Gratis activiteiten in Antwerpen

Veel voorstellingen, musea en activiteiten zijn gratis. Bezoek het Conservatorium tijdens het festival ARTICULATE of het MAS op de dag van de doden. In het Zuiderpershuis tonen kunstenaars hun werk. Op verschillende locaties kan u leren badmintonnen.

Videovoorstelling De parade van mannen, vrouwen en diegenen die vanuit de verte op vliegen lijken
1|5
Parade Noorderlicht
1|5
Expo Masters: COOK IT, BOIL IT, BAKE IT or FORGET IT!
1|5
Kunstendag voor Kinderen
1|5
Kunstendag voor Kinderen
1|5

Monumentale klank- en videovoorstelling 

Barokfestival: 'De parade van mannen, vrouwen en diegenen die vanuit de verte op vliegen lijken': tot en met dinsdag 23 oktober, dinsdag-zondag, 11-17 uur; Cruisterminal Terminal, Ernest Van Dijckkaai, Steenplein, Antwerpen-Centrum

Een bonte stoet van Antwerpenaars vormde vorig jaar een ‘parade van mannen, vrouwen en diegenen die vanuit de verte op vliegen lijken’. Kunstenaar Thomas Verstraeten maakte er een videovoorstelling van.

Klik hier voor meer info

Kunstfestival in het Koninklijk Conservatorium

Barokfestival: ARTICULATE: donderdag 25 en vrijdag 26 oktober; Koninklijk Conservatorium, Desguinlei 25, Antwerpen-Tentoonstellingswijk

ARTICULATE is een jaarlijks festival voor onderzoek en kunst. Met podiumkunstenaars, muzikanten en beeldende kunstenaars van het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen.

Ontdek er alles over op de website van Visit Antwerpen

Dia de los muertos in het MAS

zondag 28 oktober, 15-18 uur; MAS, Hanzestedenplaats 1, Antwerpen-Eilandje

Vier het Feest van de Doden in het MAS. Een muziekoptreden en slam poetry nemen u verder mee in de Mexicaanse sfeer. De expo Feest! kan u gratis bezoeken.

Ga naar de website van het MAS voor meer info

Sterren kijken op het dak van het MAS

woensdag 31 oktober, 19-21 uur; MAS, Hanzestedenplaats 1, Antwerpen-Eilandje; enkel bij helder weer

Als de zichtbaarheid goed is, kan u met de telescoop de planeet Venus en sterren bekijken. Medewerkers van Volkssterrenwacht Urania geven er meer uitleg bij.

Blijf hier op de hoogte of het kijkmoment plaatsvindt

Hedendaagse barok in 80 beelden en installaties

Barokfestival: Barok Burez: tot en met woensdag 31 oktober, dinsdag-zondag: 9.30-23.30 uur; Wandelboulevard MAS, Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen

Het MAS toont het werk van fotograaf-kunstenaar Athos Burez in de wandelboulevard. Met 80 beelden en installaties brengt hij een eigenzinnige en hedendaagse kijk op verschillende genres uit de stijlperiode: stillevens, portretten, landschappen en interieurs.

Alles over de expo 'Barok Burez' in de Wandelboulevard van het MAS

Jonge kunstenaars in het Zuiderpershuis

Expo Masters: COOK IT, BOIL IT, BAKE IT or FORGET IT!: tot en met zondag 4 november, woensdag-zondag, 13-19 uur, opening 19 oktober: vanaf 19 uur, nocturne 25 oktober: tot 22 uur; Zuiderpershuis, Waalsekaai 14, Antwerpen-Zuid

Curator Nadia Bijl selecteerde 27 jonge kunstenaars uit de 130 kunstenaars en designers die in juni afstudeerden aan de kunsthogescholen St Lucas School of Arts en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten.

Alles over COOK IT, BOIL IT, BAKE IT or FORGET IT!

Leer badminton spelen

verschillende dagen in november; verschillende locaties in Antwerpen en districten

Wil u badminton leren spelen? Neem dan in november deel aan start to badminton. Als u deelneemt, maakt u kans op een badmintonracket. Het aantal plaatsen per locatie is beperkt, dus schrijf u op tijd in.

Klik hier voor meer info en om u in te schrijven

Kunstendag voor Kinderen

zondag 18 november; verschillende locaties in Antwerpen, sommige activiteiten zijn betalend

Betreed met uw (klein)kinderen de dansvloer van Dansstudio Arabesque. In bib Permeke kunnen ze luisteren naar de avonturen van Nijntje, konijntjes knutselen en de expo over Nijntje en Nina bezoeken. Ook in de Wonderkamer van diamantmuseum DIVA vinden knutselworkshops plaats.

Klik voor meer over de Kunstendag voor Kinderen

Openluchtexpo Bevrijde stad. Antwerpen na WOI

van maandag 29 oktober tot en met zondag 25 november, doorlopend; Antwerpen-Centrum en Begraafplaats Schoonselhof, Krijgsbaan, Wilrijk

Vredescentrum

Deze tentoonstelling voert u terug naar het Antwerpen van 100 jaar geleden. Na vier lange oorlogsjaren wordt op 11 november 1918 de Wapenstilstand getekend. Het einde van de Groote Oorlog brengt de Antwerpenaars vreugde, maar ook onrust.

Klik hier voor meer info

Expo 'nijntje en nina' in uw bibliotheek

van maandag 5 tot en met vrijdag 30 november; 4 bibliotheken in Antwerpen

Nijntje en nina komen in november naar Antwerpen. In de bibliotheken Couwelaer (Deurne), De Poort (Berchem), Park (Merksem) en Permeke (Antwerpen-Noord) kan u een expo bezoeken en meedoen aan activiteiten rond nijntje, zoals de Voorleesweek van 17 tot en met 25 november.

Dag van de Wetenschap

zondag 25 november; verschillende locaties in Antwerpen

Een leven zonder wetenschap en techniek is bijzonder moeilijk voor te stellen. Elke dag opnieuw onderzoeken wetenschappers nieuwe mogelijkheden. Ontdek het uitgebreide aanbod wetenschappelijke en technologische activiteiten tijdens De Dag van de Wetenschap.

Ontdek hier het programma

Parade en winterfeest in 2060 Antwerpen

Parade Noorderlicht: donderdag 29 november, 19-00.45 uur; verschillende locaties in 2060 Antwerpen

AP Hogeschool

Donderdag 29 november trekt de parade Noorderlicht opnieuw door de wijk 2060. Wandel mee naar het winterfeest op de campus Spoor Noord van de AP Hogeschool.

Klik hier voor meer info over parade Noorderlicht

Kunstfestival op en rond de Leopoldplaats

To Be Antwerp 2018: van vrijdag 30 november tot en met zondag 2 december; verschillende locaties op en rond de Leopoldplaats

To Be Antwerp

37 pas afgestudeerde kunstenaars stellen hun werk tentoon op 33 locaties (galerijen, designwinkels en antiquairs) op en rond de Leopoldplaats. Met live-optredens van muzikanten van het Koninklijk Conservatorium en de Jazz Pop Studio.

Klik hier voor meer info

Jan Fabre zien in AMUZ

Barokfestival: Jan Fabre in AMUZ: tot en met maandag 10 december, elke maandag, 14-20 uur; AMUZ (Sint-Augustinuskerk), Kammenstraat 81, Antwerpen-Centrum

Ans Brys

De Antwerpse kunstenaar Jan Fabre maakte drie nieuwe altaarstukken voor de Sint-Augustinuskerk. Hij liet zich daarbij inspireren door de originele schilderijen van Rubens, Jordaens en Van Dyck. Speciale openingsmomenten:

Alles over Jan Fabre in AMUZ

Expo 'Léon Stynen, architect'

tot en met zondag 20 januari 2019, woensdag-zondag, 14-19 uur (tot 22 uur bij voorstellingen); deSingel, Desguinlei 25, Antwerpen-Tentoonstellingswijk

Tot de bekende ontwerpen van Léon Stynen (1899-1990) horen het Belgisch paviljoen voor de wereldexpo in New York, de Antwerpse BP-building, de casino’s van Oostende en Knokke, en deSingelDeze expo toont iconische ontwerpen uit Stynens rijke archief.

Lees meer over de expo 'Léon Stynen, architect'

Markten met boeken, vintage, design, kunst ...

verschillende datums en locaties in Antwerpen

Lambermontmartre
1|4
Markt van Morgen
1|4
Brocantwerpen
1|4
Strip- en Boekenplein
1|4

REÜNIE met Rubens in de kathedraal

Barokfestival: REÜNIE: maandag-vrijdag 10-17 uur, zaterdag 10-15 uur, zondag 13-16 uur, Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Handschoenmarkt 1

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is de trotse eigenaar van onder meer 4 topstukken van Rubens. Als inwoner van de provincie Antwerpen kan u de kathedraal gratis bezoeken. 

Alles over de expo 'REUNIE' in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Op reis met het stadhuis

De Reiziger; dagelijks; Stadhuis Antwerpen, Grote Markt 1, 2000 Antwerpen

De werken aan het stadhuis zijn gestart. Illustrator Fatinha Ramos tekende op de werfdoeken een meeslepend verhaal over Antwerpen. Kom eens kijken met de Antwerp Museum App.

Alles over de restauratie van het stadhuis

Bezoek de stedelijke musea

Stedelijke musea, gratis toegang elke laatste woensdag van de maand; verschillende plaatsen in Antwerpen

Elke laatste woensdag van de maand kan u 7 stedelijke musea gratis bezoeken: Museum Plantin-Moretus, Museum aan de Stroom, Museum Mayer van den Bergh, Middelheimmuseum, Red Star Line Museum, Rubenshuis en Letterenhuis.

Alles over de stedelijke musea

Monumentale kerken in Antwerpen

Barokfestival: monumentale kerken in Antwerpen, historisch centrum

Sint-Andrieskerk, Augustijnenstraat
Dave Van Laere 1|3
Sint-Pauluskerk, Sint-Paulusstraat 22
Dave Van Laere 1|3
Sint-Carolus Borromeuskerk, Hendrik Conscienceplein 11
Victoriano Moreno 1|3

Naast de kathedraal telt Antwerpen met de Sint-Andrieskerk, Sint-Carolus Borromeuskerk, Sint-Pauluskerk en Sint-Jacobskerk nog 4 andere historische kerken in het hart van de stad. Die eerste 3 kan u gratis bezoeken.

Alles over de monumentale kerken in Antwerpen

Grote kunst in het klein

Expo 'Museum to Scale 1/7': maandag-zaterdag; Universiteit Antwerpen, Rodestraat 14, Antwerpen-Centrum

'Museum to Scale 1/7' in de stadscampus van de Universiteit Antwerpen telt meer dan 100 minimuseumzalen, uitgewerkt door evenveel Belgische kunstenaars. Een overzicht van de beeldende kunstscène sinds de jaren 1960. Stadsreporter Aida en UA-rector Herman Van Goethem namen samen  een kijkje.

Alles over 'Museum to Scale 1/7' in de stadscampus van de UA

Wandel tussen Gallowayrunderen en zeldzame vogels

Hobokense polder, Schroeilaan 15, Hoboken

Sigrid Spinnox 1|3
Frederik Beyens 1|3
Jonathan Ramael 1|3

De Hobokense Polder is een van de mooiste groene plekjes van Antwerpen. Het is ook het grootste op het grondgebied van de stad: de perfecte plek om een paar uur helemaal op te gaan in de natuur.

Alles over wandelen in de Hobokense polder

Beiaardconcerten kathedraal

maandag, woensdag en vrijdag, 12-13 uur; Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Historisch Centrum

00:00 | 00:00 null

Het hele jaar door hoort u elke maandag, woensdag en vrijdag van 12 tot 13 uur de beiaardier vanuit de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal spelen. In juli en augustus zijn er extra concerten op maandagavond. De Vlaeykensgang is een van de meest geliefde plekjes om naar de concerten te luisteren.

Alles over de beiaardconcerten

Stilteplekjes in de stad

1|3
1|3
1|3

Zelfs in een drukke stad als Antwerpen vindt u stille plekjes waar tot rust kan komen. Denk maar aan de Botanische tuin, de Vlaeykensgang of het Nachtegalenpark

Alles over de stilteplekken in Antwerpen

Stream gratis films als bibliotheekklant​

Bent u klant van de Antwerpse bibliotheken? Geniet dan vanuit uw zetel van kwaliteitsvolle documentaires, kortfilms, animatie en kinderfilms uit de hele wereld. Bekijk ze gratis op uw laptop, desktop, tablet, smartphone of smart TV.

Alles over de gratis films via Mijn Bibliotheek

Bereikbaarheid

Gebruik fiets, openbaar vervoer of een park-and-ride. Of combineer vervoerswijzen op slimnaarantwerpen.be.

A-profiel

Met een A-profiel krijgt u nieuws op maat, hoeft u niet steeds dezelfde gegevens in te vullen bij een aanvraag en kan u reageren op artikels. Meld u hier aan met uw A-profiel. Nog geen A-profiel? Maak er één aan.

Antwerp Museum App

Download de gratis Antwerp Museum App, dat zijn alle Antwerpse musea in één app. De ideale gids tijdens uw bezoek aan de Antwerpse musea en de stad. Alles over de Antwerp Museum App

Stad Antwerpen op YouTube

Ontdek nog meer video’s over het vrijetijds- en dienstverleningsaanbod in Antwerpen: abonneer u op het YouTube-kanaal van stad Antwerpen.​