Man staat aan een ruwbouw en lacht naar de camera

Leer BENOveren in het EcoHuis

In het EcoHuis kan u terecht voor infosessies over duurzaam verbouwen. Dankzij die infosessies laat u met kennis van zaken een groendak aanleggen of isoleert u zelf uw woning. Nieuw dit jaar zijn de infosessies BENOveren van Pixii. 

Wat is BENOveren?

Simpel gezegd is BENOveren beter renoveren dan gewoonlijk. Als u aan een benovatie begint, legt u de lat voor uzelf iets hoger. U probeert dan een bestaande woning zo te renoveren dat de energieprestaties gelijk of lager zijn dan die van een nieuwbouwwoning. Veel verbouwers volgen daarnaast nog eens de regels van de Trias Energetica om hun energievraag zo laag en duurzaam mogelijk te houden.

Hoe begint u best aan zo’n grondige renovatie? Belangrijk is dat u de renovatiestappen in een goede volgorde doorloopt. Concentreer u eerst op uw dak, ga dan verder naar de buitenmuren, glas, ramen, deuren en poorten. Stap dan over naar de vloeren en investeer als laatste in technieken zoals zonnepanelen.

Winst door besparing

De winst in een gerenoveerde woning is vaak te vinden in de besparing: u zal minder verbruiken op lange termijn, uw wooncomfort en het gebruiksgemak van een vernieuwde woning zijn niet in geld uit te drukken.

Stefaan Van Loon nam een bestaande rijwoning grondig onder handen, enkel de structuur bleef behouden. Zijn ervaringen leerden hem dat het belangrijk is om alles eerst eens goed op een rijtje te plaatsen. Volgens hem is het zeker een pluspunt om te starten met een infosessie over BENOveren.

“Onze woning krijgt als het ware een dikke wollen trui aan in de vorm van cellullose-isolatie. Deze isolatie is niet alleen goedkoper, maar schijnt ook ecologischer te zijn dan de traditionele aardolie-gebaseerde producten. Daarnaast zorgden we ervoor dat de plaatsing en de afmetingen van de ramen er mee voor zorgen dat we energie besparen. Belangrijk is om de beglazing echt kierdicht in de gevels te laten inbouwen.”

Stefan koos voor een ventilatiesysteem dat hij vertrouwt: een balansventilatie met warmterecuperatie. Dit systeem zorgt ervoor dat er geen buitenlawaai en tocht is bij het ventileren van de woning. 

Mannen staan op stelling en controleren stenen

Hou de structuur in het oog

“Bij de aankoop van de woning en de start van de werken, lette ik vooral op de structuur. Zijn er scheuren te zien in muren of plafond, is het hout aangetast door boktorren, welke muren zijn dragend en welke kan ik verwijderen.”

“Dankzij de volgorde van de stappen van een BENOvatie zorg je ervoor dat je steeds verder kan blijven verbouwen. Je sluit geen mogelijkheden uit.” Een goed voorbeeld is het voorzien van een deur naar een groendak, ook al legt u op dit moment nog geen groendak aan.

Vrouw met truweel brengt cement aan op muur

Oog voor detail

 “Samenwerken met aannemers is een uitdaging. Ik liet me bijstaan door mensen met kennis van zaken en vroeg verschillende offertes en referenties op. De materiaalkeuze is vaak een belangrijkere prijsfactor dan het energetische ambitieniveau. Soms kreeg ik van een aannemer een hogere prijs voor materialen die niet voldeden aan onze energetische wensen.”

“Ik schat dat de kosten zo’n 850 euro per m² zullen zijn. Daarin zit ook BTW, architect, EPB en keuringen. Eigenlijk is dat niet veel duurder dan werken op een klassieke manier. Vooral de afwerking, keuken en badkamer, bepalen meer de prijs dan vroeger. Enkel de zonnepanelen waren een grotere meerkost, maar ook die verdient zich binnen de 10 jaar terug.”

Stefaan streeft ernaar om alle energie voor verwarming, sanitair warm water, huishoudtoestellen en mobiliteit zelf op te wekken. Als hij kijkt naar het indicatiegetal van het EPC dan zou hij van een woning die 700kWh/m² per jaar verbruikte naar een woning die minder dan 70kWh/m² per jaar nodig heeft.

Praktisch

Wil u net als Stefaan doorgedreven renoveren? Wil u de juiste beslissingen op het juiste moment nemen? Laat u informeren tijdens een infosessie BENOveren in het EcoHuis of maak een afspraak bij de EcoHuisdokter. De infosessies worden gegeven door Pixii (het vroegere Passiefhuis-Platform).

Verwante info:

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!