Energiezuinige woonblok met baksteen en hout, Cadixwijk AntwerpenFrederik Beyens

Lutgart koos voor een duurzaam nieuwbouwappartement in de stad

Toen de kinderen het huis uit trokken werd de woning van Lutgart en Dirk in het noorden van Antwerpen veel te groot. Een energiezuinig nieuwbouwappartement in de stad, leek hen een goede keuze.

In de Cadixwijk in Antwerpen verschijnen nog steeds nieuwe appartementsblokken. De eisen die de stad aan de bouwheren stelt, zorgen ervoor dat deze gebouwen beter dan gemiddeld scoren op energieverbruik en isolatie. Het appartement uit 2015 waar Lutgart ons ontvangt, bijvoorbeeld, kan een E-peil van 38 voorleggen, terwijl de nieuwbouwnorm dat jaar nog 60 was. Zelfs nu is deze woning slechts 8 punten verwijderd van het label BEN (Bijna Energie Neutraal).

Vrouw zit op terras te haken. We zien duidelijk de dikke houten frames van de driedubbele beglazing.Frederik Beyens
De terrassen zijn ingewerkt in de woning, waardoor je een buitengevoel hebt, maar toch beschut zit.

Technieken en filosofie maken het hier duurzaam

“Duurzaam leven en zo weinig mogelijk energie verbruiken zit wel een beetje in ons bloed,” begint Lutgart. “Onze woning in Hoevenen werd al vroeg voorzien van extra isolatie en we kozen al van bij het begin om daar dubbele beglazing te gebruiken.” Het duurzaam leven komt ook tot uiting in de woonkamer. De volhouten tafel en kasten waren ooit donker geboend, maar passen nu in het frisse interieur dankzij stevig schuurwerk. En ook de zetels gaan al een hele tijd mee, aangezien Lutgart ze regelmatig vakkundig opnieuw stoffeert.

“Ook bij de aankoop van deze woning speelden de technieken een belangrijke rol. We hadden in onze vorige woning al een zonneboiler. Die hebben we hier helaas niet, maar de vier gebouwen, met in totaal zo’n dertig appartementen, hebben genoeg aan één verwarmingsketel. Op termijn wordt die misschien zelfs overbodig, want het hele systeem is al voorzien om op een warmtenet aangesloten te worden. Daarnaast is er een ventilatie type D, een balansventilatie, in het gebouw aanwezig en die zorgt de hele dag voor verse lucht. Op het dak staan zonnepanelen voor de gemeenschappelijke delen, trappenhal fiets- en autoberging en lift. Op het dak van de parking is een groendak aangelegd, dat dienst doet als gedeelde tuin voor de omliggende woningen.” Lutgart toont ons een kraantje in de gedeelde tuin dat aangesloten is op een regenwaterput, zodat de bewoners geen drinkwater moeten gebruiken om hun tuin te onderhouden.

Vrouw toont de technische ruimte van het appartementsgebouw. We zien een moderne verwarmingsketel en geïsoleerde buizen.Frederik Beyens
Deze ketel voorziet alle appartementen van warmte. Het systeem kan aangesloten worden op een warmtenet.

Compromissen zijn nodig, maar leveren op

Volgens Lutgart zijn er wel een aantal dingen waarop je een compromis moet sluiten als je doorgedreven energiezuinig bouwt. Zo zijn de ramen vrij smal, omdat het zware, driedubbele glas in houten kaders gezet werd. De open trappenhal, die geen deel uitmaakt van het beschermd volume, is dan weer lawaaierig als het stormt. “Maar aan comfort moeten wij over het algemeen niet inboeten,” besluit Lutgart. “De terrassen bijvoorbeeld liggen in het gebouw en zijn daardoor beschut tegen de wind, zodat je lang van je buitenplek kan genieten.”

“Ook onze energierekening stelt amper iets voor. Zo betalen wij slechts tussen de 100 en 160 euro per jaar voor verwarming en sanitair warm water en bedragen onze elektriciteitskosten een 600 tot 720 euro per jaar. Ik zou dus echt aan iedereen aanraden om goed te bestuderen hoe hun woning of appartement gebouwd of verbouwd wordt. Goede, energiebesparende technieken, zorgen ervoor dat je heel je leven lang minder uitgeeft.”

Vrouw wandelt door kleurige beplanting in de tuin.Frederik Beyens
De gedeelde tuin is eigenlijk een daktuin, aangezien hieronder de garage voor heel het complex ligt.

Bij ons vertrek wijst Lutgart nog even op een glazen binnendeur die ons nog niet opgevallen was. “Kijk, het zijn ook dat soort eenvoudige ingrepen die enorm kunnen helpen. We houden deze deur vaak toe. Zo verdwijnt er in de winter geen warmte van de woonruimte naar de hal en slaapkamers. Gewoon goed nadenken brengt je immers ook al ver.”

Verbouwplannen, energievragen?

Het Antwerpse EcoHuis is het kenniscentrum over duurzame verbouwingen. Adviseurs tonen u aan welke verbouwstappen u best eerst neemt om uw woning zo duurzaam mogelijk te maken, ze bekijken voor welke premies u in aanmerking komt of geven tips over het vergelijken van offertes en het kiezen van aannemers.

Verwante info:

Specifiek voor appartementbewoners

Woont u in een appartementsgebouw en wil u dat energiezuinig maken? Dan kan u een beroep doen op de Renovatiecoaching. Dit is een gratis dienstverlening van het EcoHuis. U krijgt professionele ondersteuning bij de energierenovatie van het gebouw.

Verwante info:

Deel uw eigen verhaal

Heeft u zelf een duurzame verbouwing achter de rug of bent u volop aan het verbouwen? Het EcoHuis brengt dat graag in beeld. Samen met u hopen we zo andere Antwerpenaren te inspireren om hun woning energiezuiniger te maken. Stuur ons gerust een berichtje op ecohuis@antwerpen.be.

Schrijf u in op de nieuwsbrief van het EcoHuis

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!