moestuinieren kinderen samentuin silsburgTom Cornille

Kinderen baas in Samentuin Silsburg

Kinderen met groene vingers konden deze zomer voor het eerst terecht op een moestuinkamp in Samentuin Silsburg. Topvakanties en Velt zorgden voor de begeleiding. Het EcoHuis moest daar natuurlijk het fijne van weten.

Onder een stralende zon zijn een zestal kinderen tussen zes en acht jaar tikkertje aan het spelen in Samentuin Silsburg. Monitor Dries en lesgeefster Fleur bekomen aan de zelfgeknutselde tafel even van de drukte.

Dries, monitor van Topvakantie: “Het is de eerste keer dat we een moestuinkamp in Antwerpen kunnen organiseren. Vorig jaar hebben we dit ook al gedaan in Hasselt en Gent, maar het eigenlijke concept is vrij nieuw. Wij noemen het Xpertweken omdat de kinderen zich tijdens een hele week in het thema verdiepen en op het einde van de week echte ‘experten’ zijn.”

De kinderen maken plantvakken en voorzien bordjes, zodat ze weten wat ze waar zaaiden.
Tom Cornille1|2
Een eerste pompoen laat zich al zien aan de plant!
Tom Cornille1|2

Tijdens de voorbije week leerden de kinderen onder andere hoe ze de bodem moeten voorbereiden om er lekkere groenten in te planten, hoe ze zaadjes moeten zaaien of hoe en waarvoor ze de planten en kruiden in de samentuin allemaal konden gebruiken.

Lesgeefster Kristel maakte met hen pannekoeken met munt, cintroenmelisse en ananassalie. Of ze zette thee met kruiden uit de tuin en liet de kinderen de kruiden in zakjes doen, zodat ook de papa’s en mama’s lekkere, verse thee konden maken. “Het was wel een beetje gek,” vult Fenna aan “want het was koude thee!” Met dit weer hadden de kinderen daar gelukkig geen bezwaar tegen.

Tom Cornille
Gus en Briek tonen hun eigen goudsbloemzalf, goed voor de huid.

Uiteraard kan je met de kruiden en planten in de tuin niet enkel koken. Je kan er bijvoorbeeld ook zalfjes mee maken. Briek en Gus tonen het resultaat, een zalfje van goudsbloem. “Dat maak je met olie van goudsbloem, bijenwas en twintig druppels ‘lavendelsap’ en nu heb ik geen pijn meer waar een bij me gestoken heeft,” legt Gus uit.

Het kamp heeft plaats in samentuin Silsburg, waardoor er voldoende ruimte is om buiten te spelen, maar tegelijkertijd een interessante omgeving om wat nieuws op te steken. Samen met lesgeefster Fleur, die hen drie dagen lang de beginselen van het moestuinieren leerde, gingen de kinderen onder andere in de serre kijken. Of ze maakten kennis met allerlei insecten die je in de tuin vindt. Het grote insectenboek kan op heel wat belangstelling rekenen, maar de doosjes met vergrootglas of de insectenzuigers nog op heel wat meer. “Wie gaat er mee kriebelbeestjes zoeken in de composthoop?” vraagt Fleur. Zes opgewonden kinderen graaien naar schupjes en duiken in de composthoop. Vies worden is hier bijna verplicht, maar dat lijkt hen zeker niet te deren.

Bijleren over insecten en spinnen, zodat de kinderen weten hoe die helpen in de tuin.
Tom Cornille1|3
En dan zelf op zoek naar kriebeldiertjes, met een insectenzuiger ...
Tom Cornille1|3
... of een loeppotje om ze nog beter te kunnen bestuderen.
Tom Cornille1|3

Omdat de kinderen ijverige tuiniers zijn, tonen ze nog even hoe je water kan oppompen aan de pomp. Alex zeult een grote gieter naar hun eigen plekje en stort hem helemaal uit over hun pas gezaaide groentjes. Hopelijk hadden de zaadjes grote dorst. “Gelukkig krijgen we ook tomatenplantjes mee naar huis,” zegt Ellis “Als we die verzorgen krijgen we echte tomaten, rode.”

Of ze terugkomen volgend jaar? “Jaaa!” roepen ze in koor. Buiten spelen en moestuinieren is voor deze kinderen alvast een geslaagde combinatie.

Water oppompen aan de grondpomp, een verfrissend tijdverdrijf!
Tom Cornille1|3
Samen water geven aan de vers gezaaide groenten.
Tom Cornille1|3
Werken in een samentuin is ook poseren met schupjes en gieters.
Tom Cornille1|3

Begint het bij u of uw kinderen ook te kriebelen? Verschillende organisaties verzorgen in de zomer groene kampen zoals vzw OOGST of Velt, maar ook Topvakanties of jeugdbewegingen zoals JNM.

Zelf aan de slag in een samentuin? Ook dat kan. Op www.antwerpen.be/samentuinen vindt u de Antwerpse samentuinen. In sommige tuinen heeft u een eigen stukje, in andere tuinen werkt u met andere tuiniers samen en deelt u de opbrengst. Voor meer vragen kan u altijd bij het EcoHuis terecht.

Contact

EcoHuis
Turnhoutsebaan 139
2140 Borgerhout
03 217 08 11
fax 03 217 08 88  
ecohuis@stad.antwerpen.be

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!