Contacteer stad Antwerpen

Veelgestelde vragen over Merksemse subsidies

Wil u subsidies aanvragen bij het district Merksem maar hebt u nog een vraag? Mogelijk vindt u er een antwoord op in onderstaande lijst.

  • Hoeveel bedraagt de subsidie voor de organisatie van een straatactiviteit?

De subsidie bedraagt 250 EUR met maximum 100 EUR te besteden aan eten en drinken.

De resterende 150 EUR kan besteed worden aan bvb plantjes, duurzaam materiaal zoals servies of receptietafeltjes, de huur van een springkasteel, de vergoeding voor een muziekgroep,…

  • Een straatactiviteit mag slechts 2 keer per jaar per straat aangevraagd worden. Geldt dit voor alle straten  (korte, lange straten, weinig en veel bewoning)?

Per straat kan 2 keer per jaar een straatactiviteit gesubsidieerd worden. Er wordt hierin geen onderscheid gemaakt.

  • Met 100 EUR voor eten en drinken kunnen we minder voorzien voor onze buurtbewoners dan vroeger.

Het opzet van de subsidie is om buren te stimuleren om samen te komen. Misschien moet er gedacht worden over alternatieve manieren om eten en drank te voorzien? Iemand kan bijvoorbeeld een aperitiefhapje voorzien of een cake bakken of er worden hapjes voorzien voor de straat en ieder neemt zelf een drankje mee.

  • Voor de lentepoets krijgen we geen materiaal, subsidie of planten meer?

Als u meedoet aan de lentepoets krijgt u een zakje bijenvriendelijk bloemenzaad voor alle deelnemers. U kunt de lentepoets combineren met een straatactiviteit. Binnen dat budget kunt u eventueel plantjes voor de straat kopen.

  • Klopt het dat we geen lunchboxen meer kunnen bestellen voor de Lentepoets?

Dat klopt inderdaad. Als u een picknick of lunch wilt voorzien met subsidie van het district kan u een straatactiviteit aanvragen en met dit budget een hapje en drankje voorzien.

  • Als we een geveltuintje willen aanplanten, is het dan de bedoeling dat we zelf straatstenen uitbreken?

Om een geveltuintje aan te planten verwijdert u zelf de straatstenen. U moet hier wel eerst toestemming voor krijgen. Hierbij de link naar de voorwaarden voor een geveltuin aan te leggen en de richtlijnen met onder andere advies betreffende planten en de beste timing.

  • Wat is de timing voor het indienen van een wijkbudget en welke projecten komen in aanmerking?

U kunt een wijkbudget indienen tot 15 maart. U heeft tijd tot 15 november om het project uit te voeren. Het is een project dat u samen met buurtbewoners (minstens 4 andere meerderjarige bewoners) uitvoert en uw wijk ten goede komt. Het brengt de bewoners uit uw wijk dichter bij elkaar. Meer informatie en het reglement. Inspiratie uit vorige projecten vindt u op de website.

Meer info

subsidies.merksem@antwerpen.be | 03 338 72 45