Nieuwe verlichting in sporthal Plantin-Moretus halveert energievraag

Energiebesparende maatregelen kosten geld, maar dankzij de maatregelenmatrix van de stad blijven  deze ingrepen betaalbaar. Wat de stad uitspaart aan energiekosten, wordt gebruikt om nieuwe investeringen in energie-efficiëntie te doen.

Sporthal Plantin-Moretus is één van de negen projecten die de stad indiende voor de campagne 'overal stroomversnellers'. Met dit project wil de Vlaamse regering extra budget voorzien voor de energiebesparende werken die elke stad of gemeente laat uitvoeren. De stad heeft 4000 stemmen nodig om een bedrag tot 520.000 euro aan het budget toe te kunnen voegen.

Groot besparingspotentieel

Gebouwverantwoordelijke Ricardo Van Antwerpen en energieconsulent Boris Fornoville tonen de uitdagingen waar de sporthal mee te maken heeft: Allereerst zijn er de vele uren dat dit gebouw toegankelijk is voor bezoekers, gewoonlijk zijn er tussen zeven uur ’s ochtends en middernacht activiteiten gepland. Dat gaat dan van zaalvoetbal over badminton tot sportkampen en scholen die de zaal als turnzaal gebruiken.

Al die gebruikers zorgen ervoor dat er een grote energievraag is om de zaal bijvoorbeeld te verlichten. Maar een grote energievraag betekent ook dat er veel bespaard kan worden. In het verleden werden de muren al geïsoleerd met rotswolvlokken, werden thermostatische kranen op de verwarmingen geplaatst en wordt het licht in de kleedkamers aangestuurd met aanwezigheidsdetectoren. Zo kan de laatste nooit vergeten om het licht uit te doen.

Oude TL-lampen worden vervangen door LED-verlichting
1|3
Automatische regelingen en een WKK-systeem zorgen voor stevige besparingen voor het zwembad
1|3
Alle leidingen en pompen worden met rotswol-jasjes geïsoleerd om warmteverlies tegen te gaan
1|3

In 2020 wil de stad de verlichting van de sporthal vernieuwen. Met deze ingreep worden de oude TL-lampen met elektromagnetische starter vervangen door zuinige LED-verlichting. Het vermogen van de installatie wordt daardoor gehalveerd. De prognose is dat er jaarlijks tot 30.000 kWh minder stroom nodig zal zijn, ofwel het gemiddelde verbruik van een tiental gezinnen.

Stem mee

Nog tot 7 oktober kan u er mee voor zorgen dat de stad een extra budget tot 520.000 euro krijgt van Vlaanderen. Ga naar www.stroomversneller.be en stem op een van de Antwerpse projecten! Kijk zeker uw e-mail even na, aangezien u uw stem nog moet bevestigen.

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!