Poetsen

Gezond poetsen: propere tips voor de Lentepoets

U houdt uw huis perfect schoon met slechts drie milieuvriendelijke producten: soda, bruine zeep en azijn. Iedereen wint erbij: uw portemonnee, uw gezondheid, het water en het milieu. Acht ecologische poetstips voor de Lentepoets van zaterdag 6 mei. 

Nee

Vooral producten als ammoniak en javel zijn zeer slecht. Vermijd producten die chloor (Cl), fosfor (P) of fosfaat (PO) bevatten.

Ja

Grondstoffen, zepen, detergenten en wasactieve stoffen van plantaardige oorsprong zijn milieuvriendelijk. 

Acht poetstips  

 1. Soda is goedkoop, licht ontsmettend en heeft veel mogelijkheden. Het doet dienst als allesreiniger, schuurmiddel, bleekmiddel, zilverpoets en ontgeurder. Ook perfect om uw gootsteen of wc te ontstoppen.
   
 2. Verstopping kunt u trouwens voorkomen door regelmatig koffiedik door de gootsteen te spoelen. Dit lost vet op en houdt de afvoerpijpen proper.
   
 3. Groene (of bruine) zeep is gemaakt van plantaardige oliën. Het is een goede ontvetter en breekt goed af in de natuur. Perfect als allesreiniger, textielwasmiddel en ontvlekker.
   
 4. Schoonmaakazijn is een goedkoop en milieuvriendelijk poetsproduct. U koopt het in de supermarkt of bij de drogist. Het is handig om te ontkalken.
   
 5. Wasverzachter: azijn werkt minstens even goed en is zachter voor stoffen als wol en zijde. En nee hoor, uw kleding zal niet zuur ruiken.
   
 6. Alternatief voor ammoniak: doe een scheut schoonmaakazijn in het water waar u de ramen mee zeemt. Uw glas wordt mooi helder zonder strepen.
   
 7. Microvezeldoekjes hebben een groot opzuigend vermogen en ze slorpen vet op. Zo moet u geen schoonmaakmiddel gebruiken. De doekjes zijn snel vuil, maar kunnen op een lage temperatuur gewassen worden.
   
 8. U bent niet alleen! Kom eens met uw vereniging naar een Proper Poetsen party in het EcoHuis. Dat is een leuke sessie van twee uur uitleg over ecologisch poetsen. Voor groepen, verenigingen en volwassenenonderwijs van de stad Antwerpen. Gratis voor Antwerpenaars.

Meer poetstips

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!