Operaplein ontwerp

Opgelet: knip in de Leien

Vanaf 5 juni zijn de Leien onderbroken voor de werken aan de Opera. Dat is de ‘knip in de Leien’. Tot januari 2019 is er geen doorgaand verkeer mogelijk tussen de Maria-Theresialei en de Violierstraat. Informeer u goed als u naar het centrum komt.

Bovenlokaal verkeer wordt langs de Ring en de Singel geleid. Signalisatie op de Ring leidt het verkeer naar de afrit die het dichtste bij de eindbestemming ligt. Daarvoor lanceert de stad de zones ‘centrum-noord’, ‘centrum-oost’ en ‘centrum-zuid’. Zo hoeft u niet nodeloos het centrum te doorkruisen.

Moet u toch in het centrum zijn?

  • Volg goed de signalisatie!
  • Voor wagens zijn omleidingen voorzien via de parallelle assen. Verkeer dat van noord naar zuid moet, rijdt via de Van de Wervestraat en de Quellinstraat.
  • Trams en voetgangers kunnen wel de Leien blijven gebruiken. Dan is immers de nieuwe tramhelling in gebruik genomen door lijnen 8 en 10.
  • Fietsers maken tijdelijk gebruik van de parallelle as of andere fietsroutes. Vanaf januari 2018 kunnen ook zij opnieuw over het Operaplein.

Bushub ‘Zuid’: eind juni

  • VANAF EIND JUNI: De bussen 290, 295 en 500 die van het zuiden komen, houden vanaf eind juni halt aan bushub Zuid. Dat is het nieuwe overstappunt tussen de Montignystraat en Brederodestraat.
  • Lijnnummer 291 verdwijnt, die ritten rijden vanaf dan als 290.
  • Aan de bushub kan u overstappen op de trams 4, 8 en 10. Tram 4 zorgt voor een rechtstreeks bovengrondse verbinding met de Groenplaats en de Meir.
  • Verder rijden kan ook met buslijnen 180, 181, 182 en 183 over de Groenplaats. Deze bussen neemt u aan halte ‘Station-Zuid’. Dat is de halte voor de bushub ‘Zuid’.
  • TOT EIND JUNI: tot de bushub klaar is stoppen de bussen op de Kielsevest. Daar zijn mensen van de Lijn aanwezig om de reizigers naar de tramhalte te verwijzen.

Werf Rooseveltplaats - Operaplein

Ook aan de Rooseveltplaats is geen autoverkeer mogelijk. Plaatselijke handelaars en bedrijven blijven wel bereikbaar voor klanten en leveringen. Vanaf juni wordt de Rooseveltplaats hoek per hoek heraangelegd tot het nieuwe Operaplein. Er wordt gestart met de hoek voor de Opera. De bussen die daar vandaag halt houden, verhuizen naar de Quellinstraat.

Planning Operaplein

​In de zomer van 2018 wordt het nieuwe Operaplein opgeleverd. In september 2018 is het vernieuwde premetrostation Opera terug open en op het einde van dat jaar volgen de autotunnels.

Tips voor uw verplaatsing

Vijf tips om zo vlot mogelijk naar uw bestemming te gaan, leest u op slimnaarantwerpen.

Mobiliteitsinfo

Op www.slimnaarantwerpen.be vindt u een slimme routeplanner. Deze interactieve kaart helpt u om op de slimste manier naar de stad te geraken. De routeplanner houdt rekening met omleidingen door wegenwerken of evenementen, de actuele verkeersdrukte of vertragingen van het openbaar vervoer.

Naast de routeplanner vindt u een kaart met de meest actuele verkeerssituatie op de startpagina. Bij de tips leest u hoe u die het best gebruikt.

Infopunt Noorderlijn​

24 reacties op dit artikel:
Jouw avatar
monikbuyle

Kunnen jullie misschien ook de mensen van Brederodestraat halte Bestormingstraat of Broederminstraat wat meer info geven over de veranderde trams en bussen. Moeten wij dan naar de leien? Hoe dikwijls gaat er nog een tram zijn in de Brederodestraat en naar waar rijdt die? Kunnen wij in Montignystraat nog de bus nemen?

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Monique, u kan gewoon de tram blijven nemen zoals gewoonlijk. Het zijn de reizigers die van het zuiden komen die zullen moeten overstappen van bus op tram. Lijn 10 neemt de route van tram 24 over en bedient dus haltes Bestorming ed. Alle info over het tramnet is te vinden op de site van de Lijn of op www.noorderlijn.be

Jouw avatar
Granzow

welke route volgen bus 13 en bus 1?

Jouw avatar
MarcBeeldens

Hoe kan Italiëlei bereikt worden met auto vanuit het zuiden?

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Ludo, de veranderingen voor het openbaar vervoer kan u terugvinden op www.delijn.be. Voor bus 13 http://bit.ly/2pMqPKM voor bus 1 http://bit.ly/2pfXy9S

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Marc, op de website http://www.noorderlijn.be/knip kan u hierover de nodige informatie terugvinden.

Jouw avatar
marjolein.francken

komen de bussen van uit Turnhout nog op de Rooseveltplaats?

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Marjolein, de veranderingen voor het openbaar vervoer kan u terugvinden op www.delijn.be

Jouw avatar
martinevos

uw routeplanner stelt mij een autoroute voor na 5 juni die een stuk over de leien loopt en rijdt verderop over de wapper, dit lijkt me niet te kunnen kloppen, ik denk toch dat er iets mis is met de planner.

Jouw avatar
frank.de.vylder@telenet.be

Bij uw routeplanner staat op de actuele kaart (d.d. 05 juni), het stuk leien aan het Operaplein ingekleurd als "vlot verkeer" (groen); Misschien toch één en ander eens terug nakijken...?

Jouw avatar
InGeG

Beste, ik probeer mij vandaag goed voor te bereiden op mijn werk rit naar Antwerpen voor de volgende dagen, jammer genoeg krijgt de link "Slim naar Antwerpen" geen verbinding. Het blijft laden. Is er een andere mogelijkheid om de site te geraken?

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Inge, gisteren waren er technische problemen met de routeplanner. Onze oprechte excuses voor het ongemak. Op dit moment werkt de website terug normaal.

Jouw avatar
SergeDePauw

oeps bushub zuid is niet klaar. klein detail! incompetentie of onverschilligheid ? passeer daar elke dag 2x en had dat al van ver zien aankomen. het is nochtans al weken tot ca. 22u licht en uitstekend weer geweest. hoe is dat nu in godsnaam mogelijk ?

Jouw avatar
marleen.kuyl@ocmw.antwerpen.be

Door het afsluiten van de rechtse zijstrook aan de charles de costerlaan, waarlangs ik, komende van Kallo, naar de P+R van Linkeroever rijd, ben ik vanmorgen na 1 uur 15 minuten file terug gedraaid en naar huis gereden omdat het uitzichtloos was. Normaal pak ik aan de p+r linkeroever de tram naar de stad, soms naar de groenplaats vanwaar ik te voet naar Den Bell ga, soms naar Deurne. Is er een aanvaardbaar alternatief om aan de P+R te raken?

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Frank, bedankt voor uw feedback. We geven het door, zodat dit nagekeken kan worden.

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Serge, bedankt voor uw melding. We hebben dit nagevraagd bij De Lijn. De bushub zal pas eind juni klaar zijn.

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Marleen, de beste manier om uw route te berekenen is via de routeplanner op www.slimnaarantwerpen.be. Deze biedt u ook de mogelijke alternatieven aan qua openbaar vervoer, als deze er zijn.

Jouw avatar
MelissaMerckx

Serge, dat zag je idd van ver aankomen dat de bushub niet tijdig klaar zou zijn :-) Ze hebben door klachten de werken een tijd moeten stilleggen, wsl staan ze daardoor achter op schema. Marleen, is P&R Melsele een optie? Is dan natuurlijk wel mega ver nog met de tram.

Jouw avatar
mexzz

Beste, kan men de bewegwijzering ook degelijk aanpassen, dit veranderd geregeld en word niet en duidelijk aangepast, dit met gevaarlijke situaties en frustratie tot gevolg. Zoals de leien komende van het noorden en ook nog bijna elk krijspunt op de noorderlaan aan de werken....

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Wim, bedankt voor uw melding. We geven de opmerking door.

Jouw avatar
erikdeblock

Reeds verschillende malen gemeld dat op het kruispunt Italielei en Ellermanstraat zowel auto's als fietsers beide een groen verkeerslicht krijgen

Jouw avatar
DavidV21

Waarom heeft Antwerpen Charles de kosterlaan terug naar één vak gebracht richting Antwerpen centrum ? ik werk in sint Niklaas industriepark, openbaar vervoer is geen oplossing ! ik neem elke dag de expres weg naar werk en terug . vroeger deed ik er een 30min over . NU ! als ik geluk heb 1.15min maar meestal een 1.30u das 1 uur langer in de wagen . de langste tijd sta ik nu aan te schuiven op Charles de kosterlaan . waar ze alles naar 1 vak hebben gebracht . mijn vraag is waarom ?? ik snap het concept niet . ook deze morgen BV om 9.30u waar er normaal geen verkeer is richting Antwerpen staan ze nu aan te schuiven vanaf brug E34. Wat is de functie van dit beleid ? Mvg David

Jouw avatar
Poefie

Beste, ik kom van linkeroever en zou naar het tropisch instituut moeten rijden. Gezien alle werken had ik me even willen informeren hoe ik met de auto me naar de Kronenburgstraat kan begeven. Dank je wel voor uw terugkoppeling

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Poefie, u kan de huidige situatie bekijken en uw route plannen via de routeplanner op www.sna.be.