Waarom is iemand eenzaam?
Eenzaamheid heeft niet 1 oorzaak. Verschillende dingen kunnen eenzaamheid erger maken. Lees wat eenzaamheid veroorzaakt en hoe jij kan helpen.
Iedereen is anders
We zijn allemaal verschillend. De ene persoon is mentaal sterker dan de andere. We leggen anders contacten, en we verwerken emotioneel moeilijke momenten op een andere manier.
Iemand met weinig zelfvertrouwen of die verlegen is, maak moeilijker contact met anderen. Dat maakt die persoon nog niet eenzaam. Maar het opbouwen van betekenisvolle relaties kan wel moeilijker gaan.
Tip: Ken je iemand die zich anders voelt, iemand die introvert is en zelden initiatief neemt? Ga samen naar een activiteit waar je niemand kent. Het is leuker dan je denkt en gezelliger met 2.
Verlies of scheiding
Een geliefde die overlijdt, een relatie die stukloopt, een vriend die ver weg gaat wonen ... Allemaal gebeurtenissen die een impact hebben op iemands sociaal leven. En die ervoor kunnen zorgen dat iemand zich eenzaam voelt. Let wel, alleen zijn is niet hetzelfde als eenzaamheid. Maar eenzaamheid komt wel vaker voor bij alleenstaanden.
Tip: Woont er een weduwnaar in je straat? Of een alleenstaande moeder? Ga eens langs en doe een praatje. Het is een kleine moeite die een groot verschil kan maken.
Pensioen of jobverlies
Wie met pensioen gaat, heeft plots minder dagelijkse contacten. Veel mensen onderschatten hoe belangrijk dat voor hen was. Daardoor verhoogt het risico op eenzaamheid.
Ook wie zijn job verliest, heeft plots minder sociale contacten. Hoe langer de werkloosheid duurt, hoe groter de impact op iemand zijn financiën en vrijetijdsbesteding. En hoe groter het risico op eenzaamheid.
Tip: Werd 1 van je vrienden recent werkloos? Of ging je grootvader met pensioen? Ga samen iets leuks doen. Of motiveer hen om een oude hobby weer op te pikken. Want zinvol bezig zijn helpt tegen eenzaamheid.
Gezondheidssituatie
Mensen met een chronische ziekte, langdurige gezondheidsklachten of een beperking voelen zich vaker eenzaam. Ze kunnen minder deelnemen aan de samenleving. Of ze ervaren onbegrip voor hun situatie. Ook psychische klachten of een psychiatrische aandoening kunnen het risico op eenzaamheid verhogen.
Tip: Zorg voor elkaar. Ga bijvoorbeeld op bezoek bij een ziek familielid.
Woonomgeving
Wie verhuist, moet vaak een nieuw sociaal netwerk opbouwen. Dat is niet voor iedereen evident. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die mee verhuizen of oorlogsvluchtelingen.
Anderen voelen zich eenzaam omdat ze geen verbinding meer hebben met de buurt waar ze wonen. Denk bijvoorbeeld aan ouderen die heel hun leven in dezelfde wijk wonen.
Tip: Kreeg je recent nieuwe buren? Bel eens aan en vraag hoe het gaat. Het kan de start zijn van een leuk contact en veel gezellige babbels.
Financiële situatie
Een terrasje doen, gezellig op restaurant gaan, een verjaardagscadeau kopen, de bus nemen, vrienden thuis ontvangen ... Deelnemen aan de samenleving kost geld. Mensen in (kans)armoede beslissen vaker om die activiteiten niet te doen.
Tip: Ken je iemand die het financieel moeilijk heeft? Informeer die persoon over hulp. En luister naar zijn of haar verhaal.
Meer info
Je vindt info, tips en verhalen op www.antwerpen.be/eenzaamheid.