Contacteer stad Antwerpen

Noortje Palmers
Textielkaart Sterrenstof 2.0DOEK vzw

Stedelijke textiele praktijken

In Antwerpen vind je mensen met verschillende vaardigheden en tradities. Het maakt de stad al eeuwenlang tot een creatieve plek waar kennis en kunde worden uitgewisseld. ErfgoedLab Antwerpen stelt zich de vraag hoe die dynamiek en diversiteit de inspiratie en leerprocessen bij makers beïnvloeden. Hoe komt overdracht van immaterieel erfgoed tot stand in deze stedelijke omgeving?

DOEK vzw plaatst dynamiek, diversiteit en leerprocessen centraal in haar werking. Sociaal geëngageerd kunstenaar Lies Van Assche richtte dit textielplatform op om nieuwe vormen van maken en ontmoeten te verkennen. Textiel en textiele praktijken zijn een vertrekpunt om mensen samen te brengen en na te denken over hoe we (samen)leven. DOEK vzw is dan ook een broedplaats voor projecten die communities of practice de kans geven elkaar te treffen en die zo artistieke processen stimuleren.

DOEK vzw en ErfgoedLab Antwerpen ontmoeten in een co-creatief praktijkonderzoek. Een onderzoeker dompelt zich onder in de praktijk van DOEK en bestudeert de processen van overdracht. Waar vinden erfgoed en kunst elkaar? Twee DOEK-projecten van Lies Van Assche worden met elkaar vergeleken. Hoe spelen de samenstelling van een community en de keuze van een methodiek een rol bij overdracht van kennis, kunde en verhalen, maar ook als artistieke praktijk?

Collective Wisdom Sessions

Lies Van Assche ontwikkelde de experimentele methodiek Collective Wisdom Sessions (CWS). Het is een vorm van een open, gedeeld artistiek proces: een co-creatie. Voor elke CWS nodigt DOEK een ‘aanstoker’ uit om een groep mensen rond een textielthema te verzamelen. Deze makers, denkers en doeners hebben allemaal een band met het thema. Maar ze vertrekken tegelijk vanuit hun eigen perspectief. Tijdens de sessies bespreken ze deze perspectieven. Zo ontstaat een expertise die het individuele overstijgt.

De rode draad van deze Collective Wisdom Sessions is textiel en het raakvlak met de samenleving. De aanstokers bepalen hun eigen aanpak en onderwerp. Bij sommigen staat een ambacht centraal, bij anderen sociale en ethische kwesties. De uitkomst van alle sessies wordt nadien gedeeld met een breder publiek: het krijgt de kans om er dan samen verder over na te denken.

STADSSTOF – een community art project

Met dit community art project in de publieke ruimte wil Lies Van Assche de grenzen tussen verschillende werelden doorbreken, door huiselijke ambachtelijke creativiteit te introduceren op onverwachte openbare plekken in de stad.

Dit nomadisch community art project is een project in verschillende fases en overheen enkele jaren. Zo belandt men op verschillende publieke locaties in Antwerpen. 

STST 2.0 neemt ontmoetingen mee in het artistieke creatieproces. In samenwerking met het MoMu, Middelheimmuseum en Atlas, zoekt Lies naar textielverhalen en -talent in Antwerpen. Een borduurwerk brengt deze ontmoetingen visueel in kaart. Zo groeit een weergave van de Antwerpse ‘textielcommunity’.

In de zomer van 2021 kon je DOEK vzw met STST 2.0 bezoeken in het Middelheimmuseum. In 2022 kon je aan de slag in het Museum Plantin-Moretus. Je ontdekte welk traject al werd afgelegd. In een atelier kregen bezoekers en textielkunstenaars de kans om deze kaart verder in te vullen met borduurwerk en hun eigen verhalen. De ontmoeting tussen Lies, textieltalenten en passanten vormden het hart van STST 2.0. De geborduurde kaart is een tastbaar product, maar de reis er naartoe en er doorheen is de belangrijkste artistieke creatie.

DOEK vzw?

DOEK vzw is een textielplatform voor het scheppen van nieuwe regels en vormen. Het zet textiel in als middel én onderwerp voor maatschappelijke verandering.

Meer info

Verwante info: