De leuke tuin vol speelnatuur van kinderdagverblijf Sprookjesland Kinderdagverblijf Sprookjesland

Op naar een groene kinderopvang: schrijf u in voor het Lerend Netwerk Groene Voetjes

Kinderdagverblijven die graag een leukere, natuurlijke buitenruimte willen, kunnen zich nu inschrijven voor het Lerend Netwerk Groene Voetjes om te leren hoe ze zelf aan de slag kunnen.

In het Lerend Netwerk belichten deskundigen (oplossingen voor) de drempels om fijner en natuurlijker buiten te spelen. Er is ook ruimte om tips uit te wisselen met andere kinderdagverblijven. 

Programma

Dit Lerend Netwerk bestaat voorlopig uit 2 delen met elk 2 sessies van ongeveer 2,5 uur die doorgaan op een weekavond of in het weekend. Inschrijven kan per deel:

Deel 1: naar buiten met een visie

 • Sessie 1: met je team op één lijn
  Een duidelijke visie op buiten spelen en natuurbeleving die wordt gedragen door uw hele team, is heel belangrijk. Waarom is dat zo? En hoe werkt u aan een visie en draagt u die uit naar de ouders? Hoe betrekt u uw team bij alle stappen die u maakt naar meer buiten spelen en natuurbeleving?
  woensdag 12 december vanaf 19.45 uur - EcoHuis
 • Sessie 2 - elke dag naar buiten 
  Een leuke buitenruimte heeft vooral meerwaarde als die elke dag wordt gebruikt. Hoe doet u dat bij slechter weer? Een kleine personeelsbezetting? Hoe gaat u met baby’s naar buiten? Hoe gaat u om met kritische ouders? En hoe kan u werken aan natuurbeleving, ook in een ‘gewone’ tuin of stenen buitenruimte?
  zaterdagvoormiddag 26 januari vanaf 9.30 uur - Kinderdagverblijf Sprookjesland (Wilrijk)

Deel 2: op weg naar een ontwerp

 • Sessie 1: hoe maak ik een vlekkenplan? 
  Soms kan u ook zelf een ontwerp maken. Hoe doet u dat? Waar moet u op letten? Hoe kan u hier met het team mee aan de slag? Een ontwerper licht het toe en geeft tools mee om met het team aan de slag te gaan.
  dinsdag 26 februari vanaf 19.45 uur - EcoHuis
 • Sessie 2: ontwerpadvies 
  We vragen u om voor deze sessie met het team een vlekkenplan op te maken. In deze sessie kan u het vlekkenplan voorstellen aan ontwerpers, die het samen met u bekijken en tips en voorstellen aanreiken. Zo komt u tot een goed uitgedacht vlekkenplan waarmee u verder aan de slag kan.
  dinsdag 26 maart vanaf 19.45 uur - EcoHuis

Hoe deelnemen?

Verantwoordelijken en medewerkers van Antwerpse kinderdagverblijven kunnen zich inschrijven via mail (maximaal 2 deelnemers per opvang). 
Vermeld of u inschrijft voor deel 1, deel 2 of allebei. Heeft u (met uw team) nog niet nagedacht over een visie rond buitenspelen en natuurbeleving? Dan raden we deel 1 zeker aan. Het is essentieel voor deel 2 en om van uw project een succes te maken. 

Meer over het vergroenen van de buitenruimte leest u in onderstaand artikel. 

Verwante info:

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!