Contacteer stad Antwerpen

Hubert en Vasile tijdens een training

Vasile Usturoi | Olympiër in het fort van Merksem

Wist je dat er een toekomstig olympiër traint in het fort van Merksem?

Voor het eerst sinds 1992 vaardigt België boksers af naar de Olympische Spelen. Onder hen ook de 27-jarige Vasile Usturoi. Deze getalenteerde bokser met Roemeense roots woont in Brussel, maar vind je meermaals per week in het fort van Merksem. Daar traint hij bij topcoach Hubert Firens van boksclub BIM. Op een zonnige avond in mei bezochten wij de goed verscholen bunker in het fort waar Vasile een training afwerkte. 

Train je al lang in Merksem?

Vasile: “Hubert is al meer dan 7 jaar mijn vaste trainer. Ik leerde hem kennen als bondscoach toen ik geselecteerd werd voor het nationale team van de Vlaamse Boksliga. Ik volgde hem naar zijn boksclub BIM en ondertussen ken ik de weg naar Merksem al blindelings. Wij trainen 3 à 4 keer per week gedurende 2 uur met een groep van zo’n 15 boksers in de bunker van het fort. In de polyvalente zaal traint dan een veel grotere groep, vooral recreanten.”

Hoe zien de komende weken er voor je uit?

“Binnen enkele dagen vertrekken we naar Thailand voor een stage met boksers uit 10 verschillende landen. Daar zitten ook enkele van mijn tegenstanders op de Olympische Spelen bij. Een ideale voorbereiding dus. Midden juni boks ik een laatste toernooi voor de Spelen. Daarna volgen nog enkele weken van intensieve training hier in Merksem, met tot slot een korte stage in Frankrijk vlak voor de start van de Spelen.”

Welke ambitie heb je voor de Olympische Spelen?

“Ik zal er alles aan doen om een plaats om het podium te bemachtigen en kom het liefst met een gouden medaille terug naar België.”