De patio van het passiefhuis van Seppe en Tina Jasper Leonard

"In de stad wonen is de eerste stap"

Seppe en Tina bouwden eigenhandig een vervallen trofeeënwinkel om tot een modern passiefhuis. Ecologisch leven begint voor hen bij wonen in de stad: alles op wandel- en fietsafstand, het station vlakbij en hun auto delen via Cozycar. 

De voorplaats van hun woning in Antwerpen-Noord dient als fietsenberging en atelier, handig want zo hoeven ze niet met de fiets door het huis. Naast hun ecologische bouw volgens de passiefhuisstandaard, zijn ook hun dagelijkse keuzes ecologisch. Ze gebruiken wasbare luiers voor hun baby, oogsten zelf groenten en fruit bij een zelfplukboerderij, koken hoofdzakelijk vegetarisch en kopen tweedehands.

De voorgevel van het huis van Seppe en Tina Foto links: Seppe Jespers / foto rechts: Jasper Leonard
De voorgevel van het huis van Seppe en Tina

Een betaalbare renovatie die blijft renderen

De verbouwing deden ze grotendeels zelf. Voor slechts 870 euro/m² konden ze hun energiezuinige woning realiseren. Als architect bij RANT Architecten deed Seppe het ontwerp zelf. Een houtskeletbouw, ruim geïsoleerd met cellulose, zorgt ervoor dat ze met slechts 4000 kWh per jaar kunnen verwarmen (lucht-lucht warmtepomp), ventileren (ventilatiesysteem D+ met warmterecuperatie) en zorgen voor sanitair warm water (warmtepompboiler) en voorzien in het normale elektriciteitsverbruik. 

Meisje in duurzame woning
De leefruimte na de binnenkomst door de fietsstelplaats
Jasper Leonard 1|5
Zicht op de patio vanuit de eerste leefruimte
Het zicht op de patio vanuit de eerste leefruimte
Jasper Leonard 1|5
Zicht vanuit keuken op de tuin
Jasper Leonard 1|5
Tuin met bad als zandbak
Het oude bad werd omgevormd tot een ingegraven zandbak
Jasper Leonard 1|5
Meisje op schommel in tuin
Jasper Leonard 1|5

Focus op hergebruik

Om de milieukost zo laag mogelijk te houden, lag hun focus op hergebruik van materialen. De oude bakstenen werden gereinigd en opnieuw gebruikt. Ook de oude houten vloeren dienen nu als keukenblad en planken in de keuken. De betonbalken goten ze in de fundering en de oude dakpannen werden verkocht. 

Meisje op patio
De patio met de oude bakstenen
Jasper Leonard 1|3
Man en meisje in keuken
De werkbladen en planken in de keuken zijn gemaakt uit de oude plankenvloer.
Jasper Leonard 1|3
Man en meisje in tuin
Jasper Leonard 1|3

Oase van licht

De woning baadt in het licht dankzij een prachtige patio in het midden van de woning en een grote raampartij aan de zuidgerichte achterzijde van de woning. Toch hebben ze in de zomer geen last van oververhitting dankzij ingebouwde screens en een plantenluifel aan de achterzijde van de woning. Zelfs ten tijden van hittegolven klimt de temperatuur nergens boven de 25°C. Ook de slaapkamers blijven fris dankzij hun ligging op het noorden.

Door hun doordachte keuzes werd de verbouwing een betaalbaar verhaal. Keuzes die lonen op lange termijn en de strijd aangaan met de klimaatopwarming.

Patio met grote glaspartijen
Jasper Leonard 1|5
Keuken met grote raampartij
Jasper Leonard 1|5
Gezin in leefkeuken met grote raampartij
Jasper Leonard 1|5
Leefruimte met grote raampartij
De leefruimte op de eerste verdieping met dakterras
Jasper Leonard 1|5
Leefruimte met bureau en grote raampartij
De leefruimte op de tweede verdieping
Jasper Leonard 1|5

Meer info

Interesse om de woning te bekijken? Deze woning is te bezichtigen tijdens de Ecobouwers opendeur, maar de plaatsen zijn helaas al volzet. Op www.ecobouwers.be vindt u ongetwijfeld andere inspirerende voorbeelden.

Meer info over het passiefhuis van Seppe en Tina leest u op www.rant-architecten.be.

Verwante info:

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!