Wilde bosrank, een van de klimplanten die u kan bestellen met de behaagactie

Behaag... Natuurlijk 2017

Ook dit jaar pakt Natuurpunt uit met de Behaag... Natuurlijk actie. Bestel tot 27 oktober streekeigen hagen, bomen en klimplanten tegen een voordelige prijs. Goed voor uw portemonnee, uw tuin en de natuur in het algemeen. De stad Antwerpen ondersteunt deze actie.

Waarom meer hagen en streekeigen groen?

Een mooie tuin met bomen, klimplanten of haagplanten, daar geniet u zeker van. En met streekeigen hagen en bomen doet u uzelf en het milieu een plezier.

Streekeigen bomen en struiken:

 • zijn goedkoper
 • groeien sneller
 • hebben een langere levensduur
 • zijn beter bestand tegen de grillen van ons klimaat en allerlei ziekten en plagen
 • trekken meer insecten aan. Bloesemdragende soorten trekken vlinders, bijen en hommels aan. Dit trekt weer insectenetende vogels aan. Bessen- en vruchtdragende soorten zijn zeer aantrekkelijk voor vogels en andere dieren.

Hoe bestellen?

Vul het bestelformulier in dat u terugvindt op de website www.behaag-antwerpen.be. 

Stuur het voor 27 oktober 2017 naar Hugo Waeterschoot, Groenstraat 59, 2540 Hove of mail naar hugo.waeterschoot@scarlet.be.
U schrijft het juiste bedrag over op rekening BE02 9799 7675 4740 van Natuurpunt Zuidrand Antwerpen, Frans de Cortlaan 42, 2610 Wilrijk, met vermelding van naam, mailadres en telefoon.

U kan uw bestelling ophalen op zaterdag 25 novembver tussen 9 en 12 uur op de afhaalplaats die u gekozen heeft (EcoHuis Antwerpen, Fort 7 of Ecoloods Natuurpunt).

Welke planten?

Nog tot 27 oktober kan u uw steentje voor de natuur bijdragen door tegen sterk verlaagde prijzen streekeigen haagplanten, bomen en klimplanten kopen.

In het aanbod besteedt Natuurpunt speciale aandacht aan streekeigen groen voor kleinere (stads)tuinen. De prijzen van de pakketten liggen door de massale samenaankoop lager dan de kleinhandelsprijs. Het plantmateriaal is ook van zeer degelijke kwaliteit.

Haagpakketten

Dit jaar heeft u opnieuw de keuze uit 12 verschillende pakketten. Het plantgoed is tussen de 80 en 120 cm groot (behalve de taxus). Planten die streekeigen én autochtoon zijn, staan in cursief aangeduid. Een gedetaileerde beschrijving van de individuele soorten uit de verschillende pakketten, vindt u hier.

 • Pakket 1: Houtkant
  Wie over voldoende ruimte beschikt (een strook van ongeveer 20 meter lang en 3 meter breed), kan een houtkant aanplanten. Het onderhoud is beperkt tot een kapbeurt om de 5 à 10 jaar.
  Soorten: zomereik, haagbeuk, winterlinde, zoete kers, vogelkers, lijsterbes
  12 planten: 6 soorten, 2 planten per soort. Goed voor 20 meter.
  Prijs: 8,50 euro
 • Pakket 2: Houtkant voor natte en moeilijke gronden
  Een houtkant zoals pakket 1, maar met soorten voor een vochtige bodem.
  Soorten: zwarte els, grauwe wilg, schietwilg, boswilg, Gelderse roos, hazelaar
  12 planten: 6 soorten, 2 planten per soort. Goed voor 20 meter.
  Prijs: 7,50 euro
 • Pakket 3: Geschoren doornloze haag
  Een echte omheiningshaag, waarvan de hoogte afhankelijk is van zijn functie. Deze haag wordt meestal twee maal per jaar gesnoeid: voor en na de zomer. Daardoor kan u de haag de gewenste vorm geven, zodat ze weinig ruimte inneemt. Bloemen en bessen krijgen geen kans om uit te groeien.
  Soorten: wilde liguster, veldesdoorn, olm, rode kornoelje, haagbeuk en Gelderse roos
  24 planten: 6 soorten, 4 planten per soort. Goed voor 8 meter.
  Prijs: 15,50 euro
 • Pakket 4: Doornhaag
  Ondoordringbare haag, ideaal als afscherming. Minimale snoei voor bloem en vruchtvorming.
  Soorten: sleedoorn, éénstijlige meidoorn, egelantier, hondsroos
  24 planten: 4 soorten, 6 planten per soort. Goed voor 8 meter.
  Prijs: 14,50 euro
 • Pakket 5: Bloesem- en bessenhaag
  Een pakket met bloeiende en bessendragende struiken. Door minimale snoei in het najaar om de 2 jaar zullen de struiken uitbundig bloeien en vruchten dragen, wat heel wat vogels aantrekt. Door de variatie in soorten is bloei verzekerd tot in de zomer. De haag kan naargelang het snoeiritme 1 à 2 meter breed worden.
  Soorten: sleedoorn, eenstijlige meidoorn, Gelderse roos, rode kornoelje, sporkehout en wilde kardinaalsmuts.
  24 planten: 6 soorten, 4 planten per soort. Goed voor 8 meter.
  Prijs: 16 euro
 • Pakket 6: Veldesdoornhaag
  Haag bestaande uit één plantensoort, geschikt als geschoren tuinafrastering. Ondanks de naam heeft deze haag helemaal geen doornen of stekels. De veldesdoorn wordt ook Spaanse aak genoemd. Mooi fijn blad met opvallende herfstkleur. Daar deze plant vrij humusrijke grond vraagt, is hij minder geschikt voor echte zandgronden.
  Soort: veldesdoorn
  25 planten. Goed voor 6 meter.
  Prijs: 16,50 euro
 • Pakket 7: Meidoornhaag
  Haag bestaande uit één plantensoort, geschikt als geschoren tuinafrastering. Deze sterk doornige plant komt ook tot bloei als hij kortgeschoren gehouden wordt. De witte bloemen trekken als nectarproducenten veel insectensoorten aan. Allerlei vogelsoorten, zoals onze wintergasten kramsvogel en koperwiek, eten de rode bessen.
  Soort: eenstijlige meidoorn
  25 planten. Goed voor 6 meter.
  Prijs: 15,50 euro
 • Pakket 8: Bijenbosje
  Een bosje of haag waar bijen van smullen. De planten zijn rijk aan nectar en pollen.
  Soorten: egelantier, hondsroos, sporkehout, veldesdoorn, winterlinde en zoete kers.
  12 planten: 6 soorten, 2 planten per soort. Goed voor 2 tot 4 meter.
  Prijs: 7,5 euro
 • Pakket 9: Vogelbosje (minipakketje)
  Dit minipakketje is bedoeld voor wie geen haag wil planten, maar een hoekje vrij heeft voor een klein bosje, een ideaal nestplaatsje voor onze vogels. Heel geschikt voor stadstuinen en uitstekend voor mussen.
  Soorten: kardinaalsmuts, eenstijlige meidoorn, Gelderse roos, rode kornoelje en sporkehout
  5 planten: 5 soorten, 1 plant per soort.
  Prijs: 3 euro
 • Pakket 10: Taxushaag
  Haag bestaande uit één plantensoort, geschikt als geschoren, lage tuinafrastering. Taxus is een inheemse naaldstruik. Hij groeit goed op zonnige tot beschaduwde plaatsen, op vochtige, goed doorluchte, matig voedselrijke, humeuze grond. De plantjes zijn 40 tot 60 cm hoog en groeien zeer traag. De plant is giftig. Het is de enige streekeigen haagsoort die 's winters groen blijft.
  Soort: taxus
  10 planten. Goed voor 2,50 meter.
  Prijs: 16 euro
 • Pakket 11: Haagbeukhaag
  Bekende, inheemse boerenerfhaag, die 2 maal per jaar gesnoeid wordt. Niet te verwarren met een haag van (rode) beuk. Deze plant doet het erg goed in onze contreiën en vormt een waardplant voor de meikever.
  Soort: haagbeuk
  25 planten. Goed voor 6 meter.
  Prijs: 18 euro
 • Pakket 12: Beukenhaag
  Het gaat hier om de natuurlijke groene variant. De cultuurvariëteit "rode beuk" bieden we niet aan.
  Soort: groene beuk
  25 planten. Goed voor 6 meter.
  Prijs: 21 euro

Bomen

 • Pakket 13: Knotwilg(poot)
  De oplossing voor een vochtige tuin want de knotwilg gevruikt veel water. Een mooie knotwilg bekomt u door het aanplanten van een knotwilgpoot, een tak afgehakt van een andere knotwilg, ongeveer 2,5m lang en 4 tot 6cm doorsnede. HIj zal wortel schieten en uitgroeien tot een volwaardige knotwilg al u hem ongeveer 60cm diep plant. De knotwilgpoten worden geoogst in de natuurgebieden van Natuurpunt.
  Prijs: 3 euro
 • Pakket 14: Winterlinde (Tilia cordata)
  De winterlinde is inheems in Europa, groeit vrij snel en kan een hoogte van 25 meter en een omvang van 10 meter bereiken. Hij heeft dus ruimte nodig! De glanzend, donkergroene bladeren zijn fijngetand en hebben een zeegroene onderkant. De kleine, welriekende, geelwitte bloemen verschijnen in juli en zijn tweeslachtig. De sterke zoete geur van de lindebloesem is voor bijen en hommels al op grote afstand te ruiken. De winterlinde is zowel voor de honing als voor de bloesemthee heel bekend.
  De bomen hebben een stamomtrek van 10 à 12 cm op 1m hoogte en worden geleverd met blote wortel. De hoogte is ongeveer 4 meter. Er wordt een steunpaal meegeleverd.
  Prijs: 45 euro
 • Pakket 15: Okkernoot of Walnoot (Juglas regia)
  De okkernoot of gewone walnoot wordt a eeuwen geplant vanwege de grote economische waarde van het hout en de lekkere noten. De boom kan een hoogte tot 30 meter bereiken en 10 meter breed worden. De boom vormt een ronde, half open kroon en bij het ouder worden krijgt de grijze stam een diep gegroefde bast. Mannelijke en vrouwelijke bloemen komen bij de walnoot aan dezelfde boom. De walnoot is een windbestuiver.
  De bomen hebben een stamomtrek van 10 à 12 cm op 1m hoogte en worden geleverd met blote wortel. De hoogte is ongeveer 4 meter. Er wordt een steunpaal van 2,5m meegeleverd.
  Prijs: 45 euro

Individuele klimplanten

Klimplanten zijn helemaal in. Ze groeien en bloeien tegen muren, schuttingen en hekwerken en zijn ideaal om dit soort constructies te verfraaien en te verlevendigen. Ze zijn ideaal voor een geveltuintje.

 • Pakket 16: Hop
  Hop is een kruidachtige slingerplant die 6 tot 8 meter hoog en 2 tot 3 meter breed wordt. Een latwerk of spandraad kan als klimhulp fingeren. Hop groeit het beste in de schaduw of halfschaduw, maar verdraagt wel zon. Hop is een vaste plant maar sterft in de winter bovengronds helemaal af om in het voorjaar terug uit te schieten. Prima als gevelplant die weinig snoei nodig heeft, maar alleenstaand in de tuin kan hij wel woekeren.
  Prijs: 5 euro per stuk
 • Pakket 17: Wilde kamperfoelie
  Na de bloei verschijnen er koraalrode tot zwarte bessen die vogels aantrekken maar wel giftig zijn voor de mens. Deze slingerplant groeit tot 1 meter per jaar en kruipt omhoog via hulpmiddelen zoals latwerk. Een plek in de halfschaduw is ideaal voor een kamperfoelie.
  Prijs: 4 euro per stuk
 • Pakket 18: Bosrank
  De bosrank is een snelle groeier die tot 10 meter hoog en verscheidene meters breed kan worden. Hij heeft niet echt klimhulp nodig en staat het liefst niet in de volle zon. Bosranken bloeien laat in de zomer (na midden juni) en trekken hiermee heel wat vlinders aan. Hij mag wel pas in de herfst gesnoeid worden.
  Prijs: 4 euro per stuk

Bijenhotel

Het gaat niet zo goed met de wilde bijen in onze streek. Hoog tijd dus voor actie. Hang een bijenhotel op in uw tuin en al van februari kan u wilde bijen op verkenning zien gaan en nesten vormen. Deze bijen leven solitair en zijn belangrijk voor de bestuiving van bessenstruiken, fruitbomen en andere gewassen. De aangeboden robuuste bijenhotels worden gemaakt door Den Atelier in Niel en de sociale werkplaats van Natuurpunt in Ekeren. De afmetingen zijn: 150 mm breed, 335 mm hoog en 145 mmd diep. U kan ze al vanaf einde januari ophangen op een zonnige plek in de tuin.
Prijs: 20 euro

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!