Eikenprocessierups

Eikenprocessierups aanwezig op verschillende locaties in de stad

De eikenprocessierups is in haar piekperiode gekomen. Over enkele weken veranderen ze in nachtvlinders, maar in tussentijd kunnen de brandharen van de rups bij contact jeuk en irritatie veroorzaken. In de stad werden al uit 314 bomen rupsennesten verwijderd.

Eikenprocessierupsen zitten vooral in eikenbomen. Ze hebben brandharen die bij aanraking kleine brandwonden aan de huid of irritatie aan ogen en luchtwegen kunnen veroorzaken. Bomen met nesten worden afgespannen met een wit-rood lint, daar blijft u best uit de buurt. Als u toch in contact komt met rupsen of brandharen, spoelt u de huid of ogen goed met water.

De bestrijding van de rupsen is bezig sinds 4 juni. Door de warme zomer vorig jaar zijn er nu veel meer rupsen aanwezig.  Alle meldingen die bij de stad binnenkomen, worden onderzocht en ingeseind bij een gespecialiseerde firma. De nesten worden binnen de 5 werkdagen manueel uit de bomen gehaald en vernietigd. Tijdens drukke periodes kan de verwerkingstijd oplopen, afhankelijk van de urgentie. Grote nesten in de buurt van (wandel)wegen, fietspaden en speelterreinen worden met prioriteit weggehaald. Kleinere nesten die zich hoog in de bomen of in dichtbegroeid bos bevinden, zijn minder prioritair.

75 locaties

De stad ontving tot nu toe meldingen over 75 locaties, in totaal werden er 314 bomen rupsvrij gemaakt.

Eikenprocessierupsen inseinen

  • Op uw eigendom
    Laat de bestrijding over aan specialisten. Contacteer een bedrijf dat gespecialiseerd is in ongediertebestrijding. De Provincie Antwerpen maakte een lijst met bedrijven die eikenprocessierupsen bestrijden. Klik hier voor de rechtstreekse link naar deze lijst.
     
  • Op het openbaar domein
    Ziet u eikenprocessierupsen langs fietspaden, wandelpaden en plaatsen waar veel mensen komen? Contacteer dan het Stedelijk Contactcenter via tel. 03 22 11 333 of info@stad.antwerpen.be. 

Raadgeving Agentschap voor Zorg en Gezondheid

De microscopisch kleine brandharen van de eikenprocessierups kunnen de huid irriteren. Wanneer de haartjes met de wind worden meegevoerd, kunt u ook last krijgen van irritatie van ogen en luchtwegen. Bij herhaaldelijk contact kunnen de symptomen erger worden. De klachten kunnen 1 tot 2 weken aanhouden, maar verdwijnen meestal vanzelf.

Probeer zoveel mogelijk contact met brandharen te vermijden. Komt u toch in contact met de haartjes, begin dan niet te krabben en te wrijven, maar spoel en was huid of ogen goed met water. Vlak na de blootstelling kunt u de huid ‘strippen’ met plakband om de brandhaartjes te verwijderen. Vermijd om via de kleding opnieuw in aanraking te komen met de haartjes. Was daarom uw kleding zeer grondig met water en zeep (lang wasprogramma op een zo hoog mogelijke temperatuur).

Bij lichte symptomen is geen behandeling nodig. Wie last heeft van hevige jeuk, raadpleegt best een apotheker (anti-jeuk middelen). Bij ernstige klachten, ademhalingsmoeilijkheden: raadpleeg uw huisarts. Meer informatie over de gezondheidseffecten van de eikenprocessierups vindt u op www.eikenprocessierups.be.

Verwante info:

4 reacties op dit artikel:
Jouw avatar
Joppe Van Meervelde

Misschien een tip: bordjes hangen met het telefoonnummer van het Stedelijk Contactcenter in de verschillende openbare parken? Het nummer is volgens mij niet zo algemeen gekend als pakweg de Blauwe Lijn.

Jouw avatar
Karel Van Den Berghe

Ook handig zou een lijst / overzicht / plannetje zijn van waar ze gesignaliseerd zijn, of eventuele signalistie hiervan, zodat mensen weten dat ze moeten opletten / de buurt kunnen mijden.

Jouw avatar
Marc Kuypers

Reactie op Karel Van Den Berghe: goed idee, en dan wordt het probleem meteen letterlijk in kaart gebracht.

Jouw avatar
Astad Contactcenter

Beste Joppe en Karel, bedankt voor het meedenken! We geven jullie suggesties door.