Hoe beleef jij de kunst in de wijken Klein Antwerpen & Harmonie?

Buurtbewoners nodigden kunstenaar Bram Van Meervelde uit om kunst te maken voor de wijken Klein Antwerpen en Harmonie. In 2018 realiseerde hij maar liefst 6 werken op evenveel locaties in de wijk. In samenspraak met de buurt wordt beslist of de kunstwerken blijven of verdwijnen. 

Over de kunstwerken

Kunstenaar Bram Van Meervelde (°1991), woont en werkt in Antwerpen. Deze kunstenaar-verzamelaar gaat aan de slag met de specifieke stedelijke context. Zijn werken op ware grootte zijn het resultaat van een speelse omgang met regels en verwachtingen.

Hij laat de passant stilstaan bij vanzelfsprekendheden uit onze woonomgeving. Op humoristische wijze worden mensen op het verkeerde been gezet en geconfronteerd met maatschappelijk actuele thema’s.
 


Kunstexpert aan het woord

Kunstexperte Nadia Bijl bezocht alle werken van Bram Van Meervelde en liet zich tijdens haar bezoekje inspireren tot een boeiend verslag. 

Lees haar toelichting en ontdek of jij de kunstwerken op dezelfde manier beleefd hebt. 


Kunstwerken onder de loep

Molshopen
Bram Van Meervelde | Molshopen

Kunstwerk: 'Molshopen'
Locatie: Rotonde Belgiëlei – Charlottalei

Info: Het project is in goede staat. Er zijn kleine kleurverschillen tussen de verschillende objecten door de reactie van het materiaal.

Meldingen & schade: In juni 2018 is een van de objecten beschadigd, waarschijnlijk bij het onderhoud van het planstoen. Het beschadigde object is verwijderd, waardoor het aantal molshopen is teruggebracht van 25 naar 24 stuks.  

 

Bram Van Meervlede | Muurke Stamp

Kunstwerk: 'Muurke Stamp'
Locatie: Koning Albertpark

Info: Het object met muur en voetbalgoal bevindt zich behoorlijke staat. Op de achterzijde bakstenen muur is graffiti aangebracht, de voorzijde is ongemoeid gebleven. Sommige bakstenen vertonen kleine beschadigingen. Muurke Stamp wordt gebruikt voor balspel door bezoekers van het park, net zoals de kunstenaar bedoeld heeft.

Meldingen & schade:  In januari 2019 hebben onbekenden stenen losgewrikt uit het midden van de muur. In februari is de muur hersteld.

 

Bram Van Meervelde | Vangrails

Kunstwerk: 'Vangrails'
Locatie: Harmoniepark

Info: Het project is in goede staat. De vangrails worden door bezoekers van het park gebruikt als speelaanleiding, zitobject of fietsstalling.

Meldingen & schade: Kort na de plaatsing heeft een bewoner klacht ingediend bij de stedelijke ombudsdienst. De persoon stelde het kunstwerk in vraag en argumenteerde dat het de veiligheid in het gedrang bracht. Het districtsbestuur heeft naar de klacht geluisterd en oordeelde dat er geen dringende redenen waren om het kunstwerk te verwijderen. Er zijn geen meldingen van schade ten gevolge van de opstelling.

 

Bram Van Meervelde | De spade van Arthur

Kunstwerk: 'De Spade van Arthur'
Locaties: Constantia Teichmannplaats (plantsoen), Van Eycklei (middenberm) en Belgiëlei (middenberm)

Info: De verschillende spades met bodemverankering bevinden zich in behoorlijke staat. Het metalen blad onderaan vertoont afbladderende verf ten gevolgde van corrosie. Het kunstproject vraagt een intensief onderhoud met veelvuldige herstellingen.

Meldingen & schade: De houten stelen zijn op alle locaties meermaals afgebroken ten gevolge van manipulatiepogingen door onbekenden. Mede dankzij de alertheid van bewoners kan de schade telkens hersteld worden.

6 reacties op dit artikel:
Jouw avatar
Valeria Sloboder

Wat een zegen dat je eindelijk de gelegenheid hebt gegeven om je mening over deze "kunst" te uiten. De ramen van mijn huis kijken uit op de Rotonde Belgiëlei. Toen ik deze "hopen mest" zag, kon ik niet begrijpen wanneer ze uiteindelijk zouden worden verwijderd. In eerste instantie dacht ik dat ze een handvol aarde hadden opgegraven om iets te planten, en vervolgens wachtte ik tot ze eindelijk waren verwijderd, maar toen ik dat 'gevoel' las, was ik volkomen wanhopig. Ze veroorzaken niets in mij maar walging. Ik ben waarschijnlijk al een jaar oud, ze bemoeien zich hier en ik kan er niet aan wennen en ik wil het niet. Ik had zelfs een gedachte - in de donkere nacht om ze zelf te verwijderen :)) Verwijder ze alstublieft!

Jouw avatar
Anneke De Keersmaeker

Reactie bewoners Harmoniestraat: De vangrails in het Harmoniepark verstoren het "parkgevoel" om verschillende redenen: Het kruispunt Harmonie/Mechelsesteenweg is heel erg druk, auto's, ambulances en trams.... bij het binnenwandelen vh park zou een groen rustpunt welkom zijn. De vangrails zetten aan tot snel fietsen, de vangrails leggen een link met de autostrade, een grijze en vuile plek, bestemd voor snelheid en auto's, waar we net in het park geen verlangen naar hebben. De vangrails vormen een grens tussen de 2 grote graspleinen, wat het oversteken bemoeilijkt, hondjes willen het gras op en de leibanden blijven haken aan de rails, kindjes kunnen niet over en weer fietsen... De openheid van het park wordt verstoord. Een park dat nog meer dan een jaar voor een groot deel verkleind wordt omwille van de renovatiewerken voor het districtshuis, heeft vooral nood aan rust en groen. Laat elke link met het drukke verkeer alsjeblieft weg. Kunstwerken zijn welkom. Maar vangrails verstoren het park. Weg ermee aub.

Jouw avatar
District Antwerpen

Dag Anneke & Valeria bedankt voor jullie reactie. Het klopt dat de creaties van Bram Van Meervelde een zonevreemd karakter hebben. Vangrails horen niet thuis in een park en die molshopen lijken ook wat vreemd. De kunstenaar speelt op die manier met de verwachtingen van de voorbijganger en geeft op een humorvolle manier commentaar bij de omgeving. Lees zeker de toelichting van Nadia Bijl als je meer wil weten over de kunstwerken (zie link in bovenstaand artikel). Vul ook zeker de enquête in trouwens. We nemen alle feedback die we via deze vragenlijst verzamelen op in de eindevaluatie. Vriendelijke groet, Lennert

Jouw avatar
Nele Seghers

Vanwege Harmoniewijk VZW De meeste bewoners van de Harmoniewijk kunnen niet wachten tot deze vreselijke vangrails worden weggehaald. Deze vangrails horen niet thuis in het park, zij zijn lelijk, kleurloos, betekenisloos, en vooral hebben de bewoners er geen boodschap aan, in tegendeel. Liefst zo rap mogelijk WEG ERMEE!!!

Jouw avatar
Eva Pockele

Spijtig dat de enquête beëindigd is, ik had net een halve boek geschreven tot ik besefte dat er geen knop meer was om te verzenden :) Ik ben het trouwens eens met bovenstaande reacties. Kunst die ergernis of wrevel opwekt (ondanks dat dit de bedoeling was van de kunstenaar), en/of waarvan niet duidelijk is dat het kunst is, die weinig esthetische waarde heeft, en zelfs de dagelijkse gang van zaken verhindert, mag wat mij betreft verdwijnen. Deze hoort eventueel thuis in een museum, maar zeker niet in het straatbeeld in een buurt waar mensen er dagelijks mee geconfronteerd worden. Zulke kunst zou zich eerder moeten richten op het welzijn en de positieve beleving van mensen. "Muurke stamp" is functioneel en mag daarom wat mij betreft blijven ;)

Jouw avatar
District Antwerpen

Dag Eva, de enquête werd gisterenavond afgerond. We nemen jouw reactie wel graag op in het rapport tussen de andere reacties die via de online bevraging verzameld werden. Bedankt voor de feedback! Vriendelijke groet, Lennert