Tom Cornille

Gigantische Jommeke-stripmuur fleurt Wilrijk op

Wilrijk is nog wat kleurrijker geworden. Daarvoor zorgt een stripmuur op de hoek van de Heistraat met de expressweg R11. Jommeke en zijn vrienden Filiberke, Gobelijn en de Miekes nemen er een duik in het Wilrijk van vroeger en nu.

Het verdwenen station ‘Wilryck’, de mystieke Indische tempel en uiteraard de geitjes passeren er de revue. Geen onbekende wereld voor de eeuwig jonge stripfiguur met het blonde haar: het was immers in Wilrijk dat Jef Nys hem voor het eerst tekende. 

 

Kathleen Michiels
Sarina Ahmad samen met muurtekenaar David Van de Geerden bij de Jommeke-in-wording.

Met een lengte van ruim 23 meter is de stripmuur de grootste van Vlaanderen. “De juiste beelden en compositie bedenken was dan ook niet eenvoudig”, vertelt tekenares Sarina Ahmad. Ze is de kleindochter van Jef Nys. “Dat maakte van deze stripmuur voor mij een extra bijzondere uitdaging: ik wildeer een eerbetoon van maken aan mijn grootvader.”

Niet alleen gaf Jef Nys Sarina haar eerste tekentips. “Hij was er vaak voor mij in mijn jeugd en was eigenlijk mijn tweede vader. Mijn grootvader had veel humor en fantasie. Aan de telefoon kon hij me met zijn zotte vragen eindeloos voor de gek houden. Logisch eigenlijk, als je voortdurend strips moet bedenken.”

Vijf jaar geleden werd Sarina getroffen door een ernstige ziekte waarvan ze nu nog steeds de gevolgen ondervindt. Tijdens het revalideren pikte ze opnieuw het potlood op en dat ging haar zo goed af dat ze zelfs een volledig Jommeke-album maakte: ‘Het Nianmonster’. “Mijn grootvader was toen al overleden, spijtig dat hij dat niet meer heeft mogen meemaken.”

Een Jommeke-strip oogt heel simpel, maar is volgens Sarina allerminst makkelijk om te tekenen. ”De eenvoud van de tekeningen maakt het net moeilijk. Mijn grootvader was ook een straffe kunstenaar. Naast Jommeke-strips kon hij evengoed prachtige waarheidsgetrouwe anatomische tekeningen en portretten maken. Hij was ook heel kritisch.”
 

Geitjes en Begijntjes

Voor de Wilrijkse stripmuur nam Sarina haar toevlucht tot de Wilrijkse geschiedenis en folklore. “De geitjes waren heel leuk om te tekenen. En de Begijntjes ook, dat vind ik heel energieke madammen. De Indische jain-tempel was dan weer een echte uitdaging: het is een prachtig gebouw met zeer veel details, niet eenvoudig om terug te brengen tot een striptekening. En ik wist niet dat er ooit een spoorweg door Wilrijk heeft gelopen”, vertelt ze. Op een steenworp van waar ooit het treinstation stond, staat nu dit groot eerbetoon aan een van Wilrijks bekendste inwoners.

“Wat mijn grootvader van de stripmuur zou vinden? Ik ben er zeker van dat hij die heel tof zou vinden. Maar allicht zou hij ook hier en daar een opmerking maken, perfectionistisch als hij was”, besluit Sarina.

Ontdek de Wilrijkse stripmuur vanaf donderdag 9 november bekijken op de hoek van de Heistraat met de Gaston Fabrélaan (R11) in Wilrijk.

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!