aandeel ATEA, 373 # 38 FelixArchief

ATEA 125 jaar

Enkele jaren na de uitvinding van de telefoon, werd in 1882 in Antwerpen ‘den Bell’ opgericht.

Toen een tiental jaren later twee directeurs aan de deur werden gezet, ontstond uit hun samenwerking een concurrerend telefoonbedrijf: ATEA.  
De stichtingsakte verscheen op 11 april 1892 in het Staatsblad, nu dus bijna 125 jaar geleden. 

Reden genoeg om de aandacht op ATEA te vestigen! 
Het bedrijf had zijn maatschappelijke zetel oorspronkelijk in de Boomgaardstraat in Berchem, en was sinds 1972 in Herentals gevestigd.
'Den Bell' en ATEA ontwikkelden en produceerden telefoontoestellen en centrales voor binnen- en buitenland. Ze haalden hun spitstechnologische kennis via telecompartners binnen, doch hadden een gelijkaardige geschiedenis.
In de jaren 1980 kwam ‘den Bell’ in handen van een Frans, en ATEA van een Duits telecombedrijf. In 2016 koopt de erfgenaam van ATEA, NOKIA, de firma op die het oorspronkelijke ‘den Bell’ onder zich had. De cirkel is hiermee rond. Vanaf nu bestaat er opnieuw één grote telecomfirma in Antwerpen, zoals in 1882. De kantoren bevinden zich nu achter het centraal station in Antwerpen.

Historiek van ATEA

Door de voortdurende herstructureringen en verhuizingen, dreigde de geschiedenis van ATEA verloren te gaan. Dankzij de bezorgdheid van een aantal gewezen ATEA-medewerkers werd het archief met veel enthousiasme beschreven en kan u het raadplegen in het FelixArchief.

1 reactie op dit artikel:
Jouw avatar
janverhelst

Er is ook een boek uitgegeven, zie https://www.shopmybooks.com/BE/nl/book/jan-verhelst-4/atea-125-jaar-3