Adams Mensah, acteur en filmmaker. Frederik Beyens

Afrika Filmfestival komt naar Wilrijk

Acteur en filmmaker Adams Mensah brengt voor het eerst het Afrika Filmfestival naar Antwerpen en Wilrijk. Zijn documentaire ‘Ghana for you’ gaat er bovendien in première. Die toont dat de realiteit van migratie ingewikkelder is dan we denken.

 

Adams Mensah: “Cc De Kern in Wilrijk en Het Bos in Antwerpen vertonen tussen 21 en 24 april films die een genuanceerd beeld proberen te geven van Afrika. Nu krijgen we in de media vooral verhalen over honger, ziekte, oorlog of kinder- en vrouwenmishandeling. Er is miserie, dat klopt. Maar veel Afrikaanse mannen zorgen wél goed voor hun kinderen. Afrikaanse vrouwen richten ziekenhuizen op. Afrikanen strijden net als westerlingen tegen terroristen.” 

Niet zwart-wit

“Als ik zelf een film maak, wil ik tonen dat de realiteit niet zwart-wit is. Voor ‘Ghana for you’ ben ik twee weken lang met Ghanezen én Belgen door Ghana getrokken. We praatten er met mensen over migratie, elk vanuit onze eigen achtergrond. De docu lijkt op een avontuurlijke roadtrip, maar onderzoekt tegelijk de complexe oorzaken en gevolgen van migratie.”

Met andere ogen

“Er staan films over verschillende onderwerpen geprogrammeerd. Een film die mij persoonlijk sterk aanspreekt is ‘Wallay’. Ik ben geboren in Ghana en heb zowel ginds als in België geleefd. Net zoals het hoofdpersonage. Bij zijn familie in Burkina Faso zal hij de wereld met andere ogen gaan bekijken.” 

Steun de inwoners van Sabou

Wie in cc De Kern het Afrika Filmfestival bijwoont, steunt meteen een goed doel. Per ticket gaat er één euro naar Benesa vzw, een Wilrijkse vereniging die zich inzet om de levensomstandigheden van de inwoners van Sabou, een dorp in Burkina Faso, te verbeteren (via de ontwikkeling van een land- en tuinbouwproject en het steunen van een plaatselijke kleuterschool).

Info

Afrika Filmfestival in Antwerpen
Het Bos
Ankerrui 5/7, Antwerpen
www.hetbos.be
za 21 en zo 22/4 om 20.15 uur

cc De Kern
Kern 18, Wilrijk
www.ccdekern.be
6 / 7 euro
ma 23 en di 24/4 om 14.30 en 20.15 uur

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!