Nieuwe sculpturen voor de ereprijzen Grote en Kleine Stroboer

Nieuwe Grote en Kleine Stroboer voorgesteld

De nieuwe sculpturen voor de Grote en Kleine Stroboer, de ereprijzen van ons district, werden gisteren voorgesteld. Het ontwerp is van de hand van kunstenaar Alex Croes. 

De Kleine Stroboer is een ereprijs voor huwelijksjubilarissen naar aanleiding van hun gouden, diamanten of briljanten jubileum, onder voorwaarde dat ze minstens 50 jaar in Merksem hebben gewoond. Ook Merksemse verenigingen die hun 50-jarig bestaan vieren worden geëerd met een Kleine Stroboer.
 
De Grote Stroboer wordt sinds 1996 jaarlijks uitgereikt aan een verdienstelijke Merksemnaar of Merksemse vereniging.
 
De bronzen beeldjes die tot nog toe werden geschonken zijn gemaakt door kunstenares Renate Caals.  De nieuwe, modernere versie zijn beeldjes gemaakt door kunstenaar Alex Croes.
 
Er werd gekozen voor Croes omdat zijn ontwerp onmiddellijk een verhaal vertelt. Croes behoort tot de nieuwe generatie van figuratieve kunstenaars, die aansluiting zoeken bij de grote stromingen uit de afgelopen twee eeuwen. De kunstenaar wil de mens weergeven in al zijn kwetsbaarheid. Zijn werken zijn menselijk maar mysterieus.
 
Croes koos voor twee verschillende bronzen sculpturen. De Grote Stroboer staat rechtop en de Kleine Stroboer is neergehurkt en bezig stro samen te binden.

Het Cluysekermiscomité en erevoorzitter René Janssens mogen het nieuwe beeldje van de Grote Stroboer als eerste in ontvangst nemen op zaterdag 16 september. 

Districtsvoorzitter Luc Bungeneers, kunstenaar Alex Croes en districtsschepen Gilbert Verstraelen stelden de beeldjes voor.
Districtsvoorzitter Luc Bungeneers, kunstenaar Alex Croes en districtsschepen Gilbert Verstraelen stelden de beeldjes voor.
Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!