Hand sluit kraan

Spring zuinig en verantwoord om met water

De droogtecommissie heeft code oranje afgekondigd. Dat houdt voorlopig een captatieverbod in op de Laarse Beek en de Grote Schijn. Ook u kan meehelpen door spaarzaam met water om te gaan.

Er is de afgelopen weken weinig neerslag gevallen en ook voor de komende weken wordt nauwelijks regen verwacht. Daarom besliste de droogtecommissie om code oranje in te stellen.

Concreet betekent dit dat op ecologisch kwetsbare waterlopen geen water mag worden opgepompt. Binnen de stad Antwerpen geldt dit captatieverbod voor de Laarse Beek en de Grote Schijn.

Bespaar mee op water

De droogtecommissie ziet momenteel geen risico's voor drinkwatervoorziening. De overheid vraagt u wel om als burger zuinig en rationeel om te springen met water. En om indien mogelijk gebruik te maken van niet-leidingwater. Dit uiteraard zonder de gezondheid, de veiligheid of het welzijn van mensen en dieren aan te tasten.

Water besparen, hoe doe ik dat?

Zorgzaam omgaan met water blijft de kernboodschap. Enkele tips:

  • Wees zuinig met alle water, ook het regenwater. Zo vermijdt u te moeten overschakelen op drinkwater voor huishoudelijke toepassingen.
  • Was de wagen niet. Sproei de tuin niet uitgebreid, maar geef kostbare (pot)planten water met een gieter.
  • Probeer water maximaal te hergebruiken. Voordat warm water uit de kraan komt, gaat er eerst koud water verloren. Vang dit op om planten water te geven of om groenten mee te wassen.
  • Laat alleen een volle wasmachine draaien. Wasmachines zijn grote water- en energieverbruikers.

Nog meer waterbesparende tips vindt u op deze webpagina van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Verwante info:

9 reacties op dit artikel:
Jouw avatar
Adeline Henderix

Dan moet ook alle overheidsfonteienen worden stilgekegd.En ik geef mijn balkonbloemen wel water,hebben geld genoeg gekost.

Jouw avatar
Astad Contactcenter

Beste Adeline, de waterbesparende maatregelen gelden ook voor de Antwerpse fonteinen. Deze worden namelijk vanaf vandaag afgesloten. De enige uitzondering is de speelfontein in Park Spoor Noord.

Jouw avatar
Joost Van der Donckt

Ik vind het raar dat je geen regenwater mag gebruiken. Wat zou je er anders mee doen dan?

Jouw avatar
Vera Noeninckx

Bij maccabi weten ze nog van niets blijkbaar? Wordt al weken, 7 dagen op 7, dag en nacht gesproeid. En doen vandaag gewoon verder!?

Jouw avatar
Jens Cant

Mogen wij onze tuin besproeien met het water dat reeds in ons zwembadje zit?

Jouw avatar
An Lavrysen

Mag bloemen begieten met een gieter nog wel ?

Jouw avatar
Astad Contactcenter

Beste JensC, zwembaden van meer dan 100 liter mogen niet bijgevuld worden. Dus indien je het daarna niet moet bijvullen is dat geen probleem.

Jouw avatar
Frank Wouters

De huishoudens hebben het grootste aandeel in het verbruik van leidingwater en regenwater. De industrie heeft het grootste aandeel in het verbruik van oppervlaktewater (exclusief koelwater) en ander water, de energiesector is de grootste verbruiker van koelwater en de landbouw is dan weer de grootste verbruiker van grondwater. www.milieurapport.be

Jouw avatar
Hugo Kegelaers

het zwembad van Wezenberg wordt leeggemaakt voor onderhoudswerken ( bijschilderen van strepen en wat siliconen bijwerken ) en daarna terug gevuld.