Groenplan - Zuidelijke Kamers

Wandel mee en ontdek het groen in de stad

Benieuwd naar het groen dat Antwerpen vandaag te bieden heeft? Of naar wat de stad ermee van plan is in de toekomst? Vanaf vrijdag 2 juni ontdekt u het tijdens de wandelingen doorheen de 14 groenlandschappen in Antwerpen. 

Ontdek het Groenplan
Ontdek het Groenplan

Begeleide wandeling, gidsbeurten en sight jogging

De stad heeft een visie voor het groen in Antwerpen: het Groenplan. Deze visie wordt uitgewerkt aan de hand van veertien landschappen. Eén van die landschappen is de Zuidelijke Kamers, waar de stad de wandelingen graag samen met u uittest op vrijdag 2 juni 2017.

Kom om 17 uur naar de infototem over het Groenplan aan de ingang van Fort 8 in Hoboken (op de kruising van de Hoofdfrontweg en de Krijgsbaan). Na een toespraak van schepen voor groen Rob Van de Velde starten we de wandeling doorheen Hoboken en Wilrijk, onder meer langs park Sorghvliedt, Fort 7, Fort 8 en het Schoonselhof.

Wandelen kan op eigen tempo met een wandelbrochure of via de gratis app RouteYou, waar u de wandeling terugvindt met nog veel meer informatie over de fauna en flora die u passeert op de route. Daarnaast kan u ook opteren voor de begeleide wandeling met groenexperten van de stad en Natuurpunt die u onderweg heel wat meer vertellen over het groen en de omgeving.

Sportievelingen kunnen de route zelfs al joggend verkennen met onze sight jogging gids. En deelnemers met een A-kaart krijgen de mogelijkheid om een punt op hun kaart te sparen.

Wie deelneemt, wordt aan het eindpunt beloond met een consumptie in het ZomerSalon, de zomerbar aan het districtshuis van Hoboken.

Traject wandeling van vrijdag 2 juni, door de Zuidelijke Kamers in Hoboken en Wilrijk.
Traject wandeling van vrijdag 2 juni, door de Zuidelijke Kamers in Hoboken en Wilrijk.

Wandel door de 14 landschappen

Op vrijdag 2 juni organiseren we een wandeling doorheen één van de 14 landschappen, maar die dag lanceren we ook de routes doorheen de overige landschappen. Zo kan u de landschappen wanneer u maar wil en op eigen tempo gaan ontdekken.

Elk landschap heeft:

  • een infototem met de wandelroute aan het startpunt van de wandeling;
  • een wandelbrochure die u hier zal kunnen downloaden;
  • een wandelroute in de mobiele app en op het digitale platform RouteYou, een netwerk voor wandelaars. Om de wandeling met uw smartphone te doen, downloadt u de gratis app RouteYou, geeft u de contentcode ‘Groenplan’ in en downloadt u de 14 routes. Zo kan u ze allemaal wandelen wanneer u wil, ook wanneer u offline bent.

Elke wandeling biedt leerrijke weetjes over het landschap, toont er de mooiste groene plekken én voert de wandelaar ook langs de punten die de stad in de toekomst wil verbeteren.

Waarom een Groenplan?

Antwerpen is een groene stad. Als u alle groengebieden en waterpartijen bij elkaar telt, kleurt bijna de helft van de totale oppervlakte van Antwerpen groen of blauw. Om het groen in Antwerpen meer bekend en toegankelijk te maken en om ervoor te zorgen dat het niet verder versnippert, heeft de stad het Groenplan ontwikkeld. Dit plan is een visiedocument vol richtlijnen die leiden naar een duurzame leefomgeving voor mens, plant en dier. Aan dit beleidsdocument zal het groenbeleid van de komende jaren worden afgetoetst.

Het Groenplan deelt de stad op in 14 groene landschappen. Elk van de landschappen heeft zijn eigen typische kenmerken en troeven. De 14 groengebieden zullen blijven evolueren. Om dit zo goed mogelijk te laten verlopen, omvat het Groenplan tal van acties en richtlijnen om de gebieden kwalitatief te verbeteren en versterken.

Hoewel er dus nog werk te verrichten valt, willen we iedereen nu al de mogelijkheid geven om op avontuur te gaan. Zo kan ieder voor zich ontdekken wat we als stad al hebben gedaan, maar ook nog zullen doen om het groen in de stad te behouden en te versterken.

Verwante info:

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!