Heel wat ondersteuning voor Oekraïense vluchtelingen
In Antwerpen staan heel wat diensten klaar om Oekraïners administratief voort te helpen bij hun aankomst. Een overzicht.
Stap 1: Welkomstpunt
Nadat ze eerst hun attest ‘Tijdelijke bescherming’ hebben aangevraagd in Brussel, kunnen Oekraïense oorlogsvluchtelingen in Antwerpen een bezoek brengen aan het Welkomstpunt. Dat bevindt zich op de Sint-Michielssite aan de Cuylitsstraat 22 en wordt georganiseerd door de stad Antwerpen, het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) Antwerpen en het Internationaal Comité.
Naast een warm onthaal krijgen de vluchtelingen hulp bij het invullen van het formulier voor ‘’Verblijfsaanvragen Oekraïne’, mocht dit nog niet gebeurd zijn. Indien vluchtelingen toch nog niet hun attest ‘Tijdelijke bescherming’ in Brussel hebben aangevraagd, verwijst het Welkomstpunt hen alsnog hiernaar.De stad Antwerpen en haar partners geven er ook informatie over de dienstverlening.
Lees hier meer over het Welkomstpunt
Stap 2: Sociaal-administratief onthaal
Nadat ze het formulier ‘Verblijfsaanvragen Oekraïne’ hebben ingevuld, krijgen vluchtelingen binnen de week een antwoord met digitale bijlage 15 en een uitnodiging om langs te gaan bij het sociaal-administratief onthaal op Den Bell. Hier verwerkt men verder de aanvraag en wordt uiteindelijk een elektronische vreemdelingenkaart type A afgeleverd.
Het sociaal-administratief onthaal helpt ook bij het aanvragen van mogelijke financiële hulp (een equivalent van het leefloon en groeipakket voor kinderen) en de aansluiting de mutualiteit.
Lees hier meer over het sociaal-administratief onthaal.
Stap 3: WERKloket, Welzijnspunt en Zorgpunt IJsfabriek
Naast deze basisdienstverlening organiseert de stad Antwerpen nog ondersteuning rond drie andere thema’s:
3.1 WERKloket
Dit loket helpt vluchtelingen met vragen over werken en een job vinden in Antwerpen. Wie kinderen heeft, kan bij het WERKloket ook terecht om opvang te zoeken voor hen tijdens de toekomstige job.
Klik hier voor meer informatie over het WERKloket.
3.2 Welzijnspunt
Vluchtelingen krijgen hier een antwoord op vragen over onder meer studeren, Nederlands leren, onderwijs en vrije tijd. Hierover worden infosessies georganiseerd in het Oekraïens, Russisch of Engels. Wie deze infosessie gevolgd heeft en over een voorlopig verblijfsattest (bijlage 15) beschikt, kan op het Welzijnspunt ook terecht voor individuele begeleiding over uiteenlopende thema’s. Het Welzijnspunt - een organisatie van Atlas, Integratie & Inburgering Antwerpen en het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) Antwerpen - bevindt zich in de Carnotstraat 110.
Klik hier voor meer informatie over het Welzijnspunt.
3.3 Zorgpunt IJsfabriek
Het Zorgpunt IJsfabriek bevindt zich in de Lange Leemstraat 372 en wordt ingericht door de Stad Antwerpen en verschillende Antwerpse Huisartsenkringen. Een verpleegkundige of arts helpt Oekraïense oorlogsvluchtelingen met onder meer chronische ziekten, screeningsonderzoeken, inhaalvaccinaties en minder dringende kwalen. Er is een tolk aanwezig, betalen voor de consultatie is niet nodig.
Klik hier voor meer informatie over Zorgpunt IJsfabriek.