Contacteer stad Antwerpen

Frederik Beyens
District Wilrijk

Huis Guiette (Le Corbusier)

Aan de Populierenlaan, naast het Olympiadekruispunt, bevindt zich een stuk werelderfgoed. Het huis Guiette is het enige bewaarde bouwwerk op Belgische bodem van de bekende architect Le Corbusier. De Unesco voegde dit toe aan de werelderfgoedlijst.

Het huis dankt zijn naam aan zijn eerste bewoner, René Guiette (1893-1976). Hij was de zoon van de schilder Jules Guiette en vanaf 1919 begon hij zelf te schilderen. Zijn vader had hem in de schilderkunst geïnitieerd maar verder was hij autodidact. Guiette volgde aandachtig de ontwikkelingen in de kunstwereld en kwam begin jaren twintig geregeld in Parijs. In 1925 bezocht Guiette de Exposition Internationale des Arts Décoratifs en daar zag hij het modelhuis Pavillon de I'Esprit Nouveau, ontworpen door de bekende Frans-Zwiterse architect Le Corbusier (1887-1965), die toen faam begon te maken als modernistisch architect. Het ontwerp was zo vooruitstrevend dat het heel wat controverse teweegbracht. De organisatoren wilden het zelfs voor het publiek verborgen houden door er een schutting van 6 meter hoog rond te bouwen. Gelukkig voor Le Corbusier liet de Franse Minister van Schone Kunsten de schutting weer verwijderen. Onder de indruk van het vernieuwende werk, vroeg Guiette Le Corbusier zijn huis te ontwerpen.

 

Grote glaspartijen

Het ontwerp van het huis Guiette is geïnspireerd op het woningtype Citronhan dat Le Corbusier in het begin van de jaren 1920 bedacht. Kenmerkend zijn de rechthoekige vorm en de soberheid. Doordat het gebouw wordt gedragen door een skelet in gewapend beton, kon hij de voor- en achtergevels helemaal openwerken met grote glaspartijen. Zo wit de buitengevels zijn, zo kleurrijk is het interieur. In de meeste ruimtes heeft elke muur een andere kleur. Voor Le Corbusier, die ook schilderde, was kleur belangrijk om het ruimtegevoel binnenin te benadrukken. 

 

René Guiette als schilder

René Guiette schilderde aanvankelijk expressionistisch maar later evolueerde hij naar kubistisch en abstract werk. Sinds de jaren dertig wijdde hij zich ook aan fotografie. Guiette was op dat moment ook professor fotografie en kleurenleer aan de Franstalige Hogeschool in Brussel, l’École nationale supérieure des arts visuels. Hij bleef heel zijn leven wonen en schilderen in het huis dat Le Corbusier voor hem ontwierp. 

 

Le Corbusier

Een vernieuwende architect 

Le Corbusier werd in 1887 in Zwitserland geboren als Charles-Édouard Jeanneret-Gris. Na een opleiding in het kunstonderwijs trok hij naar Parijs. Vanaf 1909 ontwierp hij woningen. In die periode was de architectuur vaak heel decoratief, met veel aandacht voor versieringen.

Le Corbusier zette zich hier tegen af. Hij wilde een soberdere architectuur waarbij de vorm van een gebouw was aangepast aan de functie. Een gebouw moest volgens hem uit duidelijke en strakke volumes bestaan en versieringen moesten achterwege blijven. Hij gebruikte graag nieuwe technieken, zoals gewapend beton. Het werk van Le Corbusier zou een grote invloed hebben op de moderne architectuur van de twintigste eeuw.

 

De maquette van het huis Guiette, vanaf de zijkant bekeken.
Architectuurarchief Provincie Antwerpen1|2
Een inkijk in de voor- en zijkant van het huis Guiette via een maquette.
Architectuurarchief Provincie Antwerpen1|2

Verwante info: