Het districtshuis van MerksemLucid

Restauratiewerken aan het districtshuis Merksem

Op woensdag 4 april starten de restauratiewerken aan het districtshuis. De restauratie gebeurt met respect voor de historische elementen van het beschermde monument. 

Het districtshuis is toe aan een grondige renovatie. Begin april starten de werken aan de buitenzijde van het gebouw. De gevel en het aluminium van het originele schrijnwerk worden hersteld en gereinigd.  Dubbel glas vervangt de oude ruiten zodat er een betere thermische isolatie is. Door een nieuwe afwatering aan de terrassen zal stilstaand water er geen schade meer kunnen veroorzaken. Ook oude goten en aflopen worden vernieuwd en er komt een duivenwering op het dak. In het voorjaar van 2019 zullen deze werken afgerond zijn.

Gelijktijdig met de werken aan de buitenzijde krijgen de loketten een opfrisbeurt. Vanaf mei 2018 zijn de loketten tijdelijk terug te vinden aan de officiële inkom. U kan er steeds terecht gedurende de werken.

Daarna is het de beurt aan de waardevolle interieurinrichting van inkomhal, trouwzaal, raadzaal, collegezaal en vergaderzalen. In 2019 worden deze ruimtes waar nodig hersteld en nadien aangekleed met het originele meubilair volgens de originele opstelling.

Beschermd monument

Het districtshuis werd gebouwd in 1968. Het is het resultaat van een architectuurwedstrijd die gewonnen werd door de Antwerpse architecten Victor Gorlé en Jozef Frissen. Het districtshuis is gebouwd ter vervanging van het oude gemeentehuis op de hoek van de Nieuwdreef en de Bredabaan, dat vernield werd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Befaamd interieur

Interieurarchitect Jan Van Puyvelde ontwierp een totaalconcept voor het interieur. Het historische interieur met opvallende houten en perkamenten wandbekleding en designmeubilair uit de jaren '60 werd vrijwel volledig bewaard. Daarom is het gebouw sinds 2011 beschermd als monument.

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!