Contacteer stad Antwerpen

Frederik Beyens

Samen met je buren aan de slag met regenwater

Laat regenwater niet zomaar verdwijnen in de riool. De experts van 'Regen Oogsten' komen bij jou langs in de straat met tips en inspiratie.

Door de klimaatverandering stijgt de kans op zowel kurkdroge zomers als intensere regenperiodes, waarbij de riolering de intense neerslag niet kan slikken. Om dat tegen te gaan, lanceerde het Klimaatplatform Antwerpen - kortweg Klimplant - het project 'Regen Oogsten'. "Het doel is om regenwater meteen terug te geven aan de natuur", vat Marlies Lenaerts samen. "Zo ontlasten we de riolering en verzachten we de droogteschade".

"Een regenton van Groenbouwers is een eerste goede stap. Maar je kan je regenpijp verder afkoppelen van de riolering, bijvoorbeeld met een druppelslang", vertelt Marlies. "Die voedt je planten met overtollig regenwater en vult het grondwaterpeil aan. Er zijn nog vele andere opties mogelijk zoals een regenwatervijver, keienput, infiltratiekrat, regenwaterput en wadi. Ontdek hier alles over het Regen Oogsten-project. 

Een regenwatervijver zorgt voor sfeer in je tuin. Water kan er worden opgeslagen en het is een plek waar dieren en planten zich thuis voelen. Regenwatervijvers vangen tijdelijk regenwater op en laten het langzaam wegzakken in de ondergrond. Een regenwatervijver heeft daarom wisselende waterstanden. De vijver is vol na een regenbui en bijna leeg als het lang droog blijft. Het is daarom het mooiste om een regenwatervijver met groene oevers aan te leggen.

Tip: Wil je weten hoe het zit met de waterdoorlaatbaarheid van je grond? Hier vind je een simpele infiltratieproef. Zo weet je meteen hoe snel het water wegzakt in jouw (voor)tuin.

Het Klimplant-team komt naar jouw straat

Wil je met enkele buren mee te weten te komen over hoe je regenwater in je (voor)tuin kan afkoppelen? Contacteer dan het Klimpant-team. "We komen graag langs voor een infosessie in jouw straat. Maar we staan ook klaar om mee de handen uit de mouwen te steken!", besluit Marlies.

Marlies Lenaerts van Klimplant informeert bewoners over hoe zij regenwater in hun (voor)tuin kunnen afkoppelen

Verwante info: