Contacteer stad Antwerpen

Frederik Beyens

Vormingsondersteuning voor jongeren in Wilrijk

Heb je interesse om een cursus te volgen om animator in het jeugdwerk te worden? 

Ben je al leid(st)er bij een jeugdvereniging, maar wil je extra skills leren? Wil je meer inhoud in je activiteiten steken? Wil je je ploeg beter laten samenwerken? Wil je gesprekken kunnen aangaan met tieners over moeilijke thema's als seksualiteit of armoede? Dan kan een vormingsondersteuning jou wel misschien het duwtje in de rug geven om de stap te nemen en je in te schrijven voor een cursus of vorming.

Een vormingsondersteuning kan toegekend worden aan jongeren die een cursus jeugdwerk volgen. Een cursus jeugdwerk dient om jongeren op te leiden tot vrijetijdsbegeleiders (leiders/leidsters, monitoren, animatoren) van kinderen en jongeren. Op die manier kunnen nieuwe begeleiders opgeleid worden, of kan de bestaande kwaliteit van een erkende jeugdvereniging verbeteren. Met het attest van je opleiding kan je dan terecht bij jeugddiensten, speelpleinwerkingen, jeugdverenigingen of vakantieorganisaties in Antwerpen. 

Wie kan een vormingsondersteuning voor jongeren aanvragen?

 • Jonge inwoners van Wilrijk (van 15 tot 30 jaar);
 • leden (van 15 tot 30 jaar) van een Wilrijkse jeugdvereniging, maar die niet in de stad Antwerpen wonen (opgelet: hier zijn extra voorwaarden aan verbonden);
 • verenigingen die door de stad Antwerpen erkend zijn als jeugdwerk kunnen deze ondersteuningaanvragen voor hun leden, deelnemers of begeleiders, indien zij kunnen aantonen dat zij het inschrijvingsgeld hebben voorgeschoten. Deze regeling geldt ook voor de houders van een samenwerkingsovereenkomst met de stad Antwerpen die zelf geen kadervorming organiseren.

Leden (van 15 tot 30 jaar) van een Wilrijkse jeugdvereniging, maar die in één van de andere Antwerpse districten wonen, dienen een aanvraag in bij hun eigen district.

Welke cursussen worden terugbetaald?

 • De cursus of vorming moet georganiseerd worden door een Vlaams erkende jeugdwerkorganisatie: o.a. Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS), JES,  Jeugd Rode Kruis, Tumult, Uit de marge, PAJ of Formaat
 • Ook je eigen koepel of federatie organiseert misschien wel de opleiding waar jij naar op zoek bent en ook die vormingen komen in aanmerking voor deze ondersteuning.
 • De ondersteuning komt tussen voor cursussen (animator, hoofdanimator, enz.) of vormingsmomenten rond specifieke thema's in het jeugdwerk. 

Opgelet: 

 • Een aanvraag voor de ondersteuning moet ten laatste 2 maanden na het beëindigen van de cursus of vorming worden ingediend! Wacht hier dus niet te lang mee.
 • Kijk goed na of het attest van de vorming wordt erkend door de Vlaamse Overheid. Met een niet-erkend attest of certificaat kan je na de vorming niet altijd terecht bij de jeugdwerking die je op het oog had. Kijk op www.mijnkadervorming.be voor een overzicht van de erkende trajecten in de komende maanden.

Vorming instructeur- of hoofdinstructeur in het jeugdwerk

Ondersteuningen voor de cursussen instructeur en hoofdinstructeur in het jeugdwerk kunnen worden aangevraagd door jongeren tot 30 jaar. Opgelet: Werknemers van een jeugdvereniging of een vereniging voor sociaal-cultureel vormingswerk kunnen geen aanspraak maken op deze ondersteuning als de cursus kadert binnen hun beroepswerkzaamheden.

Wat moet je doen? 

 • Surf naar de Verenigingendatabank voor jeugd en maak een account aan;
 • Zoek bij “Districten” naar “2019 District Wilrijk Jeugd – Vormingssubsidie voor jongeren”;
 • Dien een aanvraagformulier in (en vergeet niet om het attest van deelname toe te voegen!).

Meer info

Jeugddienst Wilrijk 
Heistraat 34a
2610 Wilrijk
03 828 01 64
Jeugddienst.Wilrijk@antwerpen.be

Heb je interesse om ergens anders animator te worden?

Antwerpen is een grote stad met tal van activiteiten voor kinderen en jongeren. In elk district zijn er jeugddiensten en organisaties op zoek naar enthousiaste jongeren die animator willen worden. Ontdek de voordelen en de mogelijkheden op antwerpen.be/animator