Antwerp Queer Club als erfgoed
ErfgoedLab Antwerpen interviewt verschillende sleutelfiguren van digitale gemeenschappen. Zij geven hun inzichten: hoe laten zij erfgoed digitaal leven? Welke voordelen biedt zo'n online gemeenschap? Wat zijn de nadelen? En wat is de relatie met de fysieke wereld?
Antwerp Queer Club heeft bijzondere aandacht voor personen die de Nederlandse taal nog niet kennen. "Voor hen is het moeilijk om een community te vinden", zegt Loranne van Bellegem, de oprichter van deze groep.
Loranne richtte samen met partner Rene Arampatzi de Facebookgroep ‘Antwerp Queer Club’ op in 2022. Beiden woonden nog niet zo lang in Antwerpen en voelden in de naweeën van de coronapandemie de behoefte om nieuwe sociale banden te leggen. “Het begon vanuit een zoektocht naar nieuwe vrienden. Dat is niet altijd eenvoudig, dus besloten we zelf iets te organiseren. We merkten dat we niet de enigen waren die hier behoefte aan hadden. We wilden echt een gemeenschap creëren voor mensen waarvoor het niet altijd even eenvoudig is om aansluiting te vinden.” Dit idee groeide uit tot een queer gemeenschap met Engels als voertaal.
Antwerp Queer Club maakt gebruik van Facebook, Instagram en Whatsapp. Digitale kanalen bieden kansen om de gemeenschap te laten groeien. “Het digitale maakt het voor mensen gemakkelijker, want ze kunnen contact leggen met de organisatoren en de andere leden. Dit verlaagt ook de drempel om fysiek aanwezig te zijn op de activiteiten. Onze communicatie in het Engels zorgt er voor dat we zichtbaar zijn voor de niet-Nederlandstaligen.” aldus Loranne.
Antwerp Queer Club als erfgoed?
Loranne ziet erfgoed als "alles wat belangrijk is voor een gemeenschap. Erfgoed kan te maken hebben met kunst of met andere culturele zaken, maar het is ook zoiets als een community starten. Je doet dan iets dat van belang is voor de samenleving". De Antwerp Queer Club bereikt al een internationale gemeenschap, maar zoekt nu hulp bij Het Roze Huis en andere kanalen om hun bereik te vergroten.