graag op de hoogte wil blijven dan kan u zich hier inschrijven voor de digitale nieuwsbrieven over dit project. Vergeet niet uw aanmelding te bevestigen door op de bevestigingsmail te klikken! Zo blijft u op de hoogte over onder andere de resultaten van de bevraging, aanvang van de werken,...

Uiteraard zal ook alle informatie terug te vinden zijn op deze pagina.

Meer informatie

Wijkoverleg Merksem
Burgemeester Jozef Nolfplein 1, 2170 Merksem
tel. 03 338 72 49
wijkoverleg.merksem@antwerpen.be