district Wilrijk - Benoît Vermeeren
District Wilrijk

500 extra bomen op openbaar domein sinds 2013

Sinds 2013 zijn er in Wilrijk 500 extra bomen bijgekomen op het openbaar domein. Daarmee lost het district een belangrijke doelstelling uit het bestuursakkoord in. Het 500ste exemplaar werd op donderdag 11 januari aangeplant.

Met twee forten uit de historische Brialmontgordel en parken zoals het Steytelinckpark en het Park van Eden op haar grondgebied, heeft Wilrijk de reputatie van een groen district. Ook in de straten en pleinen van het geitendorp vertaalt zich dat in heel wat bomen, bloemen en planten.

Het Wilrijkse districtsbestuur nam zich voor om deze troef verder te versterken tijdens de bestuursperiode 2013-2018. Het schreef in het bestuursakkoord ‘t Dorp in de stad de ambitie neer om tegen het einde van de legislatuur 500 extra bomen aan te planten op het openbaar domein.

De afgelopen jaren plantte de Wilrijkse groendienst her en der in het district nieuwe bomen aan op het openbaar domein. Nu is dus het 500ste exemplaar geplant. Tegen de zomer zullen er 515 extra bomen zijn aangeplant in Wilrijk sinds 2013.   Een goede zaak want bomen hebben een gunstige impact op de opwarming van steden. Ze vangen fijn stof op, houden CO2 vast en produceren zuurstof. Ook in 2018 zullen er nog extra bomen bijkomen in de Wilrijkse straten, pleinen en parken.

Niet toevallig een notelaar

De symbolische 500ste boom die op donderdag 11 januari aangeplant werd in het Wanninckhovepark aan de Planetariumlaan in de Neerlandwijk, is een notelaar. De boom vertakt al heel snel waardoor avontuurlijke kinderen er naar hartelust in zullen kunnen klimmen. Dat maakt van deze notelaar meteen een mooie aanvulling op de speeltuin. De vruchten van de notelaar hebben bovendien heel wat heilzame effecten tegen onder meer cholesterol, diabetes en ontstekingen.

De top 5 van de meest voorkomende aangeplante boomsoorten sinds 2013 in Wilrijk is:

  • Populier (Populus nigra italica): 107 exemplaren
  • Kastanje (Aesculus): 49
  • Kers (Prunus, verschillende variëteiten): 48
  • Beuk (Fagus): 42
  • Eik (Quercus): 33
3 reacties op dit artikel:
Jouw avatar
KarenPeeters1

Dit vind ik echt fijn nieuws. Ik hoop dat dit de netto 'winst' is? Of zijn er ook veel bomen gekapt, want dan is het resultaat natuurlijk te nuanceren.

Jouw avatar
communicatie_district_wilrijk

Het gaat inderdaad om een 'netto' winst Karen.

Jouw avatar
elke.hufkens@stad.antwerpen.be

Helemaal eens met Karen. Leuk om te lezen dat we stilaan in een groener gemeente wonen :)