Welkom!

Antwerpen.be maakt gebruik van cookies. Aan de hand van die cookies verzamelt en analyseert Antwerpen.be informatie over uw bezoek. Genieten van een optimale A-ervaring? Bevestig met alle cookies toestaan. Stel voorkeuren in en bepaal welke informatie u met Antwerpen deelt. Houd er rekening mee dat bepaalde media enkel beschikbaar zijn indien u de cookies ervan aanvaardt. Antwerpen.be bewaart cookievoorkeuren. U kan ze aanpassen via cookies beheren. Meer weten? Raadpleeg onze Cookieverklaring. Antwerpen.be waardeert uw vertrouwen en wenst u een verrijkende surfervaring toe!

Victoriano Moreno
Jasper Leonard

Van een imposante zakelijke woning naar een warm familiehuis

Eigenares Iris voelde meteen een grote aantrekkingskracht voor de riante jaren 60 dokterswoning in Berchem. Maar tegelijk deed de kille sfeer haar heel erg twijfelen of zij en haar gezin er zich wel thuis zouden voelen. Ze nam, nog voor de aankoop, architecte Lente Dewilde mee. En zij ging de uitdaging aan: samen zouden ze deze grote, zakelijke woning omvormen tot een warm en hedendaags familiehuis.

Eigenares Iris: “Ik viel meteen voor deze imposante woning, maar niet voor de staat waarin het was. Ik hield van al die ruimte, de vele ramen en de prachtige trap en inkomhal, maar niet van de meters vast tapijt en de kille sfeer.  Je voelde op geen enkele manier dat hier ooit een gezin woonde. ”

Architecte Lente: “Voor mij leek het net alsof het hele huis riep: ‘Ik ben prachtig, doe iets met mij!’ Die grote raampartijen, al dat licht dat binnenvalt en die majestueuze inkomhal… Dat alles gaf meteen energie, maar ik voelde ook in elke vezel dat het uitzicht, en vooral het gevoel, anders moest.” 

(lees verder onder de afbeelding)

Jasper Leonard
De lichte trappenhal is terug een pronkstuk geworden.

Een snelle, tot in de puntjes voorbereide, verbouwing

Iris: We hadden niet veel tijd om onze woning om te bouwen tot een gezellig nest. We konden in april starten en ik stond erop dat we voor het nieuwe schooljaar zouden verhuizen. Mijn zoontje zou in september voor het eerst naar school gaan en ik wilde hem graag eerst aan het nieuwe huis laten wennen.”

Lente: “En die uitdaging nam ik graag aan. Sowieso maak ik er een punt van om de hele verbouwing tot in de puntjes voor te bereiden. Als je daar de tijd voor neemt en krijgt, dan kan de uiteindelijke verbouwing meestal heel vlot verlopen. Uiteraard moet het ontwerp helemaal goed zitten, maar je moet het gebouw ook goed kunnen analyseren om zoveel mogelijk verrassingen uit te sluiten. En dan komt het erop aan om de juiste aanemers te zoeken en de tot in de puntjes voorbereide planning goed door te praten. Zo weten aannemers ook waar ze aan beginnen. Tegelijk, moet je elke job ook de tijd geven die nodig is. We leven in een tijd waarin alles snel gaat en alles constant voorhanden is. Maar op sommige dingen moet je nu eenmaal wachten, hou daar rekening mee.”

Betrek je architect zo vroeg mogelijk

Lente: “Ik stap daarom als architect het liefst zo vroeg mogelijk mee in het proces, wanneer mensen nog in hun zoektocht zitten. Want alleen zo kan je alles op voorhand mee budgeteren, tot en met de huur van de tijdelijk woonst, bijvoorbeeld. Dat geeft rust. Veel mensen kopen veel te snel en onderschatten het verbouwproces. Neem er je tijd voor en neem professionals onder de arm. Je doet het vaak toch maar een keer in je leven en het resultaat moet lang meekunnen. Een huis aankopen en verbouwen is niet iets wat je snel, snel kan doen.”

Iris: “Ook hier is Lente nog voor de uiteindelijke aankoop mee komen kijken. Dat vond ik heel belangrijk. Het huis stond al een aantal jaren leeg en het was heel vuil. We wilden wel ergens een soort van verzekering dat dit geen onoverkomelijk plan was. Zonder de zegen van Lente durfden we de aankoop niet aan.”

(lees verder onder de afbeeldingen)

We zien een open living met veel wit en hout.
De grote ramen geven een heerlijk open en licht gevoel aan het huis.
Jasper Leonard2|2
We zien een keuken met eiland.
De keuken is open en aangenaam om te verblijven.
Jasper Leonard2|2

Van een grote, functionele woning naar een gezellige familieplek

Lente: “Met de indeling en degelijkheid van het huis was niets mis, maar de woning moest wel grondig aangepast worden aan de noden van een hedendaags gezin én we voegden een extra portie warmte toe. 

De leefruimte en keuken op de eerste verdieping waren zo groot, dat enkel de juiste materialen gebruiken niet voldoende was. Er moest meer gebeuren. Door een smalle, maar super praktische berging tussen de leefruimte en keuken te plaatsen, maakten we die twee plekken een pak knusser. Zonder in te boeten op licht en ruimte.Ook de keuken deelden we anders in. Iris en haar man houden ervan om uitgebreid te koken en gasten te ontvangen. De keuken moest dus heel erg functioneel zijn, maar tegelijk erg sfeervol en gezellig.  Om nog meer warmte in het huis te brengen, kozen we voor een houten vloer. Het visgraatmotief zorgt dan weer voor een speelsheid die bij dit jonge gezin past.”

Iris: “Voor ons klopt het helemaal. We hebben nog altijd de ruimte om allemaal ons ding te doen, zonder op elkaars lip te zitten. Maar tegelijk voelen en horen we elkaars nabijheid voortdurend.”

Lente: “Eigenlijk is het hele huis erop gericht dat de kinderen nu veilig kunnen spelen, in de buurt van mama en papa, en later op hun eigen tempo afstand kunnen nemen, naar bijvoorbeeld hun kamer.”

Licht, ruimte en warmte vullen elke kamer

Lente: “Hoewel we de grote ruimtes warmer en gezelliger wilden, wilden we natuurlijk de grootsheid en het licht dat je hier overal voelt wel heel erg blijven benadrukken. De hal trokken we nog meer open tot de majesteuze blikvanger van het huis die alle ruimtes met elkaar verbindt.

Ook op de eerste verdieping bleven we trouw aan de ruimtelijkheid en het licht valt binnen langs de gigantische raampartijen, zowel aan de voor- als de achtergevel. Achteraan kunnen alle schuiframen, ter hoogte van de eettafel én de keuken helemaal open en trekken we de tuin als het ware in huis.

Op de tweede verdieping zijn de drie slaapkamers en badkamer niet super groot, maar ze voelen wel zo aan. Ook hier vonden we het heel belangrijk om die ruimtelijkheid, rust en warmte door te trekken. We kozen om die reden zelfs in de badkamer voor een houten vloer. Het vraagt iets meer stiptheid van de bewoners, maar voor wie dat geen probleem is, kan het perfect.”

(lees verder onder de afbeeldingen)

Badkamer met doorloopdouche en doorlopende wandkasten.
De badkamer is niet groot, maar voelt ruim door veel lichte kleuren en een doorloopdouche.
Jasper Leonard2|3
Een lichte kinderkamer met een kat op het bed.
Een lichte kinderkamer met tapijt om koude voeten tegen te gaan.
Jasper Leonard2|3
De trappenhal van bovenaf gezien.
De trap is open en betrekt iedereen bij de beweging in het huis.
Jasper Leonard2|3

Slimme technieken

Lente: “Een woning aanpassen aan de noden van een gezin van vandaag, wil natuurlijk ook zeggen dat je voor moderne, gebruiksvriendelijke én duurzame technieken kiest. We plaatsten een hogerendementsgasketel, én een domoticasysteem voor de elektriciteit. Niet van het type dat je maar in de handen hoeft te klappen om de lichten te doven, maar slim en gezinsvriendelijk. Met dit systeem kan je bijvoorbeeld heel gemakkelijk beneden, vlak voor iedereen de deur uitgaat alle lichten van het hele huis samen doven. Heerlijk handig met kinderen, toch? En eigenlijk niet duurder dan een ander systeem. Om de ruimte in de badkamer optimaal te benutten, plaatsten we een ingemaakte kast achter het toilet. Het doorspoelsysteem plaatsten we aan de zijkant, in de muur. Zo doen ze het vooral in rusthuizen, maar het is eigenlijk een super goede manier om plaats te winnen.”

De beste ecologische keuzes maken voor het juiste budget

Lente: “Uiteraard speelden ook ecologie en duurzaamheid van bij het ontwerpproces een belangrijke rol. Maar tegelijk heb je ook een budget waarmee je rekening moet houden. En die balans moet je in een juist evenwicht weten te brengen. De overwegingen die je dan als architect samen met je bouwheer maakt, zijn niet altijd evident. Het is een constant afwegen, want in de praktijk, en vooral budgetair, lukt het nooit om altijd de meest ecologische keuze te maken. Hier kozen we ervoor om het dak te isoleren en alle ramen te vervangen door hoogrendementsglas. De gevel isoleerden we niet. De smalle spouw laat dit niet toe en de hele gevel van dit grote half-open gebouw inpakken werd een te grote kost. De beglazing neemt in dit pand echter zo’n groot deel van de oppervlakte in dat die keuze gelegitimeerd is.”

Iris: “En tijdens de warme zomermaanden hebben wij een prachtige natuurlijke airco. De kruin van de grote boom in onze voortuin houdt onze slaapkamers vooraan in het huis heerlijk fris. En tijdens de winter, wanneer we wel wat extra licht kunnen gebruiken, geeft deze bladverliezende boom dat ook. Een beter systeem konden we niet vinden (lacht).”

(lees verder onder de afbeelding)

Zijaanzicht van de woning met voortuin.Jasper Leonard
De halfopen bebouwing heeft grote glaspartijen die zorgen voor veel licht in de woning. De boom in de voortuin zorgt voor schaduw in de zomer.

Zelf aan de slag met een woning?

Laat je bijstaan door de EcoHuisdokter, een architect van de stad Antwerpen die je begeleidt om energiezuinig en ecologisch te (ver)bouwen.

Je krijgt gratis advies op maat en tips om je (ver)bouwplannen duurzaam te realiseren. De EcoHuisdokter beantwoordt je vragen over onder meer isolatie, hoogrendementsbeglazing, verwarming en materialen.

Verwante info: