Hilde zingt voor mensen met dementie. Sigrid Spinnox

“Muziek doet personen met dementie opleven”

Iedereen heeft zijn favoriete muziek. Die kan lang vervlogen herinneringen en gevoelens oproepen. Daarom is muziek een ideaal wapen tegen dementie. We bezochten ‘Een andere Dementie in Muziek’, een bijzonder concert voor mensen met dementie.

 

Een donderdagnamiddag in woonzorgcentrum Sint-Bavo. Muzikante Hilde Van Belle brengt voor een volle zaal van rusthuisbewoners met dementie en hun familie een reeks Franse chansons. Klassiekers als ‘Une belle histoire’, ‘Boum’ en ‘La ballade des gens heureux’ passeren de revue, maar ook meer hedendaagse artiesten zoals ZAZ. Het publiek zit in een halve cirkel rond Hilde en geniet van de muziek, die duidelijk iets bijzonders teweegbrengt.

“Muziek triggert het brein en heeft de kracht om mensen terug in contact te brengen met hun omgeving en met zichzelf”, weet Hanne Deneire. Met House of Music bracht zij al overal in Vlaanderen en Europa muziek naar personen met dementie. Nu organiseert ze met de steun van het district ook maandelijkse concerten in het Wilrijkse woonzorgcentrum Sint-Bavo. “Mensen met dementie zijn vaak stil of vertellen telkens hetzelfde. Maar laat hen muziek horen uit hun jeugd en je ziet ze plots opleven, stralen en soms zelfs meezingen. Muziek herstelt de schade van dementie niet, maar voert hen wel heel even terug naar het moment van toen.”

 

Hilde speelt piano. Sigrid Spinnox

Luchtpiano

Regelmatig maakt Hilde tijdens het optreden tijd voor een warm contact met de toeschouwers. “Brengt de muziek bij iemand een herinnering terug en wil hij of zij daarover vertellen? Geen probleem. Zo creëren we tijdens het optreden magische momenten.” Hanne maakte het bij een vorig optreden ook mee: “Toen begon er iemand die anders heel stil is, zelfs spontaan luchtpiano te spelen.”

Hanne sluit af met een tip voor iedereen die in contact komt met een persoon met dementie: “Of je nu een familielid of verpleegkundige bent: zet wat favoriete muziek op bij het binnenkomen. Zo fleur je meteen de dag op.”

Info

Een andere Dementie in Muziek
Cafetaria WZC Sint-Bavo (Sint-Bavostraat 29)
gratis
di 20/11 en wo 12/12 om 14 uur

 

Vijf evergreens uit het collectief geheugen

Kent u iemand met dementie? Met deze tijdloze muziek tovert u zeker een glimlach op zijn of haar gezicht.

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!