vuilnisophaler die restafval in de huisvuilwagen laadtSigrid Spinnox

Aanpassing prijzen restafval

De stad Antwerpen past vanaf 1 januari 2020 haar prijzen aan voor restafval. Een kleine restafvalzak wordt goedkoper en de overige prijzen voor restafval (zakken, stortingen of stickers) wijzigen maar Antwerpen blijft de goedkoopste in Vlaanderen.

Vanaf 1 januari 2020 worden de prijzen voor restafval aangepast. De prijzen voor PMD wijzigen niet. Papier en karton, GFT en glas blijven gratis. Een kleine restafvalzak (30 liter) wordt zelfs 9 cent goedkoper. Voor alle andere zakken, stickers of stortingen gaat het om volgende stijgingen:

  TypePrijs
kleine restafvalzak (30 liter)van € 0,50 naar € 0,41
grote restafvalzak (60 liter)van € 0,75 naar € 0,83
kleine storting sorteerstraatjes (30 liter)van € 0,30 naar € 0,41
grote storting sorteerstraatjes (60 liter)van € 0,60 naar € 0,83
afvalsticker container 240 litervan € 150 naar € 172,64 (per jaar)
afvalsticker container 770 litervan € 450 naar € 553,74 (per jaar)
afvalsticker container 1100 litervan € 600 naar € 791,12 (per jaar)

Waarom wijzigen de prijzen?

De stad moet het Vlaams materialendecreet (VLAREMA) volgen. Hierin staan de minimum- en maximumtarieven voor het aanbieden van huisvuil. De prijzen zijn gekoppeld aan de indexaanpassingen. Omdat het huidige tarief van de stad Antwerpen niet meer beantwoordde aan de hogere wetgeving, moest dit aangepast worden. De stad Antwerpen heeft beslist om steeds het goedkoopst wettelijk toegelaten tarief voor restafval aan te rekenen. De tarieven voor PMD-zakken of PMD-afvalstickers wijzigen niet. Bovendien blijft Antwerpen hiermee de goedkoopste in Vlaanderen.

Minder afval

De stad Antwerpen wil haar bewoners stimuleren om goed te sorteren en recycleren maar vooral om in te zetten op minder afval. Zo staan er heel veel tips om afval te vermijden of te verminderen in het ‘Minder Afval Magazine’. U kan door bijvoorbeeld een drinkbus te vullen met kraantjeswater heel wat plastic flessen vermijden. Of neem altijd een herbruikbare zak mee naar de winkel en koop zoveel mogelijk in bulk. Op die manier vermijdt u plastic verpakkingen en zakjes. Minder afval is goed voor het milieu maar ook goed voor uw portemonnee. Kijk hier voor meer tips voor minder afval.

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!