Vierde deel van de boekenreeks 'Antwerpen, door het oog van de stadsgidsen'

Zoek de fout en win het boek 'Antwerpen, door het oog van de stadsgidsen'

Het vierde deel van de boekenreeks 'Antwerpen, door het oog van de stadsgidsen' kopen werd recent gepubliceerd. In dat deel komt Noordoost Antwerpen aan bod en dus komt u in het boek ook meer te weten over boeiende plekjes in Merksem.

Boekenreeks

De boekenreeks 'Antwerpen, door het oog van de stadsgidsen' bestaat uit zes delen. In de boeken leiden de stadsgidsen de lezers langs een massa interessante plekjes in de stad en haar districten. U leert de stad beter kennen via leuke weetjes, sappige verhalen, persoonlijke anekdotes en nooit eerder gepubliceerde foto's.

De eerste drie delen zijn in de voorgaande jaren al uitgegeven. De laatste delen staan gepland voor 2018 en 2019. De boeken zijn te koop in alle boekhandels en ook in het bezoekerscentrum van de stad op de Grote Markt.

Noordoost Antwerpen

Het vierde deel uit de reeks bestaat uit twaalf hoofdstukken over Noordoost Antwerpen: Borgerhout, Deurne, Ekeren, Luchtbal en uiteraard Merksem. Het boek leert u onder andere dat Merksem - net zoals Rome - werd gebouwd op zeven heuvels en dat de devotie bij het graf van Hermanneke Wijns nog steeds actueel is.

Uw exemplaar

Wil u het boek graag in uw boekenkast? Ga dan langs in de betere boekhandel of stuur een e-mail naar info@uriel.be en vermeld uw naam en adres. Schrijf het juiste bedrag (29,95 euro per boek) over op rekeningnummer IBAN BE62 8601 0530 1461 op naam van Uriel bvba, Pierstraat 107, 2840 Rumst. Na ontvangst van de betaling krijgt u een bevestiging, alsook verdere info over de afhaling van het boek.

Of win een exemplaar

Nog beter dan het boek te kopen, is om het te winnen. Neem deel aan de prijsvraag en win een boek of gratis rondvaart met de Flandria.

Je leest hier onder elf ongelooflijke verhalen over Merksem en de rest van Noordoost Antwerpen. Eén van de elf stellingen is niet waar. Stuur je antwoord uiterlijk op zondag 17 september in. Einde september verloten we onder de juiste inzendingen 10 boeken en 25 tickets voor een rondvaart op de Schelde met de Flandria.

Vermeld in je e-mail zeker je voor- en familienaam, adres, telefoonnummer en het nummer en de naam van de stelling die volgens jou onwaar is.

Deelnemen

Werkt bovenstaande link niet op uw computer? Stuur dan uw antwoord naar griet.gabriels@stad.antwerpen.be

11 ongelooflijke verhalen
 

1 Rivierenhof

Het Rivierenhof in Deurne is eerst en vooral een fantastische plek om te onthaasten. Het kalmerende water, het openluchttheater en de prachtige natuur krijgt u er gratis bij.

Stelling 1: de cover van boek 4 in de reeks van de stadsgidsen is ook een beeld uit het Rivierenhof.
 

2 Geschiedenis Deurne

Stelling 2 gaat over een wandeldijk die ergens in de middeleeuwen vanuit de Kipdorppoort werd aangelegd naar de ‘Kerk op den Bergh’. Deze ‘kerk op de berg’ was een kerk die velen onder u goed kennen, gebouwd op de Mount Everest van Deurne, de Sint-Fredeganduskerk.
 

3 Luchtbal

In oktober 2013 vond op Luchtbal het ‘Day One’ Festival plaats. Graffiti op de Luchtbal werd toen echte, wonderbaarlijke ‘street art’, en sindsdien is deze wijk steeds kleurrijker geworden.

Stelling 3: Het Day One Festival ontleende zijn naam aan de holbewoners die voor muurschilderingen zorgden, onder andere in Lascaux en Altamira.
 

4 Hermanneke Wijns

Het leven van de ‘beroemdste Merksemnaar’ - Hermanneke Wijns - werd gekenmerkt door ‘een uitzonderlijke en intense uitstraling’. Het jongetje zou enkele wonderen hebben verricht en de aanvraag voor zijn zaligverklaring door de katholieke Kerk is lopend.

Stelling 4: Hermanneke Wijns stierf in 1941 aan zijn verwondingen, nadat hij was gegrepen door een automobiel. Onderzoek wees later uit dat op die plaats en in die tijd gemiddeld zeven auto’s per uur passeerden.
 

5 Sportpaleis

Stelling 5 sluit helaas aan bij de vorige stelling: Stan Ockers, al even legendarisch als Hermanneke Wijns, raakte op 29 september 1956 dodelijk gewond na een valpartij op de piste van het Sportpaleis. Enkele dagen later zou hij overlijden.
 

6 Te Boelaerpark

In het Te Boelaerpark in Borgerhout bevindt zich het monument ter ere van Willem De Meyer, die gedurende enkele decennia bedrijvig was als een van de belangrijkste promotoren van het Vlaamse lied. Tijdens de oorlog trad De Meyer toe tot de collaboratie. Hij werd denigrerend wel eens ‘Willem Trekzak’ genoemd.

Stelling 6: In 1933 was Willem De Meyer organisator van het allereerste Vlaams Nationaal Zangfeest.
 

7 Accijnsvrij bier

Toen Borgerhout nog bij Deurne hoorde werd daar accijnsvrij bier verkocht, dit tot groot ongenoegen van de Antwerpse brouwers en magistraten. De dorst naar goedkoop bier was zo groot dat de brouwerijen in Antwerpen opeens geconfronteerd werden met een groot probleem: de oneerlijke concurrentie in Deurne-Borgerhout.

Stelling 7: Na lang proberen lukte het de stad Antwerpen eindelijk om op Deurne-Borgerhout zogeheten ‘heerlijke rechten’ uit te oefenen. Toen werd het brouwen in Deurne-Borgerhout door Antwerpen gewoonweg verboden. Zo kon de stad Antwerpen rustig verder gaan met het heffen van accijns op bier.
 

8 Sint-Mariaburg

Stelling 8: Van ongeveer 1925 tot 1950 werd Sint-Mariaburg, voornaam onderdeel van Ekeren, ook ‘hoerenburg’ genoemd. Dit kwam door de bordelen die de toenmalige Antwerpse burgemeester liever niet in Antwerpen wilde en die zich langs de Kapelsesteenweg vestigden.
 

9 Ekeren

De huidige grens tussen het district Ekeren en Antwerpen zal op 1 januari 2019 teniet worden gedaan wanneer Ekeren een gedeelte van haar aan Antwerpen verloren grondgebied zal terugwinnen. Ekeren zal er meteen ook een gedeelte grondgebied van de voormalige poldergemeente Wilmarsdonk bij krijgen.

Stelling 9: op 1 januari 2019 krijgt Ekeren er ongeveer 375 ha en zo’n 5 000 inwoners bij.
 

10 De Reuskens van Borgerhout

Ieder jaar vanaf 1536 vond er een grote kermis in Borgerhout plaats. Vroeger heette die kermis de 'Repelkermis' van Deurne omdat Borgerhout toen nog een gehucht was van Deurne. In 1712 besloten de inwoners die kermis op te luisteren met figuren. Zo ontstonden de Borgerhoutse reuzen.

Stelling 10: In het begin waren er zeven reuskens, namelijk de grote reus en reuzin, de ‘Kinnebaba’ (reuzendier), twee kleine reusjes en twee kleine reuzinnetjes. Vandaag de dag zijn alleen die laatste vier overgebleven.
 

11 Luchthaven van Deurne

De Luchthaven van Deurne werd geopend in 1923. Dat gebeurde onder impuls van de oorlogsheld Jan Olieslagers, die na de Eerste Wereldoorlog de Belgische regering wist te overtuigen om een internationale luchthaven te bouwen in Antwerpen. De toegangsweg naar de luchthaven werd omgedoopt tot Jan Olieslagersstraat en in 1953 kreeg hij een standbeeld nabij de luchthaven.

Stelling 11: In 1934 was Jan Olieslagers vaandeldrager op de begrafenis van koning Albert I.

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!