Nieuwe regentonnen in samentuin Kavka

Antwerpenaren met groene vingers kunnen samen tuinieren op het binnenplein van jeugdcentrum Kavka. Sinds kort gebruiken zij daar 2 grote regenwatertonnen om hun groenten- en kruidenbakken te sproeien.

Stadslab2050 ging op bezoek bij coördinatrice Adriana Jobse om te horen hoe dit idee helpt om minder drinkwater te gebruiken.

De dorstige tuin

In samentuin Kavka komen vrijwilligers, gaande van een jong koppel tot een 80 jarige vrouw, tweemaal per week samen om te zaaien, knippen, oogsten en planten water te geven. De tuin bestaat uit 24 moestuinbakken, samen goed voor 30m² grond. Om alle planten water te geven, is er een behoorlijke toevoer nodig.

Aangezien Kavka beschikt over een groot dak, werd dan ook al snel geopperd om het regenwater dat hier op viel op te vangen in tonnen. Zo zouden drinkwater en kosten gespaard kunnen worden.

Tot voor kort stroomde het water dat op het dak van Kavka viel, recht de riolering in. Adriana, die ook voor de stuurgroep ‘Sint-Andries klimaatrobuust’ werkt, zag een enorme opportuniteit. “We belden naar het Ecohuis om advies te vragen. Zij brachten ons in contact met de juiste stadsdiensten, die ter plekke kwamen kijken. Op basis van alle adviezen, werkten we uit waar we de regentonnen zouden zetten en hoe we de regenpijp van de riolering zouden ontkoppelen. Bij Stadsmakers dienden we een subsidieaanvraag in zodat we wat extra middelen hadden.”

Bewoners tuinieren samen in de 24 moestuinbakken van Samentuin Kavka

Kleine ingrepen, grote gevolgen

Met steun van Stadsmakers en de Burgerbegroting kochten de samentuinders 2 grote regentonnen (IBC containers) aan. De containers hebben elk een volume van 1000 liter. Om ze gevuld te krijgen met regenwater, werd de regenpijp van het dak eerst naar de regentonnen afgeleid. Eens de tonnen volledig vol zijn, kan het overtollige water wel verder naar de riolering lopen.

Ook sleuren met gieters is nu verleden tijd. Door de tonnen op elkaar te plaatsen, is er voldoende druk op de waterslang om de tuin te besproeien. Aan het kraantje van de onderste ton kan natuurlijk nog steeds een gieter gevuld worden als dat nodig blijkt.

Een zaadje planten

De motivatie om te kiezen voor deze tonnen was niet louter financieel. Adriana en haar team zijn zich zeer bewust van het milieu en de klimaatverandering en beseffen wat voor een schaars goed water is. “We gebruiken het regenwater als een grondstof, zo dragen wij ons steentje bij voor een beter klimaat.”

Ook het educatieve aspect speelt mee. “We willen de mensen die hier werken of langskomen aansporen om slimmer om te gaan met water. Mooi meegenomen is natuurlijk dat hier heel veel jongeren over de vloer komen. De meesten komen uiteraard voor een leuk feestje, maar ongemerkt planten we misschien toch dat  spreekwoordelijk zaadje.”

Verwante info:

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!