1#3939 FelixArchief

Mini-expo: 175 jaar Zoo!

Deze verjaardag is een perfecte gelegenheid om één van de mooiste en oudste bedrijfsarchieven in de verf te zetten.
De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen, in de volksmond ook wel gewoon de Zoo genoemd, is een begrip in Antwerpen. De Maatschappij, gesticht in 1843, had de opdracht om de zoölogische en botanische wetenschappen te onderzoeken en te bevorderen.

Al van bij de start keek de Zoo verder. Het organiseren van culturele evenementen werd, net zoals het bekijken van de dieren een belangrijke activiteit.

Op artistiek vlak was de Zoo een inspiratiebron voor verschillende animaliers die er met levende modellen konden werken.

Daarnaast geeft het archief een sterke weerspiegeling van een non-profitbedrijf en toont het de werking van één van de eerste toeristische attracties van het land. De Zoo blijft immers de meest populaire familie- en schooluitstap.

Het KMDA-archief vertelt de boeiende geschiedenis van één van de oudste dierentuinen van de wereld. Het bevat briefwisseling, facturen, folders, huldeblijken, uitnodigingen, dankbetuigingen, tentoonstellingsprogramma’s, nieuwjaarskaarten, persknipsels, affiches, stichtingsakten en foto’s. Ook ontwerpen van gevels, gebouwen en de prachtige tuin vinden hier een onderkomen.

Voor deze mini-expo tonen we stukken rond het ontstaan van de Zoo, de verdwenen en nog bestaande gebouwen die te zien zijn op de verzameling porseleinkaarten en lithografiën, maar ook plattegronden, zoogidsen die de bezoekers wegwijs maakten in de Zoo.
Bijzonder zijn ook de archiefstukken rond de dierenhandel. Zo is er het reisdagboek van Antoine Vekemans (broer van directeur Jacques Vekemans) die in 1848 een expeditiereis maakte in opdracht van de raad van bestuur om de verzameling dieren uit te breiden.

Deze mini-expo kan u vanaf dinsdag 24 juli tot en met 31 oktober tijdens de openingsuren komen bekijken aan het onthaal en de zesde verdieping.

2 reacties op dit artikel:
Jouw avatar
Lievee

Kom zeker een kijkje nemen want naast de mini-expo hebben we ook mooie Zoo-artikelen in onze Felixshop!

Jouw avatar
Treibeltje

UITSTEKEND INITIATIEF .Ik heb de mini expo 175 jaar ZOO gezien en het was fantastisch van jaren geleden en vele dingen dat je u nog kunt herinneren dat je zelf klein was. , GEWELDIG.