Cultureel erfgoed Antwerpen
Erfgoed is wat jij en ik belangrijk vinden om bij te houden en door te geven. Onder cultureel erfgoed verstaan we de combinatie van roerend en immaterieel erfgoed. Het een bestaat vaak niet zonder het ander.
Roerend erfgoed
Roerend erfgoed is erfgoed dat verplaatsbaar is. Denk maar aan waardevolle voorwerpen, kledij, schilderijen, foto’s, ... Vaak vind je deze voorwerpen terug in museumcollecties, kerken en heemkundekringen. Maar ook bedrijven, scholen, verenigingen of families bewaren vaak voor hen waardevolle objecten.
Roerend erfgoed is altijd materieel of tastbaar. Maar vaak hangt aan zo’n voorwerp een gebruik of traditie vast: immaterieel erfgoed.

Immaterieel erfgoed
Ook tradities en verhalen behoren tot ons cultureel erfgoed. Dit noemen we immaterieel erfgoed. In een havenstad als Antwerpen vind je al eeuwenlang een rijke en diverse immateriële cultuur met invloeden van overal terug. Denk maar aan het ganzenrijden in de polders en de Wilrijkse Geitenstoet. Maar ook ‘nieuwe’ tradities horen daar bij zoals de Pride en het Ganesha-festival.
Nog zaken die hieronder vallen?
- Beiaardcultuur
- Rederijkerskamers
- Slam poets
- Ambachten zoals kalligrafen en juwelenmakers
- Koffie- en theetradities (van een hippe koffiebar tot een Marokkaans theehuis)
- …

Cultureel erfgoed in Antwerpen
Ben je benieuwd naar welke organisaties en instellingen al werken rond Antwerps cultureel erfgoed?
Neem een kijkje op Collectie: Erfgoed Antwerpen
Je vindt er meer dan 100 werkingen terug van alle Antwerpse districten. Daarbij denk je aan het Museum Plantin-Moretus, het Modemuseum en het FelixArchief. Maar je ontdekt er ook vrijwilligersverenigingen zoals De Poesje van de Repenstraat, heemkundige kringen uit Merksem en Hoboken en het Volxmuseum in Deurne. En zelfs verenigingen die zorg dragen voor de kerkschatten van de Sint-Pauluskerk (Antwerpen) en het roerend religieus erfgoed van de Hollandse synagoge.

En jij?
Cultureel erfgoed is een heel breed begrip. Je zou het misschien niet meteen denken, maar waarschijnlijk ben je er zelf mee bezig. Denk maar aan:
- Sportclubs en jeugdbewegingen met activiteiten, tradities en uniformen
- Buurtcomités die speelstraten en feesten organiseren
- Hobby’s zoals breien, koken, boetseren, …
- ...
Op immaterieelerfgoed.be krijg je een overzicht van wat immaterieel erfgoed kan zijn. Wil je jouw immaterieel erfgoed toevoegen? ErfgoedLab Antwerpen helpt jou met het opmaken van jouw pagina. Stuur gerust een berichtje.

Ook dat nog: onroerend erfgoed
Naast roerend en immaterieel erfgoed bestaat er onroerend erfgoed. Dat is niet verplaatsbaar.
Antwerpen telt meer dan 1.000 beschermde monumenten, 31 beschermde landschappen en 1.300 panden die deel uitmaken van een beschermd stadsgezicht. Onroerend erfgoed dat waardevol is komt op de inventaris onroerend erfgoed. De stedelijke dienst Monumentenzorg is bevoegd voor onroerend erfgoed in Antwerpen. Leer hen kennen op https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/monumenten/monumentenzorg.