16e-eeuwse liederen in een modern jasje gestoken
Het Antwerps liedboek dat in 1544 werd uitgegeven, behoort tot de literaire canon. Maar de muziek die nu in de stad te horen is, klinkt helemaal anders. Tijd voor een update dus. Via een artistiek stadsproject werd 'Het Nieuw Antwerps Liedboek' gecreëerd.
Het Antwerps liedboek is het oudste en meest omvangrijke gedrukte liedboek uit de Lage Landen. Het werd bijna vijfhonderd jaar geleden uitgegeven door een Antwerpse drukker, Jan Roulans, die 221 liederen had verzameld in de Antwerpse straten. Het Antwerps liedboek bevat een veelheid aan genres, waaronder ballades en liefdesklachten, scabreuze liederen en drinkliederen, mei- en winterliederen en schetsen zo een caleidoscopisch beeld van het 16e-eeuwse Antwerpen.
Herwerkingen
Teletext vzw sloeg de handen in elkaar met tal van Antwerpse partners, kunstenaars en stadsbewoners voor een artistiek stadsproject: 'Het Nieuw Antwerps Liedboek'. Men bracht een groep hedendaagse makers, muzikanten, schrijvers, acteurs, spoken word artiesten, stadsbewoners, studenten, jongeren, NT2-cursisten en een netwerk aan partnerorganisaties bij elkaar om de oude liederen in een nieuw jasje te steken.
Zo ontstonden eenendertig herwerkingen, elk geïnspireerd op één lied uit het Antwerps liedboek. Er ontsproten ook nieuwe songs, gedichten, verhalen, beelden. Deze werden met de hand door de auteurs opgetekend en gebundeld in een uniek, ambachtelijk gebonden boek.
Daarnaast laten experts hun licht schijnen op de historische betekenis van de liederen. Hoe moeten we de laat-middeleeuwse teksten lezen? Door wie werden ze mogelijks gezongen? En welke parallellen kunnen we trekken tussen het 16e-eeuwse Antwerpen en de stad vandaag?
Op tournee
Het Nieuw Antwerps Liedboek is te zien en te beluisteren in de bibliotheek Permeke van 2 november tot 1 december 2024. Andere data en locaties vind je terug op https://www.hnal.be/agenda
Leonore Spee en Sascha Bornkamp van Teletext vzw geven hier een woordje uitleg: