1968#737 FelixArchief

Cine Zoologie: publicatie, expo en archiefwebsite

Het rijke archief van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen bevat een unieke collectie van wel 1000 programmablaadjes en cinematijdschriften. Ze geven een wekelijks overzicht van de gespeelde films in de Ciné Zoologie, de bioscoop die uitgebaat werd door de Zoo, tot voor kort een eerder onbekend stukje van de geschiedenis…

Na een tip van archivaris Private archieven Giovanna Visini hebben dr. Leen Engelen en prof. dr. Roel Vande Winkel van de KU Leuven (Instituut voor Mediastudies) en LUCA School of Arts (onderzoeksgroepen ‘Re-Visionary’ en ‘Narrative Arts’) een mediahistorisch onderzoeksproject naar Cine Zoologie aangevat:

“Een interessante geschiedenis kwam aan het licht. In de Eerste Wereldoorlog kwam de Antwerpse dierentuin in grote moeilijkheden. Dieren stierven door voedseltekort en bombardementen. Er kwamen steeds minder bezoekers. Het faillissement dreigde. In 1915, volle oorlogstijd, nam de directie een drastische beslissing. De feestzaal werd omgetoverd tot een bioscoop, met live-orkest.
Het werd een weergaloos succes. Dankzij de nieuwe inkomsten kon de Zoo de oorlogsjaren overleven. Ook na de oorlog floreerde de bioscoop. In 1929 werd succesvol de omslag naar de geluidsfilm gemaakt. Midden jaren dertig ging het de bioscoop steeds minder voor de wind. De concurrentie in de buurt was flink toegenomen. In 1936 hield de directie het voor bekeken.”
Voor dit project werden alle filmprogramma’s per stuk beschreven en gedigitaliseerd.

Het onderzoek resulteerde in de publicatie Cine Zoologie, een expo in de Zoo en de kleurrijke historische archiefwebsite www.expocinezoologie.be. De KMDA ontwikkelde dit digitale platform om het archief van Cine Zoologie te ontsluiten, in samenwerking met het FelixArchief Antwerpen, het FotoMuseum Antwerpen en Studio Letterwerk.
Deze expo is te bezoeken vanaf 30 juni 2018 in de Latteria van de Zoo.
Meer info: www.zooantwerpen.be
Meer over de collectie programmablaadjes en cinematijdschriften

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!