Nood aan afbakening
Stagiaire Sarah Mertens onderzocht de vraag of onlinegroepen kunnen gerekend worden tot erfgoedgemeenschappen. Ze legde een aantal interessante kenmerken van deze groepen bloot, maar verder onderzoek is nodig.
Met Project Ortelius bracht ErfgoedLab Antwerpen eerder al digitale erfgoedgemeenschappen in kaart. Bij een analyse van de resultaten bleek dat verder onderzoek nodig was bij jongere doelgroepen en naar andere sociale media dan enkel Facebook, “want dat is wat out of date”, aldus Sarah.
“Wat erfgoed precies is, valt moeilijk te bepalen in een onlineomgeving. Maar het komt erop neer dat mensen waarde aan iets hechten en dat willen doorgeven aan anderen. Erfgoed is het verbindende element, ook al is het soms moeilijk om te bepalen wat dat element juist is.”
“Op TikTok of Instagram gebruiken mensen bepaalde hashtags. Vormen degenen die dezelfde hashtags gebruiken ook een erfgoedgemeenschap? Omdat er nog weinig onderzoek naar werd gedaan, is het antwoord niet duidelijk. Wel dat er enkele verschillen zijn van online erfgoedgemeenschappen, vergeleken met hun fysieke variant.”
“Online erfgoedgemeenschappen missen soms een erfgoedbewustzijn”, stelt Sarah vast. “Erfgoed is belangrijk voor hen, maar ze benoemen het niet als erfgoed. Bij Antwerp Fire Jam benoemden ze de tijdelijkheid van het digitale als reden waarom ze hun online activiteiten moeilijk kunnen beschouwen als erfgoed.”